Подготовката за пускането на аквариума стигна до етап осветление. Реших да бъде с 3 пури по 30 вата, а именно - Филипс 840, Филипс Акварел и Силвания Гролукс. Тъй като капака е временен (така е вече доста години) за сега ще светят само две от лампите - 840 и Гролукс-а. Обмислям начин да монтирам и третата, но задачата вече е с доста по-нисък преоритет и може да почака.
Ето ги нещата преди да започна:

Съжалявам за лошата снимка, но вече бях напреднал с монтажа, когато забелязах че съм на ръчен фокус

Първо премерих и оразмерих къде ще се намират рефлекторите. Монтирах ги с малки винтчета за дърво, които станаха съвсем точно - половин милиметър в повече и щяха да се появят от другата страна на капака.

Скобичките, които придържат купунзите ги местих няколко пъти преди да им намеря точното място - в крайна сметка от трети опит успях:

Баласта го сложих от задната част на капака - да не пречи вътре и да се охлажда по-добре ако е нужно.
Натъкнах се на проблем, за който не бях подготвен - окабеляването, въпреки че, преди това бях изчел статията за осветлението със форума

. Бях намислил да използвам кабел СВТ но се оказа неподходящ. Все пак намерих някакъв мостов кабел с доста голямо сечение на проводника и пуснах тестово едната лампа - резултата не беше лош:

Ето как изглежда и аквариума, осветен само с 840-ката:

На следващия ден (днес) купих проводник, както и лустер клема за захранването на баласта с 220 волта и нещата взеха да се получават

Последната проба:

И накрая махнах предпазното фолио от рефлекторите и крайния резултат с двете лампи: