Автор Тема: Капак с осветление за 200 л. аквариум (разказ в картинки)  (Прочетено 4803 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kiak

• Активен потребител
  • Публикации: 40
  • Нас. място: Бобов дол
Подготовката за пускането на аквариума стигна до етап осветление. Реших да бъде с 3 пури по 30 вата, а именно - Филипс 840, Филипс Акварел и Силвания Гролукс. Тъй като капака е временен (така е вече доста години) за сега ще светят само две от лампите - 840 и Гролукс-а. Обмислям начин да монтирам и третата, но задачата вече е с доста по-нисък преоритет и може да почака.

Ето ги нещата преди да започна:

Съжалявам за лошата снимка, но вече бях напреднал с монтажа, когато забелязах че съм на ръчен фокус  :eyes:

Първо премерих и оразмерих къде ще се намират рефлекторите. Монтирах ги с малки винтчета за дърво, които станаха съвсем точно - половин милиметър в повече и щяха да се появят от другата страна на капака.

Скобичките, които придържат купунзите ги местих няколко пъти преди да им намеря точното място - в крайна сметка от трети опит успях:

Баласта го сложих от задната част на капака - да не пречи вътре и да се охлажда по-добре ако е нужно.

Натъкнах се на проблем, за който не бях подготвен - окабеляването, въпреки че, преди това бях изчел статията за осветлението със форума  :-[. Бях намислил да използвам кабел СВТ но се оказа неподходящ. Все пак намерих някакъв мостов кабел с доста голямо сечение на проводника и пуснах тестово едната лампа - резултата не беше лош:

Ето как изглежда и аквариума, осветен само с 840-ката:

На следващия ден (днес) купих проводник, както и лустер клема за захранването на баласта с 220 волта и нещата взеха да се получават :)

Последната проба:

И накрая махнах  предпазното фолио от рефлекторите и крайния резултат с двете лампи:

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Отг: Капак с осветление за 200 л. аквариум (разказ в картинки)
« Отговор #1 : петък, 17 април 2009 г., 21:00 ч. »
Браво, много добра работа!
Една единствена забележка - аз бих оставила гролукса да чака преработката на капака, предпочитам аквариумът да не червенее толкова, пък и за растенията акварелът ще е по-полезен. Истината е, че винаги можеш да свалиш едната лампа и да сложиш другата.
Сега чакаме развитието на аквариума в профила.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #2 : събота, 18 април 2009 г., 02:41 ч. »
Не беше лошо преди да го напълниш с вода, да сложиш поне грунда!
Сега ще ти е много по-трудно.

Неактивен kiak

• Активен потребител
  • Публикации: 40
  • Нас. място: Бобов дол
« Отговор #3 : събота, 18 април 2009 г., 05:47 ч. »
Това е водата, с която пробвах дали аквариума ще тече, след ремонта. Оставих го пълен за мое успокоение, а се възползвах от ситуацията да закисна едно коренче вътре. Ако днес нещата се развият по план, би трябвало да се дооборудвам с техника, и довечера да сложа грунд. Може и едно две разстения да взема за цвят :)

Неактивен Цецо

• Активен потребител
  • Публикации: 150
  • Нас. място: София,Мусагеница
« Отговор #4 : четвъртък, 23 април 2009 г., 15:17 ч. »
Ами поне до колкото знам аз - не, не сме семейство  :nono:

Сега ако ти се звънне на вратата и видиш, че го прави жена с багаж не и отваряй, дори и да е красива.Сещащ ли се с тези прилики как би могъл да я убедиш, не не си е у тях.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.