Автор Тема: Скромен опит при направа на аквариум с размери 2500/450/550 мм.  (Прочетено 53700 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Тук започвам нова работна тема, в която ще описвам лепенето на нов аквариум за офиса ми. Засега са налице нарязаните стъкларии, 90% от оборудването, както и скелето за сглобяването му. Ако не се изложа, ще имам 620 литров аквариум за моите рейнбоуки. Ако се изложа, вие ще знаете какво не трябва да правите.
Надявам се, че в най-скоро време ще започна с изработването на подходяща поставка за аквариума, а на по-късен етап и лепенето на самия съд.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Благой

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София, Lulin Sity
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 2500/450/550 мм.
« Отговор #1 : петък, 28 ноември 2008 г., 16:53 ч. »
Пожелавам ти успех в начинанието!
Гледай фотоапарата да е винаги на линия. Не ми се вярва да се изложиш, при предния аквариум се беше справил повече от добре.

70l, 2x18W

Неактивен nipresi

• Активен потребител
  • Публикации: 54
  • Нас. място: Шумен
« Отговор #2 : петък, 28 ноември 2008 г., 16:55 ч. »
Очаквам темата с интерес!Отдавна ми беше споменал за този проект,но сега ще се радвам да го видя най-после!

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #3 : петък, 28 ноември 2008 г., 17:14 ч. »
Знаете, че не съм по бързите процедури, пък и разполагам с търпение. Все пак се надявам да приключа този проект в по-кратки срокове от предния. Фотоапаратът ще ми бъде постоянен помощник.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Нас. място: София
  • Аквариум: Гола Вода
« Отговор #4 : петък, 28 ноември 2008 г., 17:23 ч. »
Ами нали всички сме чували поговорката "бързата работа срам за майстора". Та мисля че всички ще исчакаме колкото е необходимо за да видим това твое творение, надявам се че всичко ще мине гладко. Успех и от мен

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #5 : неделя, 30 ноември 2008 г., 16:10 ч. »
Започнах с проект на поставката. Плотът е от квадратен профил с размер 60/40 мм. Всичко останало е 40/40 мм. Най-голямото предизвикателство ще се окажат евентуалните посуквания по дължина на конструкцията. Те могат да бъдат предизвикани от множеството заварки. Това е схемата на металния скелет:

Най-отгоре е показан плотът. Втората скица е на двете ферми (предна и задна), и третия чертеж е изглед отстрани.
Характерното при мен е, че ще имам повече място от двете страни на конструкцията (почистване на филтри и други обслужвания), отколкото откъм предната страна.
Това е първоначален работен вариант. Подлежи на промени, но едва ли ще се наложат. Идеята си остава моя, но изпълнението е възложено на професионалисти.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
Отг: Скромен опит при направа на аквариум с размери 2500/450/550 мм.
« Отговор #6 : неделя, 30 ноември 2008 г., 16:24 ч. »
Малко информация за цените при направата на този аквариум.

Стъкла - дебелина 12 мм, груба обща площ 4,2 кв.м., обща линейна дължина на шлайфаните повърхности 17 линейни метра за един ръб х 2 = 34 линейни метра за всички стъкла без разпънки и подпори. Цена 296 лева с ДДС, но без включен транспорт. Фирмата, която ги наряза и обработи е "Диамант" - Варна. Перфектна обработка на добра цена - http://evrobul.business.bg/cgi-bin/page.cgi?page=firm&id=18562&branch=509

Цена на монтажното скеле ( не бъркайте металната поставка с монтажното скеле), което ще снимам  след като го сглобим - 83 лв с ДДС.

Скоро ще напиша и цената на металната конструкция.

Ще напиша и цената на всяка съществена част свързана с разход по направата.

Неактивен Тони

• Активен потребител
  • Публикации: 12
« Отговор #7 : неделя, 30 ноември 2008 г., 17:02 ч. »
Предполагам, че конструкцията на втората схема ще е само за гърба на шкафа? Отпред ще бъде само с отвесни и хоризонтални профили?

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : неделя, 30 ноември 2008 г., 17:08 ч. »
Предполагам, че конструкцията на втората схема ще е само за гърба на шкафа? Отпред ще бъде само с отвесни и хоризонтални профили?

Напротив, конструкцията на лицето и гърба ще бъде еднаква. Обслужването ще става странично. Отпред нямам място. Планирани са два канистъра в двата ъгъла на аквариума. Отпред ще има вратички, но само за бърз достъп до разклонители, храна, торове и т.н. Канистрите ще се вадят странично.

Неактивен Тони

• Активен потребител
  • Публикации: 12
« Отговор #9 : неделя, 30 ноември 2008 г., 17:26 ч. »
Аха, а аквариума ще го дупчиш ли, или тръбите ще минават отзад? И защо не го направиш отпред както си трябва, може и с малко по-дебел профил за твое успокоение. Имам в предвид дебелината на тръбите, не на габаритите. Те според мен достатъчни като размер. Колкото за усукването, един добър заварчик няма да го усуче, ако предварително си му казал, че е недопустимо . Щом аз се справих като любител и то с точност мо- малка от мм.
Успех с проекта, ще следя за развитието :up:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #10 : неделя, 30 ноември 2008 г., 17:52 ч. »
Заварчикът е най-добрия, когото познавам. И двамата се притесняваме от това, че имаме 2500 мм дължина при само 450 мм ширина. Конструкцията е податлива на измятане по централната надлъжна ос.
Освен, че ми липсва място за обслужване отпред, предпочитам да съм подсигурен по двете дълги страни (имам предвид оребряването), а обслужването отстрани - не ме притеснява. Всичко търпи развитие. Радвам се, че се чувствате част от него!
Маркучите ще минават от двете страни. Има предвидени отвори на плота - 4 броя по 30 мм. В задната част ще има само няколко дупки за захранващи кабели (нагреватели, вътрешен филтър, реактора за СО2 и осветление за капака).

Неактивен Pecata

• Активен потребител
  • Публикации: 58
    • AquaMakerBg
« Отговор #11 : неделя, 30 ноември 2008 г., 19:00 ч. »
Започнах с проект на поставката. Плотът е от квадратен профил с размер 60/40 мм. Всичко останало е 40/40 мм. Най-голямото предизвикателство ще се окажат евентуалните посуквания по дължина на конструкцията. Те могат да бъдат предизвикани от множеството заварки. Това е схемата на металния скелет:

Най-отгоре е показан плотът. Втората скица е на двете ферми (предна и задна), и третия чертеж е изглед отстрани.
Характерното при мен е, че ще имам повече място от двете страни на конструкцията (почистване на филтри и други обслужвания), отколкото откъм предната страна.
Това е първоначален работен вариант. Подлежи на промени, но едва ли ще се наложат. Идеята си остава моя, но изпълнението е възложено на професионалисти.

Тази конструкция ще издържи два тона.Карай по икономично :up:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #12 : неделя, 30 ноември 2008 г., 19:18 ч. »
Благодаря! Радвам се, че си част от групата!
Правя този аквариум в офиса и се опитвам да се застраховам отвсякъде, дори и да ми струва малко по-скъпо.
 :drinks:

Неактивен Pecata

• Активен потребител
  • Публикации: 58
    • AquaMakerBg
« Отговор #13 : неделя, 30 ноември 2008 г., 19:28 ч. »
Аз стойките ги правя с еднакви основи и краката между тях.Заварчика щом е добър,няма да допусне усукване по диагоналите.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #14 : неделя, 30 ноември 2008 г., 20:01 ч. »
Ще ви държа в течение. Тепърва ще има снимки.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.