Автор Тема: Корените - кои имат място в аквариума ?  (Прочетено 39027 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Корените - кои имат място в аквариума ?
« Отговор #75 : понеделник, 28 септември 2009 г., 22:14 ч. »
Нямам нищо против твоите предпочитания, но ако сравнявате корените на топола и червена върба (ракита) и кажете, че еднакво бързо гният под вода - ще се наложи да поспорим.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Нас. място: София
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #76 : вторник, 29 септември 2009 г., 09:32 ч. »
Много готин аквариум кратун, обаче повече ме кефят постовете на Чичо Джон, който май обича много да дразни спецевете. Но в случая с дкорените е много много прав -това че върбата вирее почти във вода изобщо не я прави устойчива на гниене - същото се отнася и за тополата.

Не знам защо се прави аналогия между корен и дървесина на дадено дърво/върба в случая/.
Корените на върбата са изключително устойчиви на гниене. Дървото нямаше да живее много ако това не е така/факт е, че живее във вода/. А дървесината е пореста и мека за да изхвърля по-лесно просмуканата вода.

ПП Имам 5 годишен корен от върба в аквариума си. Толкова е твърд, че дори анциструсите не го пипат.
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен UncleJohn

• Активен потребител
  • Публикации: 163
  • Нас. място: Troyan, Bulgaria, Europe, Earth
  • Диф балкански трол
    • Троянски новини
« Отговор #77 : вторник, 29 септември 2009 г., 13:00 ч. »
Има голема разлика между жив корен или стебло и вече мъртъв такъв. Върбата е едно от най-лесно загниващите дървета или корени (повтарям се). Който иска да не ми вярва. Също така нема голяма разликата в структурата на дървесината в корена и стеблото на дадено дърво. Та Жоре, в акваристки форум на подобно твърдение не биха обърнали внимание много хора, ама се опитай да пробуташ тази си теза в некой ботанически форум.  :drinks:

Неактивен stoyan

• Регистриран потребител
  • Публикации: 14
  • Didymus
« Отговор #78 : вторник, 29 септември 2009 г., 14:52 ч. »
Чич Джони направо ми взе думите от устата. Разлика между живо и мъртво дърво има огромна. След смърта на растението по-голямата част от активните вещества предпазващи растението от различните гъби се разпадат и не вършат работа. Това че корена ти от червена върба не гние вече 5 години е похвално и само показва как добрите грижи и правилният подход може да поддържат всякакви крехки иначе системи.

Неактивен Geri

• Активен потребител
  • Публикации: 800
  • Нас. място: Несебър
« Отговор #79 : понеделник, 24 май 2010 г., 01:17 ч. »
Ще "събудя" малко тази темичка с едно въпросче  :-[ Ако коренът е достатъчно голям за да не може да се събере в съд и да се вари, тогава каква е процедурата? Само разтвор дали ще е достатъчен :dontknow:
500l Paludarium               
350l S.A. - Rio Nanay          
330l S.A. - Blue Diamond Discus

Неактивен yanki1

• Активен потребител
  • Публикации: 347
« Отговор #80 : понеделник, 24 май 2010 г., 08:18 ч. »
Конспективно казано, кисненето и варенето се правят с цел да паднат всички гнилостни части/ако има такива/ и второ,варенето съкръщава времето за пропиване на дървесината и допринася за по-бързото й потъване. При варенето не е препоръчително да се слага сол,защото в последствия същата пречи на развитието на растенията/ако коренът се ползва за растителен аквариум/.

Чрез използването на р-р  калиев перманганат, най-общо казано по този начин провеждаме цялостно дезинфекциране. 

Кората е хубаво да се обели,защото така или иначе след време пада сама, а микроорганизмите, които са населявали дървесината живеят точно под нея.

Когато корена,който сме си харесали е по-големичък с помоща на телена четка изтъргваме,каквото може да отделим от здравите му части, изплакваме/може да го отведем на измиване с пароструен апарат в някоя автомивка :) /, бухаме го в аквариума,като го залостим или затиснем с нешо тежко и така чакаме докато потъне сам. :drinks:

Неактивен Geri

• Активен потребител
« Отговор #81 : понеделник, 24 май 2010 г., 16:07 ч. »
Олекна ми от факта, че варенето не е на 100% наложително! Благодаря ти Янки! :giverose:
500l Paludarium               
350l S.A. - Rio Nanay          

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
« Отговор #82 : понеделник, 24 май 2010 г., 17:22 ч. »
Момиченце, ти не ми ли вярваш,та чак и тема пусна?! :punish2: :grin:

Неактивен Geri

• Активен потребител
« Отговор #83 : понеделник, 24 май 2010 г., 19:37 ч. »
Аз таковата... Така де... Ами всъщност...Добре де, малкичко я посъбудих само. :giverose: Не е моя темичката, но нека и другите (по-новичките) да се светнат, че иначе как ще я открият?! :tongue2:

:surrendered: :grin:
500l Paludarium               
350l S.A. - Rio Nanay          

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
  • Публикации: 253
  • Нас. място: Италия
« Отговор #84 : събота, 09 февруари 2013 г., 17:41 ч. »
Малко да допълня темата, въпреки че не е писано вече 2 години. Все пак аз я използвах на скоро като справочник, а това означава, че и други след мен ще го направят.

Та значи:

Парче дърво или корен от сладък кестен(http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BA_%D0%BA%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD) може да се слага в аквариума. Аз лично изварявах няколко пъти по 2 часа със сменяване на водата. На едно от варенето сложих дори сол и бикарбонат с надеждата да спре да пуска кафяв цвят.

Общо време на варене над 8 часа. Накрая пак направи водата в аквариума с цвят на силен черен чай и се наложи да сменям цялата вода(аквариума беше все още само с растения). Понеже корена много ми харесваше не исках да се отказвам. Започнах изкисване и сменях водата през 12 часа. След почти 20 дни го сложих отново в аквариума. Водата пожълтя леко, но не стана кафява.

Близо седмица преди този пост пуснах и 2 анциструса и определено изглеждат щастливи и жизнени.

От личен опит казвам:
  -Ако някой си хареса сухо парче от сладък кестен(http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BA_%D0%BA%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD), нека се въоръжи с вряла вода, свободно време и търпение. Резултата си заслужава.

Тези дни ще пусна и снимки.

edit: В тази тема се споменава въпросното дърво, дори има и снимки. http://www.aquaportal.bg/forum/vuprosi-na-nachinaeshti-akvaristi/gupi-za-prvi-pt/75/

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #85 : събота, 09 февруари 2013 г., 22:45 ч. »
Аз бих изчакал малко със заключенията. Ако след година няма проблеми с коерена, тогава можеш да го препоръчваш. Дано наистина нямаш проблеми!

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
« Отговор #86 : неделя, 10 февруари 2013 г., 00:01 ч. »
Ми помислих си че щом няма проблеми в началото няма да има и после.

Както и да е, ако нещо се случи ще пиша.

Неактивен THE_VIPER

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
  • Нас. място: Стара загора
« Отговор #87 : събота, 24 август 2013 г., 20:08 ч. »
Здравейте :) . Да поразбутам малко темата с въпроси относно корени от чемшир.Някой има ли наблюдения  или опит с такива (освен Чичо Джон) и може ли да доведе до някакви проблеми ако сложа такъв корен в аквата?

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
« Отговор #88 : събота, 24 август 2013 г., 22:59 ч. »
Добре че я разбута за да кажа пак за кестена.

Изхвърлих го преди около месец, защото ми омръзна. Иначе нямаше проблем с рибите. Умряха ми няколко гупи през това време, но не от корена.

Който има търпение да го вари и кисне, докато спре да пуска може да слага смело. Аз бих сложил отново, ако намеря красиво парче.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.