Автор Тема: Въпрос за изработка на капак  (Прочетено 14999 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
  • Публикации: 21
  • Нас. място: София
Въпрос за изработка на капак
« : понеделник, 11 май 2009 г., 14:51 ч. »
Привет на всички!
Радвам се, че има такива форуми, където човек може да научи и сподели неща, които го интересуват.
От много време се каня да направя яквариум вкъщи, но въпреки желанието, не ми оставаше време.Най-накрая се наканих.
Сега ще майсторя капака и си мисля за МДФ-ламиниран 18 мм, но се чудя няма ли да имам проблем с конденза и евентуално с какво да го обработя.Размерите ще са 700/400 мм.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Отг: Въпрос за изработка на капак
« Отговор #1 : понеделник, 11 май 2009 г., 15:07 ч. »
Добре дошъл при нас!
Ето нещо, което се надявам да ти бъде полезно - http://www.aquaportal.bg/forum/index.php/topic,549.0.html
Прочети и ако възникнат нови въпроси ще помагаме.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #2 : понеделник, 11 май 2009 г., 15:17 ч. »
Здравей!
Смятам, че 18 мм плоскост ще е твърде груба за тези размери. От две години използвам 9 мм ПДЧ за направа на капаците при аквариумите ми. В мебелните фирми го използват за облицоване на стените в кухните, т.нар. гръб. Нямам проблеми с конденза и влагата, и не се измята.
Вили е права, че трябва да съобразиш размерите на капака с предлаганите на пазара лампи.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #3 : понеделник, 11 май 2009 г., 18:39 ч. »
Тази тема http://www.aquaportal.bg/forum/index.php/topic,549.0.html, както и доста други, съм изчел няколко пъти :) (благодарности към авторите!)
Просто не съм сигурен дали точно ламинираният профил е подходящ материал, та затова питам някой, който е изработвал капак от МДФ, дали има странични ефекти.По отношение на конденза, направата на общообменна вентилация решава донякъде проблема, но не напълно (занимаваме се с отоплителни и вентилационни инсталации и постоянно се сблъскваме с това).
Kratun, наистина не бях помислил, че 18 мм май ще седят не дотам естетично.Лампите ще са гролукс и аквастар ф26 l ~ 590 mm.
Като  разчертая проекта, ще го постна за мнения :)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #4 : понеделник, 11 май 2009 г., 19:32 ч. »
Желая успех и благодаря за признанието! :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #5 : понеделник, 11 май 2009 г., 21:40 ч. »
Здравейте,
Аз лично бих потърсил някакъв алуминиев или друг вид влагоустойчив материал.
Поне конструкцията да е такава, че да позволява подмяна на плоскости.
Влага си има и ако няма покривно стъкло между водата и капака съм сигурен, че ще има щети.

Неактивен insomniac

• Активен потребител
  • Публикации: 152
« Отговор #6 : сряда, 13 май 2009 г., 00:10 ч. »
Аз пък си мисля, че няма да имаш никакъв проблем с 18 мм МДФ, особено ако аквариума има стъклен капак. Дори и без стъкления капак предвиди процепи (5-10 мм по широката или тясната страни) през които да се отвежда подгретия от лампите въздух, който пък от своя страна отвежда и влагата. Не знам каква идея за конструкция имаш, но подобни процепи могат да се проектират така, че да дават допълнителен ефект от светлина, с който да подсилиш приятното въздействие на аквариума вечер. Това което също е хубаво да внимаваш е да не се задържа конденз за дълго време върху кантовете. Лепят ги с нещо като хелметекс, но въпреки всичко аз не бих разчитал на това.
И накрая, ако не използваш готово направени рефлектори, вероятно ще облепиш вътрешните повърхнини на капака с огледално фолио и така допълнително ще повишиш защитата.
Друг е момента обаче, че конструкцията идва малко тежичка ако трябва да лежи върху стените самия аквариум. Едно изпускане от по-високо може да коства доста поразии. При мен цялата покривна конструкция не се носи по никакъв начин от елемент от аквариума. Самия аквариум е едно самостоятелно не-контактуващо с нищо наоколо тяло.
Хубаво е все пак да се види проекта.  :up:

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #7 : сряда, 13 май 2009 г., 10:31 ч. »
"Проектът", надявам се, ще е готов до утре :).Последно реших да ползвам еталбонд 5 мм дебелина,Мисля, че стане много по-лесно и теглото ще е в пъти по-ниско.Ще има вътрешна изолация фолирана микропореста гума 10 мм.По кантовете мисля да сложа битумна лепенка(пак фолирана).Рефлекторите най-вероятно ще си ги изработя сам, но нямам още окончателно решение как.Предвидил съм и вентилация на капака - общообменна.Евентуално, може да сложа датчик за влага и температура с електронно управление, за да се комутират вентилаторите по зададени параметри.Блоковете за управление, електронните баласти и захранване ще са извън капака.Та това накратко ми се върти в главата.Ако на чертеж успея да намеря място за всичко и да е функционално, така ще е.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : сряда, 13 май 2009 г., 11:07 ч. »
Много сериозна заявка. Ще се радваме да го видим, както проекта, така и реализацията.
Успех!
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен emilradev

• Активен потребител
  • Публикации: 107
  • Нас. място: обл. Варна общ. Варна село Варна
« Отговор #9 : сряда, 13 май 2009 г., 11:41 ч. »
Колега - скоро ще те вземат да работиш за НАСА ! Едва ли е нужна толкова много електроника по капака , ти изреди повече апаратура отколкото имам аз в настолния си компютър в момента (е извадил съм някой ненужни части), и все пак меракът си е мерак - Успех в начинанието със "совалката" .  :up:
................................................
...................................................
И  :hunter: Съм ! И :fishing: Съм!

Неактивен insomniac

• Активен потребител
« Отговор #10 : четвъртък, 14 май 2009 г., 09:57 ч. »
Когато си е специалист човека - лошо няма и да са 'сложни нещата'.

rgeorgieff, чудесно си го замислил. Аз да си призная пропуснах вентилаторите, въпреки че Вили ме предупреди  :fool:  Като се сгорещи времето, а в моя хол става голяма жега следобяд, разбирам колко е важно принудителното отвеждане на подгрятия от лампите въздух.
Сега ще мисля за охлаждане - празно в това хоби няма  :grin:

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #11 : четвъртък, 14 май 2009 г., 14:11 ч. »
Ето докъде стигнах:
Идеята за еталбонд остава, но се налага промяна на плана.В момента няма да разполагам с машина за рязане и огъване на профили и ще трябва да се задоволя с по-проста конструкция.Вчера пробно опитах да обработвам парче еталбонд, но се убедих, че с ъглошлайф, полиращи дискове и други по-достъпни инструменти няма да стане както искам.Материалът е лесен за обработка, но тя трябва да е много прецизна, иначе всичко отива за боклука.Мислех си да сложа дифузорни клапи на вентилаторите за по-добър въздухообмен, но засега няма как да стане без тази машина.
Та, ето на какво се спрях сега:
http://bezplatno.info/upload/viewer.php?id=cqs1242303179i.JPG
http://bezplatno.info/upload/viewer.php?id=rgh1242303237f.JPG
http://bezplatno.info/upload/viewer.php?id=cqs1242303255l.JPG
Вентилирането на капака ще бъде с два 80 мм Arctic Cooling, макс. дебит 45 м3/н при 2000 об/мин и 21 дБ шум, но едва ли ще работят на повече от 1200 об/мин.Управлението ще е ръчно и автоматично от датчиците за температура и влажност, като целта е близки работни температури на двете среди- водна и въздушна с цел минимално изпарение и конденз, съответно.Вътрешна изолация ще има заради естеството на материала- алуминий и е възможно да кондензира влага върху външната страна на капака, която ще е с по ниска температура.
Това е накратко, моля ако някой види недоразумения/грешки или по-добри идеи, да сподели преди да съм унищожил материалите :)

Неактивен insomniac

• Активен потребител
« Отговор #12 : петък, 15 май 2009 г., 21:22 ч. »
Не виждам къде си предвидил мястото за баластите на осветлението.
Ето едно предложение, което всъщност приблизително съм реализирал при мен.
Последната картинка схематично мога да я интепретирам така:

о-----------------------=
|      /O\    /O\    /O\      |

Предложението е следното:

БББ|
=---o-------------------=
|      /O\    /O\    /O\      |

където БББ е мястото на баластите. Символа 'о' е място на пантата. Размера на БББ е 60-80 мм. Съобразено с размера на баластите.

Вентилаторите може да ги разместиш както дойде удобно, дори и на една линия да са - няма проблем. Може също да предвидиш и повечко място за кабелаж, че той се натрупва по схемата на връзване.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #13 : петък, 15 май 2009 г., 22:10 ч. »
Изпарението няма да го намалиш, а не е и нужно. Ако вентилаторите си вършат работата, изпарението трябва да е доста по-голямо, а не по-малко. Не ми харесва мястото, което си избрал за вентилаторите - при това разположение под рефлекторите ефективността им ще е нищожна. Най-доброто място за тях е на двете странични стени и обърнати в противоположни посоки, но от чертежа не мога да преценя дали височината позволява монтак на такъв вентилатор. Не е добра и геометричната форма на рефлекторите, прекалено плитки са. Лампите трябва да са обхванати изцяло от рефлекторите. Тази забележка е валидна само ако си начертал формата, която искаш да получиш, защото може просто да си ги показал схематично. Аз не виждам смисъл от изолацията. А ако вентилацията е ефективна баластите могат да бъдат и вътре в капака. Впрочем ако и трите лампи ще светят непрекъснато баластът може да е един.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #14 : събота, 16 май 2009 г., 12:00 ч. »
Баластите ще са извън кутията.Най вероятно на гърба или в отделен бокс, заедно с електрическа арматура.
За рефлекторите- наистина май трябва да са с по-голям диаметър, ще се сменят.Изолацията е нужна.Един път се поддържа постоянната температура, втори път предпазва външната част на капака от конденз в случай, че температурата в стаята е по-ниска.Изолацията е 10 мм с много добри технически параметри.
Относно вентилаторите -  между тях и луминисцентните тела ще има отстояние ок.10-15 мм, при диаметър на лампите 26 мм и много добър дебит, никакви проблеми.Още повече, заради кръглото сечение на лампите, въздушният поток ще ги обтича без проблем.Може би скоростта ще е по-висока, но ще се види експериментално.
Чудех се, тъй като целият капак отвътре ще е с изолация с алуминиев ламинат, дали няма да е добър рефлектор сам по себе си и да обезмисли монтажа на отделни рефлектори ? Виолета какво ще каже? :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.