Пускам тази тема съвсем експериментално. Преди време бях пуснал друга подобна, в която показах как улових рибки в гъсто залесен аквариум. Ако има интерес към подобни неща, ще ги отделим в собствен раздел или подраздел в "Направи си сам".
Всеки от нас се сблъсква с различни проблеми при ежедневните грижи за плуващите любимци. Първото нещо, за което се сещаме е да седнем пред компютъра и да си поръчаме липсващата джаджа онлайн (хранилка, филтър, капан за охлюви, таймер за осветление и т.н.), но има и доста безплатни и ефективни тарикатлъци, които могат да са полезни.
Днес ми се наложи да храня скалариите със замразен хирономус. Пуснах едно малко парченце в аквариума, а локомниците го запокитиха измежду растенията в стремежа си да се нахранят по-бързо. Нямах такъв проблем с рейнбоуките (изяждат го за секунди) и не знаех какво да направя. Овързах едно замразено кубче в парче бинт и го потопих в аквариума, като го задържах с тел за напречната разпънка (гледал съм как Жорикс си храни дискусите). За около минута изсмукаха червейчетата през бинта. При това, без да падне нищо по дъното. И понеже знам, че ще ме домързи да го направя пак при следващото хранене, реших да пробвам с обикновеното старо кепче.
Сложих го над водата, а част от мрежата потъна:

Пуснах цяло кубче в мрежата и наблюдавах:

Ядат съвсем културно, не пропускат нищо, облизват всяка част от кепчето. И за капак, пробвах да уловя една от рибите с него - никакъв проблем. Сигурно си е мислила, че ще я водя на ресторант.
Изпробвах импровизираната хранилка и за други замразени храни - действа.
Знам, че има хора с опит при самоделни устройства за сифониране, а аз се принудих да правя преграда за да разделя аквариума на две части и да уловя точно определена риба от множеството. Практическите съвети ще са полезни за всички. Споделяйте ги!