Автор Тема: Корените - кои имат място в аквариума ?  (Прочетено 39027 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
Отг: Корените - кои имат място в аквариума ?
« Отговор #30 : сряда, 13 май 2009 г., 23:46 ч. »
Да, за върбовите корени съм съгласен!
Но пък мангровите и мопана потъват във водата без да ги затискаш с нищо.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #31 : сряда, 13 май 2009 г., 23:50 ч. »
Малко "извън темата". Ще взема да отворя магазин за корени. Ще го кръстя "Интериор от долното поречие на Дунав". Ще ви засипя с предложения за корени по 40, 50, 500 и 5000 лева.
Желаещи?
Аз ще черпя на всеки три месеца. И хонорар ще измисля за дистрибуторите. :ghey:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен UncleJohn

• Активен потребител
  • Публикации: 163
  • Нас. място: Troyan, Bulgaria, Europe, Earth
  • Диф балкански трол
    • Троянски новини
« Отговор #32 : четвъртък, 11 юни 2009 г., 03:53 ч. »
Иначе с корените не бива шега. Някои могат да бъдат и силно токсични. Слава богу, тези от лоза не са. Опитът не е мой - доста хора са ги ползвали. Обработката не ми е силата.

Не знам как съм я пропуснал тази тема.. доста интересна и насочваща е. До колкото знам в България няма нито отровни нито токсични дървета /преди и след чернобилската катастрофа/. По ботаника,биология и химия съм имал само шестици, може да се провери ;).. по онова време не вървяха рушвети ;( , та се налагаше да четем.

Та въпросът ми е: Корен от кое дърво което можем да си намерим или изровим в нашата мила родна страна би било опасно за аквариумните ни обитатели след подходяща обработка и полагане в аквата? Накакви предположения?

Неактивен Lan

• Активен потребител
  • Публикации: 150
« Отговор #33 : четвъртък, 11 юни 2009 г., 07:25 ч. »
... Доколкото знам в България няма нито отровни нито токсични дървета...

А каква точно е разликата между отровни и токсични? (Токсин на древногръцки означава... отрова.)
Не знам за корените му, но тисът е отровен и вирее в България. Само пример.
О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?
Паисий Хилендарски "История славянобългарска"

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #34 : четвъртък, 11 юни 2009 г., 10:40 ч. »
...... Доколкото знам в България няма нито отровни нито токсични дървета...

Цитат:

08.02.2009 Седефчето, конският кестен, андомедата, чимширът, жълтата акация и смрадликата са сред растителните видове, които не трябва да се засаждат покрай детските площадки за игра. Това гласи наредба за площадките за игра, обнародвана в последния брой на "Държавен вестник".
Оказва се, че кестенът е отровно растение.
Симптомите на натравянето са повръщане, промени в съзнанието и парализа.
Растението андромеда пък може да предизвика колики у най-малките, а чимширът – вълнение, конвулсии и смърт вследствие на задушаване. Досегът на малчуганите може да предизвика обриви, конвулсии, повръщане, разстройство, кръв в урината, възбуда, колапс и задушаване.
Опасно за здравето са оказва и бясното дърво. Симптомите при натравянето с него са силно изгаряне на устата, гърлото и хранопровода, повръщане, разстройство в дишането и конвулсии.
До детските площадки е забранено засаждането на бръшлян, тъй като листата и плодовете на растението предизвикват обриви, повишена температура, повръщане и дори смърт.
При дъвчене на кора на бялата акация пък е възможно децата да колабират, а надземните части на седефчето предизвикват набъбване на езика, колики, повръщане, диария, затруднено дишане, загуба на съзнание и гърчове.

Още примери :)

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
« Отговор #35 : четвъртък, 11 юни 2009 г., 10:48 ч. »
егати! аз пък съм виждала детска градина,чиято ограда е цялата в бръшлян..май-май тия наредби никой не ги чете :hmm:

Неактивен scroll_lock

• Активен потребител
  • Публикации: 42
« Отговор #36 : четвъртък, 11 юни 2009 г., 11:41 ч. »
т.нар. конски "кестен" се знае , че е декоративно отровно разстение от много отдавна. Аз го знам от малък и мама ми е казала да не го ям :)
Иначе точно това декоративно разстение, което се засажда в парковете въобще не е кестен , просто така се нарича. То е от рода Aesculus  , а ядливият кестен е от рода Castanea. Нищо общо нямат.

Неактивен UncleJohn

• Активен потребител
  • Диф балкански трол
    • Троянски новини
« Отговор #37 : четвъртък, 11 юни 2009 г., 11:54 ч. »
За чимширът мога със сигурност да потвърдя, че е безопасен за рибоците ни. Един от първите ми корени които съм топил беше точно от чимшир /едролист/, изкоренихме го на ранчото защото беше прецакал тръбите на един каприран извор. Него го смених с един вдървен и дебел колкото ръката ми клон/стебло от бръшлян който имаше страхотни и причудливи извивки. Тис, чесно казано не съм пробвал.. Лан, тук ме хвана на тясно. ;) От софиянци няма начин някой да не е мушкал кестенови клонаци и коренища в аквариумот си... има доста конски кестени из шоплука.  :tongue2:

Неактивен dok70

• Активен потребител
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
« Отговор #38 : четвъртък, 11 юни 2009 г., 14:04 ч. »
Токсичен е сокът на посочените растения и то в големи дози.
Със сухите и след това обработени, няма ядове.
Виж ако се взема от водоем може да е насмъркано с невероятни гадости.
Например по Марица съм виждал страхотни коренчета, но никога не бих си взел от там.
Та ... от тия токсини се пазете!
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #39 : четвъртък, 11 юни 2009 г., 23:41 ч. »
Целта беше да се позахапем, но мисля, че не стана.
Аз не бих си шибнал в аквариума първия срещнат корен!
Не, мерси.

Неактивен UncleJohn

• Активен потребител
  • Диф балкански трол
    • Троянски новини
« Отговор #40 : петък, 12 юни 2009 г., 01:27 ч. »
Целта не беше ли, всеки да сподели какви корени е 'шибал' в аквариумот си? И ако са станали фалове с рибоците останалите четящи тук да се предпазят, а не да гадаем кое е отровно ?! Аз изброих какви 'отровни' корени съм слагал.. Съгласен съм с Док, че ако извадиш от някое маслено-петролно тресавище или речна утайка един просмукан дори и лозов корен, той ще е по-опасен отколкото от 'отровните'  кестени или бръшляни.  :drinks:

Неактивен emilradev

• Активен потребител
  • Публикации: 107
  • Нас. място: обл. Варна общ. Варна село Варна
« Отговор #41 : петък, 12 юни 2009 г., 09:40 ч. »
Целта на темата е точно тази , но едва ли ще има някой който да си бухне във аквариума , корен направо от блато .... Доста от дървесните видове растящи по нашите географски ширини , стават за аквариуми дори и след съвсем малка обработка . Все пак всеки сам избира как да подреди и какво да сложи в аквариумите си , просто тук може да се почерпи информация , кои видове са безопасни , кои не толкова и какво не бива да слагаме в аквариума ! Надявам се темата да е полезна !
................................................
...................................................
И  :hunter: Съм ! И :fishing: Съм!

Неактивен rusolov

• Активен потребител
  • Публикации: 59
  • Нас. място: Козлодуй
« Отговор #42 : вторник, 30 юни 2009 г., 19:52 ч. »
Колега ogogogo
Може да се дезинфекцира в бледорозов разтвор
на калиев перманганат.

Може ли да ми кажеш имали някаква пропорция вода към калиев перманганат и колко време да се кисне за дезинфекция. За мен това е най-важното. И както каза колегата от Силистра Kratun ( много поздрави на северо-източна България и на юго-източните Власи от мен :) ) дори и да се размъти водата ще е близо до естествената среда на рибките, а и тази мътилка не е опасна както прочетох от вашите мнения и материали.

Автоматично съединени мнения: вторник, 30 юни 2009 г., 20:02 ч.
Малко "извън темата". Ще взема да отворя магазин за корени. Ще го кръстя "Интериор от долното поречие на Дунав". Ще ви засипя с предложения за корени по 40, 50, 500 и 5000 лева.
Желаещи?
Аз ще черпя на всеки три месеца. И хонорар ще измисля за дистрибуторите. :ghey:

Вземи ме и мен аз ще правя декорации. :)
И лозинки ще пращам имаме голямо и старо лозе което има много сухи лозини.
 :ghey:

Неактивен petkob

• Активен потребител
  • Публикации: 46
« Отговор #43 : вторник, 30 юни 2009 г., 20:16 ч. »
Аз ползвам наситен разтвор на калиев перманганат заради потъмняването, което предизвиква. Наситен ще рече една щипка на 10 литра - той е много силен. Можеш да го оставиш и цяла нощ да кисне, но имай предвид, че може да оцвети и част от кофата(легена). Внимавай също да не попадне на лигавица или на дреха. След бъркане в тоя разтвор добре си изплаквай ръцете.

След това е добре да извариш корена в чиста вода за около час, за да изкараш мангана от него и е перфектен. Става с бързовар в същата кофа.

Предполага се, че вече си остъргал кората и си изрязал всички меки части. Ако не, като паднат, ще се отворят светли петна и ще се наложи да повториш процедурата.

Неактивен rusolov

• Активен потребител
  • Публикации: 59
  • Нас. място: Козлодуй
« Отговор #44 : вторник, 30 юни 2009 г., 20:20 ч. »
Да самият корен е идеално почистен нямакора и махнах меките части както каза, но мен ме интересува коя от операциите е за дезинфекция?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.