Конспективно казано, кисненето и варенето се правят с цел да паднат всички гнилостни части/ако има такива/ и второ,варенето съкръщава времето за пропиване на дървесината и допринася за по-бързото й потъване. При варенето не е препоръчително да се слага сол,защото в последствия същата пречи на развитието на растенията/ако коренът се ползва за растителен аквариум/.
Чрез използването на р-р калиев перманганат, най-общо казано по този начин провеждаме цялостно дезинфекциране.
Кората е хубаво да се обели,защото така или иначе след време пада сама, а микроорганизмите, които са населявали дървесината живеят точно под нея.
Когато корена,който сме си харесали е по-големичък с помоща на телена четка изтъргваме,каквото може да отделим от здравите му части, изплакваме/може да го отведем на измиване с пароструен апарат в някоя автомивка

/, бухаме го в аквариума,като го залостим или затиснем с нешо тежко и така чакаме докато потъне сам.