Автор Тема: Корените - кои имат място в аквариума ?  (Прочетено 39250 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Корените - кои имат място в аквариума ?
« Отговор #15 : понеделник, 27 април 2009 г., 01:00 ч. »
Борови корени!?!?!? Никаква представа нямам как биха подействали на водата. Боровата дървесина съдържа много смоли (дали е така при корените им, не знам). Чувал съм за експерименти с шишарки във водата, но не съм пробвал подобно нещо. Като изключим някаква уникална визия на корена, нищо не би ме накарало да експериментирам с тях. Има всякакви други - върба, лоза, аморфа и т.н.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
  • Нас. място: София
« Отговор #16 : понеделник, 27 април 2009 г., 01:06 ч. »
ами на Витоша няма лозички :grin: Принципно в акв.№3 имам два корена от същата околност,незнайно от какво,и проблеми с тях нямам...

Мисля,че смола може да пуска живо дърво, а тези от мнооого време са сухички..Като ги измия хубаво ще се разбере дали ще ги бъде ;)

Ако все пак някой има опит - ще се радвам да сподели :hmm:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #17 : понеделник, 27 април 2009 г., 01:14 ч. »
Ако искаш, ще ти снимам врата направена от масивна борова дървесина, която от нагряването на слънчевите лъчи отделя толкова смола, колкото никога не съм мислил, че съдържа. Нямам представа дали смолата се разтваря във водата и дали оказва негативно влияние върху рибите.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #18 : понеделник, 27 април 2009 г., 01:24 ч. »
хмм...трябва да се проучи ! :hmm: :highfive:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #19 : понеделник, 27 април 2009 г., 13:57 ч. »
Ето и обещаната снимка:

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #20 : понеделник, 27 април 2009 г., 14:19 ч. »
добрее,отказа ме! ще позвам корените за декорация из градината :grin:язък за мъкненето :heat:

хммм,вратата обаче е много готина! :grin:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #21 : понеделник, 27 април 2009 г., 15:22 ч. »
Има много подходящи коренища около реките и язовирите. Аз си ги набавям от Дунав, но съм имал добри попадения и по селски рекички. В София имате достатъчно върби и съм сигурен, че след обилни валежи има много храсти измъкнати с корените около реките.

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #22 : понеделник, 27 април 2009 г., 17:45 ч. »
Аз съм много доволен от иглолистните корени....не знам от бор ли бяха,от нещо иглолистно....имаме си тук един парк-Аязмото му викат, и бяха наизвадили доста дървета понеже прекарваха тръбопровод...от там ги  взех.Нямал съм никакви проблеми-нито оцветявяха водата като прескъпите мангрови и мопани,нито пък са ми умирали риби.Освен в моя ,съм слагал от същите корени и в  два чужди аквариума..само трябва да се обработят  -аз първо ги варя и след това ги кисна в конц.разтвор на калиев перманганат.

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #23 : понеделник, 27 април 2009 г., 23:23 ч. »
и от други хора чух,че са ползвали такива корени безпроблемно. :up:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #24 : понеделник, 27 април 2009 г., 23:33 ч. »
Вижте има разлика между корен и корен.От какво е,колко време е стоял на атмосферни условия,във вода на суша,на слънце...няма един с един еднакъв така,че няма как да има някакво общо правило.Разбира е няма лошо всеки един да сподели личен опит.От това можем само да се научим.

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #25 : вторник, 28 април 2009 г., 11:35 ч. »
Тези дни ще се занимая по-обстойно с корените и ще пиша какво е станало  :friends:

Неактивен emilradev

• Активен потребител
  • Публикации: 107
  • Нас. място: обл. Варна общ. Варна село Варна
« Отговор #26 : вторник, 28 април 2009 г., 15:53 ч. »
Моите са 3 броя лозови - стебла са , имаше изрязани сухи последният път като разхождах кучето , като гледах мангровите по 30-40 лв в "Дискус" - Варна и се зачудих колко ли пари има захвърлени покрай лозовите насъждения ... :) И 3-те са сварени , белени кори (по скоро ощавени) и киснати - за по 10-15 дни потъват (засиви от големината , кухините и т.н.), водата в която се киснат става като чай - не смемям вода , след измиване - пускат много малко цвят в аквариума , който дори е приятен и доближава цвета до водата до естествения (няма кристални тропически реки) . :) Много са интересни формите и на мен си ми харесват , някой ако иска да пуска ЛС - има всякакви големини,като разхождам кучето (всяка неделя) мога да посъбирам , за Варна ги давам евтино (за по 1 бира и то по-желание на клиента и ако има време за това) , някой друг ако иска , мога да пращам и по куриери но си мисля ,че всеки може да си намери корени (при добро желание) :)
................................................
...................................................
И  :hunter: Съм ! И :fishing: Съм!

Неактивен nikec

• Регистриран потребител
  • Публикации: 10
  • Нас. място: гр.Шумен
« Отговор #27 : сряда, 13 май 2009 г., 20:29 ч. »
Не ти препоръчвам борови корени.
Богати са на смоли.Аз бих се огледал за корени от някое широколистно дърво без топола па макар и да не са сухи.
С варене в солена вода и някой друг анцитрус в последствие ще си решиш проблема. :up:

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #28 : сряда, 13 май 2009 г., 22:57 ч. »
Тези мангрови по 30-40 лева в Дискус, от вносителя са около 5-15 лв. По-си струва да ги намериш на добра цена, отколкото да се бориш да вариш и т.н.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #29 : сряда, 13 май 2009 г., 23:36 ч. »
Относно аквариумните корени ще споделя, личен опит. В която и река да съм ходил (в България) по край брега е пълно с РЕЧНИ ВЪРБИ и съответно изпочупените им дънери и минерализирани корени. Хубавото на това е, че ако решиш  да търсиш корени за аквариум: 1)ще си правиш приятна разходка до реката; 2)имаш изключително голям избор на форми и размери; 3) корените на това дърво са устойчиви и издържат дълги години под водата; и 4) не плащаш нито стотинка за тях.
Така, че споделям мнението на Кратун, че корен от върба е добър избор за интериора на аквариума. Но в крайна сметка всеки има право на избор.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.