Автор Тема: Скромен опит при направа на аквариум с размери 2500/450/550 мм.  (Прочетено 53962 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Joro Vn

• Активен потребител
  • Публикации: 6
  • Нас. място: Варна
Отг: Скромен опит при направа на аквариум с размери 2500/450/550 мм.
« Отговор #15 : понеделник, 01 декември 2008 г., 00:23 ч. »
     Разположението на елементи 4,5 и 6 от фермите нещо май не е много таман. Струва ми се, че има излишно звено. Ама отдавна не съм се занимавал с ферми и ще трябва да се смята, не споря за сега.
Цитат
Заварчикът е най-добрия, когото познавам.

Освен да е добър, желателно е да има опит с такива конструкции. Обикновено болшинството заварчици специализират волно или неволно в определени браншове. Ако има възможност, нека работи МИГ-МАГ или на аргон. Тези методи вкарват по- малко топлина- условие и за по- малки напрежения след изстиването. Ще трябва да има и голямо търпение- заварките се правят на няколко етапа.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #16 : понеделник, 01 декември 2008 г., 00:58 ч. »
Основното звено е елемент 5 в качеството му на диагонал. Елемент 4 и 6 се явяват спомагателни връзки, които изпълняват две цели. Първата е на елемент 4 - хем разделя дължината на 1/4, хем стига до укрепващ диагонал. Втората е на елемент 6 - свързва центъра на дължината (в основата му) с обща опорна точка, с елемент 4. Ако се абстрахираш от елемент 4 и продължиш мислено елемент 6, ще получиш два почти симетрични триъгълника за укрепване на фермата във всички посоки. В съчетание с напречните укрепвания на три места, смятам че ще имам здрава конструкция с минимум заварки и минимум предпоставки за посукване.
Заварчикът, за който иде реч е специализирал в изграждането на силозни стопанства. Има некои изкривявания, но ще го вкараме в акваристичния бранш.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен angelarii

• Активен потребител
  • Публикации: 44
  • Нас. място: Плевен
  • Живко
« Отговор #17 : сряда, 03 декември 2008 г., 16:51 ч. »
Направо ми скри шайбите!
Това сигурно ще е здраво, но дали е нужно и практично?
Предлагам да се направят изчисления, ако вече не са направени, колко би издържала една нормална и практична стойка и след това да се впускаш в това приключение.
Никой не се е родил научен.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #18 : сряда, 03 декември 2008 г., 17:10 ч. »
Изчисленията са направени. Стойката е готова и е достатъчно практична за моята обстановка. Утре или в събота ще я пренеса, ще я снимам и ще монтирам плота. После започва лепенето.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"

Неактивен Dimitar

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
  • Нас. място: София
« Отговор #19 : неделя, 14 декември 2008 г., 18:15 ч. »
Една дребна препоръка:
"Хвани" стойката за стената с два дюбела.
Знам, че ще е достатъчно тежко и добре нивелирано, ама центъра на тежеста ще на около метър над пода.
Като гледам, стойката е висока 80см, аквариума - 55см. Дотук 135см, а с подложката под аквариума и капака отгоре
ще стане поне 160см, при широчина 45см ?!?!
Аз бих го подсигурил, ама не от страх от земетресения, а заради една принцеса на три години, която постоянно се опитва да се качи върху аквариума...   :o
Успех! И чакам снимки...  :drinks:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #20 : неделя, 14 декември 2008 г., 19:44 ч. »
Прпуснах да кажа, че то зи аквариум ще е в офиса. Няма да има малки принцеси около него. Днес доставих металната конструкция. Чакам плота. Утре ще пусна една-две снимки.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #21 : понеделник, 15 декември 2008 г., 13:02 ч. »
Ето и първите снимки:

Металната конструкция поставена на мястото й в офиса. Много е дълга и трудно се снима цялата. Заварчикът се справи прекрасно със задачата. Липсват всякакви забележки по заварките. Разполагам с 6 контактни точки и за всяка от тях има кръгла метална подложка. В най-лошия случай, няма да имам повече от 150 кг тежест върху всяка от петите. Дъното ще лежи на рамка, която е разделена на 4 части, което прави не повече от 150 литра вода на всяка от тях. Всяка пета е на самостоятелна резба и след нивелирането, ще се фиксира с контра-гайка към рамката.

Не знам дали е нужно да казвам цената на конструкцията, защото нито съм я поръчвал на случаен човек (това е познат, с когото работя от години), нито съм сигурен, че ще ви излезе 250 лева (материали, труд и транспорт).

Стъклата стоят зад гърба ми в офиса:

Надявам се до края на тази седмица да е готов и плотът, върху който ще започна сгобяването.

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Нас. място: София
  • Аквариум: Гола Вода
« Отговор #22 : понеделник, 15 декември 2008 г., 15:04 ч. »
Струва ми се че тоя аквариум ще стане нечовешки :clapping: БРАВО. Нямам търпение да изгледам цялото му развитие, УСПЕХ.

Неактивен kraltchev

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 158
« Отговор #23 : вторник, 23 декември 2008 г., 22:17 ч. »
Гледам и немея, то цял басейн!

Хайде по-скоро нови снимки. Ако може с повече подробности как лепиш стъклата (с една ръка лепиш с другата се самоснимаш... :))

--Николай

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #24 : сряда, 24 декември 2008 г., 00:12 ч. »
Ники, ти си кадемлия. Днес пристигна плотът. Почвам лепенето. Самоснимането ще го прави самоснимачката.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #25 : петък, 26 декември 2008 г., 19:10 ч. »
Днес остана време (между две напивания) за хобито и свършихме малко работа. Започнахме сглобяването на шаблона, върйу който ще се залепват стъклата. Пускам малко снимки с коментар, а очаквам мнението ви (особено на Пецата).
При напълно нивелирана метална конструкция и поставен плот върху нея, започнахме да монтираме шаблона за залепването. Той се състои от 5 напречни плоскости, които са с изрязан ъгъл от 90 гр. Върху тях се поставят 4 надлъжни, върху които ще лягат стъклата при лепенето. Кръглите пети са легнали плътно на пода и са фиксирани с контра-гайки. Виждате и поставените канистри. Има достатъчно място за обслужването им. То може да става и отпред, и отстрани. До последно няма да съм решил как да го правя.

Ето и първите две напречни плоскости, съединени с надлъжната, на която ще легне лицевото стъкло (лицето на аквариума ще лежи на червени плочи, а дъното на зелени):

Ето и едната плоча за дъното:

Дотук е наполовина готов. Продължаваме с другата половина. Все пак е 2,5 метра дълъг. Средната напречна плоскост е широка 37 мм, за да има възможност за захващане на двете надлъжни.
Тук е изцяло сглобен.

На следващата снимка се вижда как изглежда дъното на конструкцията извъртяно на 90 гр. по надлъжната ос.

В двата ъгъла на плота се виждат по 4 отвора за маркучите на канистрите, ако случайно реша да ги събера и двата вляво или вдясно.

Това е недостатък за малкия град. Повече от 4 месеца чакам да ми доставят стъклата, да ми сглобят металната конструкция и да си получа плота. Като гледам темповете на сглобяване, май ще разбивам с кирка речната фракция за грунд. Или ще изчакам пролетта.  :fool:
Но за сметка на това - имам много добра нивелация:

Следва продължение...

Неактивен Pecata

• Активен потребител
  • Публикации: 58
    • AquaMakerBg
« Отговор #26 : петък, 26 декември 2008 г., 20:25 ч. »
Леле изхабил си материал за цяла кухня.Направо е грехота при този равен плот да си усложняваш живота.Пак ще се повторя,вписанато дъно служи за шаблон и около него лепиш страниците.Тук Тошко е показал как го правят германците  http://www.aquamakerbg.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1381&sid=4543da2cbaf0c7f3bb68af76ea77ddaa

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #27 : събота, 27 декември 2008 г., 13:50 ч. »
Пеца, това е едва третият аквариум, който сглобявам макар и не сам. Да не говорим, че това е единственият с такива размери, с който се захващам. Логично е да се презапасявам и да правя непрактични неща. Страх лозе пази. Да не говорим, че нямам и на кой по-опитен да разчитам. А плоскостите са ми последната грижа. Повечето от тях са отпадък, някои парчета дори не са ламинирани. Някой ден ще дойда при теб и ще си платя за едно показно. :ok:

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #28 : събота, 27 декември 2008 г., 15:58 ч. »
Пеца... Някой ден ще дойда при теб и ще си платя за едно показно. :ok:

Не му вярвай, Пеца, будалка ни и нас, че ще дойде, ама... Само ни кара да се надяваме  :beer:

Може и да се е презапасил, ама си струва начинанието. Много е хубаво, че го публикува тук, това са си направо безплатни уроци. Дерзай, Дияне, следим го с интерес.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен kraltchev

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 158
« Отговор #29 : събота, 27 декември 2008 г., 18:56 ч. »
Кратуне,

Прекрасни снимки, дотук всичко ми е ясно.

Да питам обаче -  как ще протича лепенето?  Първо слагаш дъното на зелената плоча предполагам.  После какво следва?

Дъното вписано ли ще е?

Какви са размерите на стъклата при каква дебелина на силикона?

Имам и други още по тъпи въпроси, но предполагам че ти ще показваш когато му дойде времето.

--Николай

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.