Автор Тема: Въпрос за изработка на капак  (Прочетено 14997 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
  • Публикации: 21
  • Нас. място: София
Въпрос за изработка на капак
« : понеделник, 11 май 2009 г., 14:51 ч. »
Привет на всички!
Радвам се, че има такива форуми, където човек може да научи и сподели неща, които го интересуват.
От много време се каня да направя яквариум вкъщи, но въпреки желанието, не ми оставаше време.Най-накрая се наканих.
Сега ще майсторя капака и си мисля за МДФ-ламиниран 18 мм, но се чудя няма ли да имам проблем с конденза и евентуално с какво да го обработя.Размерите ще са 700/400 мм.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Отг: Въпрос за изработка на капак
« Отговор #1 : понеделник, 11 май 2009 г., 15:07 ч. »
Добре дошъл при нас!
Ето нещо, което се надявам да ти бъде полезно - http://www.aquaportal.bg/forum/index.php/topic,549.0.html
Прочети и ако възникнат нови въпроси ще помагаме.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #2 : понеделник, 11 май 2009 г., 15:17 ч. »
Здравей!
Смятам, че 18 мм плоскост ще е твърде груба за тези размери. От две години използвам 9 мм ПДЧ за направа на капаците при аквариумите ми. В мебелните фирми го използват за облицоване на стените в кухните, т.нар. гръб. Нямам проблеми с конденза и влагата, и не се измята.
Вили е права, че трябва да съобразиш размерите на капака с предлаганите на пазара лампи.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #3 : понеделник, 11 май 2009 г., 18:39 ч. »
Тази тема http://www.aquaportal.bg/forum/index.php/topic,549.0.html, както и доста други, съм изчел няколко пъти :) (благодарности към авторите!)
Просто не съм сигурен дали точно ламинираният профил е подходящ материал, та затова питам някой, който е изработвал капак от МДФ, дали има странични ефекти.По отношение на конденза, направата на общообменна вентилация решава донякъде проблема, но не напълно (занимаваме се с отоплителни и вентилационни инсталации и постоянно се сблъскваме с това).
Kratun, наистина не бях помислил, че 18 мм май ще седят не дотам естетично.Лампите ще са гролукс и аквастар ф26 l ~ 590 mm.
Като  разчертая проекта, ще го постна за мнения :)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #4 : понеделник, 11 май 2009 г., 19:32 ч. »
Желая успех и благодаря за признанието! :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #5 : понеделник, 11 май 2009 г., 21:40 ч. »
Здравейте,
Аз лично бих потърсил някакъв алуминиев или друг вид влагоустойчив материал.
Поне конструкцията да е такава, че да позволява подмяна на плоскости.
Влага си има и ако няма покривно стъкло между водата и капака съм сигурен, че ще има щети.

Неактивен insomniac

• Активен потребител
  • Публикации: 152
« Отговор #6 : сряда, 13 май 2009 г., 00:10 ч. »
Аз пък си мисля, че няма да имаш никакъв проблем с 18 мм МДФ, особено ако аквариума има стъклен капак. Дори и без стъкления капак предвиди процепи (5-10 мм по широката или тясната страни) през които да се отвежда подгретия от лампите въздух, който пък от своя страна отвежда и влагата. Не знам каква идея за конструкция имаш, но подобни процепи могат да се проектират така, че да дават допълнителен ефект от светлина, с който да подсилиш приятното въздействие на аквариума вечер. Това което също е хубаво да внимаваш е да не се задържа конденз за дълго време върху кантовете. Лепят ги с нещо като хелметекс, но въпреки всичко аз не бих разчитал на това.
И накрая, ако не използваш готово направени рефлектори, вероятно ще облепиш вътрешните повърхнини на капака с огледално фолио и така допълнително ще повишиш защитата.
Друг е момента обаче, че конструкцията идва малко тежичка ако трябва да лежи върху стените самия аквариум. Едно изпускане от по-високо може да коства доста поразии. При мен цялата покривна конструкция не се носи по никакъв начин от елемент от аквариума. Самия аквариум е едно самостоятелно не-контактуващо с нищо наоколо тяло.
Хубаво е все пак да се види проекта.  :up:

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #7 : сряда, 13 май 2009 г., 10:31 ч. »
"Проектът", надявам се, ще е готов до утре :).Последно реших да ползвам еталбонд 5 мм дебелина,Мисля, че стане много по-лесно и теглото ще е в пъти по-ниско.Ще има вътрешна изолация фолирана микропореста гума 10 мм.По кантовете мисля да сложа битумна лепенка(пак фолирана).Рефлекторите най-вероятно ще си ги изработя сам, но нямам още окончателно решение как.Предвидил съм и вентилация на капака - общообменна.Евентуално, може да сложа датчик за влага и температура с електронно управление, за да се комутират вентилаторите по зададени параметри.Блоковете за управление, електронните баласти и захранване ще са извън капака.Та това накратко ми се върти в главата.Ако на чертеж успея да намеря място за всичко и да е функционално, така ще е.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : сряда, 13 май 2009 г., 11:07 ч. »
Много сериозна заявка. Ще се радваме да го видим, както проекта, така и реализацията.
Успех!
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен emilradev

• Активен потребител
  • Публикации: 107
  • Нас. място: обл. Варна общ. Варна село Варна
« Отговор #9 : сряда, 13 май 2009 г., 11:41 ч. »
Колега - скоро ще те вземат да работиш за НАСА ! Едва ли е нужна толкова много електроника по капака , ти изреди повече апаратура отколкото имам аз в настолния си компютър в момента (е извадил съм някой ненужни части), и все пак меракът си е мерак - Успех в начинанието със "совалката" .  :up:
................................................
...................................................
И  :hunter: Съм ! И :fishing: Съм!

Неактивен insomniac

• Активен потребител
« Отговор #10 : четвъртък, 14 май 2009 г., 09:57 ч. »
Когато си е специалист човека - лошо няма и да са 'сложни нещата'.

rgeorgieff, чудесно си го замислил. Аз да си призная пропуснах вентилаторите, въпреки че Вили ме предупреди  :fool:  Като се сгорещи времето, а в моя хол става голяма жега следобяд, разбирам колко е важно принудителното отвеждане на подгрятия от лампите въздух.
Сега ще мисля за охлаждане - празно в това хоби няма  :grin:

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #11 : четвъртък, 14 май 2009 г., 14:11 ч. »
Ето докъде стигнах:
Идеята за еталбонд остава, но се налага промяна на плана.В момента няма да разполагам с машина за рязане и огъване на профили и ще трябва да се задоволя с по-проста конструкция.Вчера пробно опитах да обработвам парче еталбонд, но се убедих, че с ъглошлайф, полиращи дискове и други по-достъпни инструменти няма да стане както искам.Материалът е лесен за обработка, но тя трябва да е много прецизна, иначе всичко отива за боклука.Мислех си да сложа дифузорни клапи на вентилаторите за по-добър въздухообмен, но засега няма как да стане без тази машина.
Та, ето на какво се спрях сега:
http://bezplatno.info/upload/viewer.php?id=cqs1242303179i.JPG
http://bezplatno.info/upload/viewer.php?id=rgh1242303237f.JPG
http://bezplatno.info/upload/viewer.php?id=cqs1242303255l.JPG
Вентилирането на капака ще бъде с два 80 мм Arctic Cooling, макс. дебит 45 м3/н при 2000 об/мин и 21 дБ шум, но едва ли ще работят на повече от 1200 об/мин.Управлението ще е ръчно и автоматично от датчиците за температура и влажност, като целта е близки работни температури на двете среди- водна и въздушна с цел минимално изпарение и конденз, съответно.Вътрешна изолация ще има заради естеството на материала- алуминий и е възможно да кондензира влага върху външната страна на капака, която ще е с по ниска температура.
Това е накратко, моля ако някой види недоразумения/грешки или по-добри идеи, да сподели преди да съм унищожил материалите :)

Неактивен insomniac

• Активен потребител
« Отговор #12 : петък, 15 май 2009 г., 21:22 ч. »
Не виждам къде си предвидил мястото за баластите на осветлението.
Ето едно предложение, което всъщност приблизително съм реализирал при мен.
Последната картинка схематично мога да я интепретирам така:

о-----------------------=
|      /O\    /O\    /O\      |

Предложението е следното:

БББ|
=---o-------------------=
|      /O\    /O\    /O\      |

където БББ е мястото на баластите. Символа 'о' е място на пантата. Размера на БББ е 60-80 мм. Съобразено с размера на баластите.

Вентилаторите може да ги разместиш както дойде удобно, дори и на една линия да са - няма проблем. Може също да предвидиш и повечко място за кабелаж, че той се натрупва по схемата на връзване.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #13 : петък, 15 май 2009 г., 22:10 ч. »
Изпарението няма да го намалиш, а не е и нужно. Ако вентилаторите си вършат работата, изпарението трябва да е доста по-голямо, а не по-малко. Не ми харесва мястото, което си избрал за вентилаторите - при това разположение под рефлекторите ефективността им ще е нищожна. Най-доброто място за тях е на двете странични стени и обърнати в противоположни посоки, но от чертежа не мога да преценя дали височината позволява монтак на такъв вентилатор. Не е добра и геометричната форма на рефлекторите, прекалено плитки са. Лампите трябва да са обхванати изцяло от рефлекторите. Тази забележка е валидна само ако си начертал формата, която искаш да получиш, защото може просто да си ги показал схематично. Аз не виждам смисъл от изолацията. А ако вентилацията е ефективна баластите могат да бъдат и вътре в капака. Впрочем ако и трите лампи ще светят непрекъснато баластът може да е един.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #14 : събота, 16 май 2009 г., 12:00 ч. »
Баластите ще са извън кутията.Най вероятно на гърба или в отделен бокс, заедно с електрическа арматура.
За рефлекторите- наистина май трябва да са с по-голям диаметър, ще се сменят.Изолацията е нужна.Един път се поддържа постоянната температура, втори път предпазва външната част на капака от конденз в случай, че температурата в стаята е по-ниска.Изолацията е 10 мм с много добри технически параметри.
Относно вентилаторите -  между тях и луминисцентните тела ще има отстояние ок.10-15 мм, при диаметър на лампите 26 мм и много добър дебит, никакви проблеми.Още повече, заради кръглото сечение на лампите, въздушният поток ще ги обтича без проблем.Може би скоростта ще е по-висока, но ще се види експериментално.
Чудех се, тъй като целият капак отвътре ще е с изолация с алуминиев ламинат, дали няма да е добър рефлектор сам по себе си и да обезмисли монтажа на отделни рефлектори ? Виолета какво ще каже? :)

Неактивен Barabata

• Активен потребител
  • Публикации: 104
  • Нас. място: Варна
« Отговор #15 : събота, 16 май 2009 г., 13:31 ч. »
Има ли добро проветряване няма да имаш никакви кондензи отвътре или отвън по капака.

Лошото е че човек не забелязва тези малки подробности. Масово си изпушват апартаментите (да няма дупчица откъдето да духа) и после защо има кондензи.

Добрата циркулация на въздуха от една страна намалява влагата във въздуха непосредствено под капака и от друга страна изравнява температурата на капака със стайната температура. Направи си така капака че да има движение на въздуха и в двата случая - конвекция и принудително с вентилатори (примерно).

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #16 : събота, 16 май 2009 г., 14:55 ч. »
Точно така! Единствения недостатък на добрата циркулация е силното изпарение и, че често се налага доливане на вода.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #17 : неделя, 17 май 2009 г., 00:06 ч. »
Не знам какво точно разбираш под алуминиев ламинат, ако облечеш капака отвътре с огледална ламарина - да, това ще ти върши добра работа. Но какво става тогава с вентилацията?
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #18 : сряда, 20 май 2009 г., 22:01 ч. »
Най-накрая приключих(почти) с капака.Благодарности за всички съвети.Някои използвах, други не ми харесаха :)
Тъй като започнах темата като въпрос, а после леко се измести към проект, ще си позволя да опиша накратко за какво иде реч, пък може на някого да му е от полза.
Целта беше да се направи капак за аквариум с размери на съда 700/350/350 мм.Първоначално се спрях да ПДЧ профили, но Kratun правилно ме разубеди.Използвах плоскости сив Еталбонд, лесен за обработка, но и недаващ право на грешки материал.Отсега да кажа, ако на някои му се хареса идеята за Еталбонд, то да намери парчета останали непотребни при монтажа на някоя фасада.Цената е такава, че ако не стане от първият път, те отказва :) .Задължително исках вентилируем капак, но естествената вентилация не мо вдъхваше доверие, затова предвидих два вентилатора за компютърни кутии Ф80.Обемът на капака е приблизително 0.031 м3, при размери 720/360/120 мм.Вентилаторите дават дебит 20-56 м3/н, съответно между 1000 и 2500 об/мин.Въздухообменът е многократно повече от нормата за най-влажни помещения- 10 кратен обмен, така че се надявам това да не позволява натрупването на конденз отвътре.Капакът е облицован с микропореста изолация с алуминиево фолио.След като Вили обърна внимание, че рефлекторите, които бях предвидил са с малка разсейваща площ, реших въобще да не правя такива.Ще видя как ще е с алуминия, ако не е ОК, ще променя.Освен рефлектор, изолацията няма да позволи на влагата във въздуха да кондензира по външната страна на капака.
И така, стъпка по стъпка:
Първо оразмерих рамката, изрязах я и я огънах

Както бях писал по-горе, в момента не разполагам с машина за огъване на еталбонд и е на ръка,  което личи от снимката :)
Следва монтаж на задната страна

Никак не ми се искаше да правя болтови свръзки по ред причини, но все пак предпочетох здравината; капакът също трябваше да се държи на задната страна

Залепих ъгълчета еталбонд на всяка, от четирите страни-те ще стъпват върху стъклото на аквариума.

Малко трудно отрязах горният капак, но резултатът не беше лош

С помощта на това
, изрязах отвори в капака.
Следва монтаж на вентилаторите и предпазните грилове:

Облепих всички страни и капака с изолацията:

Закрепването на луминисцентните тръби беше малко проблемно, тъй като не исках да ползвам стандарнтите планки с фасунги.След като не можах да намеря нито в "Бриколаж", нито в "Практикер" пружинни метални скоби, реших да сложа полипропиленови за закрепване на тръби Ф26.Осигуряват надежно задържане на тръбите, невъзможно е да се изхлузи лампата, по скоро ще се откачи цялата скоба.

Окабеляването е с ПВ-А2 проводник 1 мм2.Въпреки че многожилният проводник има някои недостатъци, поне избягвам възможността да се пречупи единичното жило от кривене или пренатягане на лустер клемата.

След дълга борба с монтажа на пантите(докато намеря правилната конфигурация), най-накрая всичко доби завършен вид:

Вентилаторите също работят добре, скоростта на въздуха е ок. 1,3 м/с.
Малко за електро частта.Всички кабели са скрити под изолацията.Тъй като капакът е метален,  има  сложен заземителен контур, заедно с лампите и електронният баласт.Всичко това е на отделен предпазител с дефектнотокова защита.От всички постове, които съм чел досега, никъде не съм забелязал някой да слага ДТЗ.Съвет от мен е  да се помисли сериозно за това, особено ако има външни метални части по аквариума.ДТЗ не са най-евтини, но мисля, е животът е достатъчно скъп за всеки.Не винаги може да се разчита на автоматичният предпазител, особено при дълга линия и крайна точка.Пък и като зная как се проектират и изпълняват някои инсталации...Естествено за ДТЗ, инсталацията трябва да е ТРИпроводна - с отделни защитен и нулев проводник (TN-S).
Много ме изкушаваше мисълта да автоматизирам работните процеси.За съжаление, за сега ще контролирам само температурите на три среди и оборотите на вентилаторите.Контролерът, който ще ползвам позволява електронно измерване с до четири температурни сонди и визуализиране на дисплей.В случая ще измервам температурата на водата, въздухът в стаята и въздухът в капака.Целта, както казах е постигане на близки температури на трите среди, с цел намаляване до минимум на изпарението.релейните изходи ще управляват нагревателя и вентилаторите.
В общи линии-това е.Нямах намерение да правя толкова дълъг пост, но се отплеснах нещо :).Още веднъж, благодаря за съветите, пък като ми дойде аквариума(може би утре), ще помагате пак :)

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #19 : сряда, 20 май 2009 г., 23:14 ч. »
А, много добре си го описал.
За ДТЗ Вили ще се произнесе, но мисля, че има такива.
А дали, ако цялата инсталация в апартамента си има ДТЗ, това няма да е достатъчно?

Неактивен insomniac

• Активен потребител
« Отговор #20 : сряда, 20 май 2009 г., 23:22 ч. »
От мен едно голямо БРАВО! Наистина завършено изпълнение, добре обмислено и реализирано, а и описанието е много добро. Мисля, че капака е уникален и има какво да се научи от тази тема.

Неактивен Lan

• Активен потребител
  • Публикации: 150
« Отговор #21 : четвъртък, 21 май 2009 г., 08:06 ч. »
А аз мисля ,че има и накои недообмислени неща. Например прословутата изолация, за която стана дума на няколко пъти, според мен е напълно излишна и само усложнява конструкцията без никаква реална полза, но... имал си желание - сложил си я, пък по-нататък ще видим...
Също няколкократно е споменавано, че целта е минимално изпарение, но изпарението не зависи само от температурите на различните среди. Без да навлизаме в подробности - колкото по-малко е съдържанието на водни пари над водата, толкова по-интензивно е изпарението, а циркулацията на въздуха отнася водните пари изпод капака, за което казаха и колегите преди. Освен това движещият се въздушен (и всякакъв друг) поток създава понижено налягане, което зависи от скоростта на потока и което също увеличава изпарението. И накрая - така разположените вентилатори ще предизвикат допълнително изпарение. Предполагам, че идеята е единият да вкарва въздух под капака, а другият да го изкарва (така е логично). Насочената директно към водната повърхност струя въздух ще отнася (избива) от нея водни молекули, които иначе не биха се изпарили, защото не притежават достатъчно кинетична енергия, за да преодолеят привличането на съседните им молекули. Под втория вентилатор пък ще има област с допълнително понижено налягане. Разбира се ефектите от вентилаторите са локални, но се натрупват с описаните преди и можеше поне те да бъдат избегнати. Мисля, че би било добра идея поне на първо време да инаш в стаята влагомер, за да добиеш представа дали изпарението е в границите на желаното.
А за ентусиазма и старанието, както и за изпълнението - браво!

PS: За да говорим технически коректно, да уточним, че проводникът, който си използвал е едножилен многожичен, а не е многожилен (нормално за опроводяване се използва едножилен едножичен, тъй като най-удобно се работи с него).
О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?
Паисий Хилендарски "История славянобългарска"

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #22 : четвъртък, 21 май 2009 г., 10:01 ч. »
А аз мисля ,че има и накои недообмислени неща. Например прословутата изолация, за която стана дума на няколко пъти, според мен е напълно излишна и само усложнява конструкцията без никаква реална полза, но... имал си желание - сложил си я, пък по-нататък ще видим...
Също няколкократно е споменавано, че целта е минимално изпарение, но изпарението не зависи само от температурите на различните среди. Без да навлизаме в подробности - колкото по-малко е съдържанието на водни пари над водата, толкова по-интензивно е изпарението, а циркулацията на въздуха отнася водните пари изпод капака, за което казаха и колегите преди. Освен това движещият се въздушен (и всякакъв друг) поток създава понижено налягане, което зависи от скоростта на потока и което също увеличава изпарението. И накрая - така разположените вентилатори ще предизвикат допълнително изпарение. Предполагам, че идеята е единият да вкарва въздух под капака, а другият да го изкарва (така е логично). Насочената директно към водната повърхност струя въздух ще отнася (избива) от нея водни молекули, които иначе не биха се изпарили, защото не притежават достатъчно кинетична енергия, за да преодолеят привличането на съседните им молекули. Под втория вентилатор пък ще има област с допълнително понижено налягане. Разбира се ефектите от вентилаторите са локални, но се натрупват с описаните преди и можеше поне те да бъдат избегнати. Мисля, че би било добра идея поне на първо време да инаш в стаята влагомер, за да добиеш представа дали изпарението е в границите на желаното.
А за ентусиазма и старанието, както и за изпълнението - браво!

PS: За да говорим технически коректно, да уточним, че проводникът, който си използвал е едножилен многожичен, а не е многожилен (нормално за опроводяване се използва едножилен едножичен, тъй като най-удобно се работи с него).

Технически си много прав, колега :).Грешка на бързото писане късно вечер- едножилен многожичен е.Не съм най-съгласен, че е по-лесно работа с едножичен такъв, но това си е мое мнение...
Изолацията съвсем не е излишна, имам наум бъдещи планове.За вентилаторите, също си прав.На друг колега, писал ми на лично, обясних че исках нарочно да слагам дифузорни клапи с регулираща секция, за да не е насочен въздушният поток към водата, но тази конструкция не позволява.За парното налягане- така е, ще направя замервания, за да видя как да контролирам процеса.Имам влагомер в стаята, ще се сложи сонда и в капака.Лошото е, че докато не "дойде" аквариумът и не го напълня с вода, няма да имам резултат.
п.п.Ако имаш някаква идея, ще се радвам да я споделиш.
А дали, ако цялата инсталация в апартамента си има ДТЗ, това няма да е достатъчно?

Да, става и така, въпреки че си има и доста недостатъци.Аз съм си разделил токовите кръгове и на всеки съм сложил отделна ДТЗ.Имах място в таблото, изведох отделен кръг за аквариума.Все пак имам една пет годишна фурия, която няма да се спре да не бръкне в аквариума :)

Неактивен Lan

• Активен потребител
« Отговор #23 : четвъртък, 21 май 2009 г., 10:29 ч. »
Нека засега не бързаме с идеите. Да изчакаме резултата – ако има проблеми, тогава ще търсим и решение (я що народ прояви интерес – ако всеки даде идея...).
Успех!
О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #24 : четвъртък, 21 май 2009 г., 10:35 ч. »
Това със сигурност ще е единственият известен аквариум със самостоятелен токов кръг. :) Дали е нужно да се слага дефектнотокова защита на аквариума... ами колкото е необходимо да се слага на всеки уред у дома поотделно. Добре би било, но никой не го прави.
Аз имам съображения по адрес на отражателната способност на фолиото, което си сложил. Когато казах, че може да ползваш огледална ламарина имах предвид качествена, а не нещо като домакинско фолио. Може и да ми изглежда така на снимката, не знам. Казвам го, защото виждам, че искаш да изпипаш всички подробности, хубаво би било да се справиш и с тази.
Поздравления за положения труд, успех в начинанието!
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #25 : петък, 22 май 2009 г., 00:34 ч. »
За ДТЗ в аквариума - ами на практика не съм чул да има някой, който да е пострадал от бъркане във водата. Считам, че статистически погледнато ДТЗ на аквариума е излишна екстра.

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #26 : петък, 22 май 2009 г., 08:21 ч. »
Мда, до някъде съм съгласен, че може и без дефектнотокова, но така и така я имах...Някой път несъзнателно пренасяме навиците от работата вкъщи :)

Неактивен Lan

• Активен потребител
« Отговор #27 : понеделник, 25 май 2009 г., 11:57 ч. »
От три дни се опитвам да се включа в дискусията за дефектнотоковата защита и все нещо ми попречва...
Въпреки че темата за защитите в аквариума някакси е пренебрегвана досега във форума, не смятам, че е маловажна, защото засяга безопасността, а по принцип нищо, повишаващо безопасността, не е маловажно, нито е излишно – стига да върши работата, за която е предназначено. Дали конкретната ДТЗ ще я върши зависи от параметрите й – преди всичко тока на утечка, който я задейства, и времето на сработване (обикновено то е достатъчно малко, но все пак). Според изискванията на нормативите ДТЗ трябва да реагира при ток на утечка не по-голям от 30 mA (има ДТЗ и за по-големи стойности на тока на утечка, но те са за други цели, а не за защита от токов удар). Имам някои основания да смятам, че този праг е твърде висок за случая (защита на аквариум) и ще направи ДТЗ неефективна.
Въпросът е дали може да се настройва ДТЗ при какъв ток на утечка да сработва и ако да – в какъв диапазон.

Марк Твен

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #28 : понеделник, 25 май 2009 г., 14:06 ч. »
Също съм на мнение, че всичко, което защитава живота не е безмислено или екстра.Зная, че доста хора смятат, че ДТЗ(по-правилно прекъсвач на токове на утечка) е рекламен трик, излишни разходи и прочее.Нищо подобно.В някои случаи, автоматичните прекъсвачи или предпазителите не могат да изключат, или изключват с голямо закъснение(по наредба 3 трябва да прекъснат веригата за под 0.4 сек).Ако токът между фаза-нула(защитен проводник) има малки стойности, АП може да не отпадне за посоченото време.Именно това е функцията на ДТЗ- да сработи при много малки токове на утечка.
Lan, няма нужда от притеснения-30 мА праг са достатъчни за защита(пак наредба 3).Може да се сложи и с 10 мА задействане, но обикновено защитата сработва при появяване на ок.50 % от посочения ток на утечка, т.е.  ДТЗ с чуствителност 30 мА ще задейства при 15-30мА утечка.В случай на навлажняване на токопроводими части, дори и без късо съединение при слаба утечка, тя ще сработи.Мисля, че това е особено ценно за нашите случаи :)
п.п. Забравих да вметна-не може да се настройва ДТЗ.Работи само на заводските параметри, които всъщност са съобразени с всички наредби и са еднакви за цял свят.

Неактивен Lan

• Активен потребител
« Отговор #29 : четвъртък, 28 май 2009 г., 08:08 ч. »
Нещо се отплеснах и закъснях с отговора. Съжалявам.
Не става дума за притеснения. Имах предвид нещо друго, което сега ще се опитам да обясня.
Да приемем, че водата в аквариума, във водните съединения и принадлежащата му апаратура няма допир (контакт) със заземени или занулени части, защото ако има, сценарият е ясен – при офазяване на водата веригата се затваря и протича ток на утечка, който разбалинсира диференциалнотоковия трансформатор на защитата и тя изключва захранването. Случаят, когато и двата полюса на захранването преди или след защитата са в контакт с водата, също е ясен – ДТЗ е безучастен наблюдател на случващото се в аквариума.
Остава да разгледаме случая, когато водата е офазена (но без утечка) и кротко чака някой да бръкне в нея и да осигури път за тока навън. Макар да изглежда малковероятен, доста хора са разказвали, че неведнъж им се е случвало нищо неподозирайки да бръкнат в аквариума и да се здрависат с републиканската електропреносна мрежа. В този случай обаче сценарият не е ясен, тъй като зависи от множество фактори (количеството на йоните във водата, състоянието на човешката кожа в момента, как се осъществява връзката на човека със земята или нулата и т. н.). И все пак. Водата има някакво съпротивление, човешкото тяло – също. Лесно се вижда, че във веригата “фаза – вода – човек – земя” съпротивленията  на водата и човека са свързани последователно и резултантното съпротивление е сума от двете. Достатъчно е сумарното съпротивление да е над 20-21 kΩ и дори амплитудната стойност на тока няма да достигне 15 mA (а мисля, че ДТЗ очаква толкова да е ефективната му стойност). Според мен това обяснява и казаното по-горе от Stas. С други думи – мисълта ми беше, че стандартната ДТЗ ще те пази от фатални поражения, но няма да ти спести някои неприятни преживявания (ток от няколко милиампера вече си е доста неприятно усещане).
Когато казах, че прагът на сработване ми се вижда висок, мислех и за още нещо. Да предположим, че по някакви причини токът на утечка е достатъчно малък, за да не задейства защитата и достатъчно голям, за да е осезаем. При бъркане в аквариума човек бързо ще си дръпне ръката и толкоз, но рибите няма къде да ходят и ще танцуват тарантела до припадък... че и след това.

PS: Получи се доста дълго писание, но какво да се прави – телеграфният стил нещо не ми се удава много-много.

Марк Твен

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #30 : четвъртък, 28 май 2009 г., 12:34 ч. »
При бъркане в аквариума човек бързо ще си дръпне ръката и толкоз, но рибите няма къде да ходят и ще танцуват тарантела до припадък... че и след това.

Рибите няма да танцуват, освен ако не са свързани с "земята" (или нулев потенциал) по някакъв начин :) Спомни си птица върху жица :)
Друг е въпросът, дали ще им е комфортно, тъй като всички риби усещат колебанията в електромагнитното поле около тях, но няма да умрат от токов удар в случая.
За прага на задействане- в старите (руски) учебници по безопастност на електротехниката, имаше (по спомен) следните стойности за неотпускащия ток: мъже 15-16 мА, жени 10 мА, деца 8 мА.Това при 220 В и 50 Хц.Т.е., ако си се хванал за токопроводяща част и преминаващият ток през теб е по-голям от тези стойност, няма да можеш да се пуснеш.Все пак, ДТЗ трябва да сработи за време, по-малко от 0,4 сек, което предполага, че ще го усетиш едва след като е преминало.Пък и  защитата сработва доста под прага, а и може да се постави друга -с 10 мА праг.
Всъщност, такъв случай-чакаща офазена вода без утечка-е прекалено частен (пробив в корпуса на съоръжението, "избила" изолация само на фазов проводник или контакт на водата само с него и др. наведнъж), при всички други случаи, ДТЗ ще отчете утечка и ще сработи.
Все пак, остава варианта с гумените бутуши и ръкавици и тогава бъркане :)
п.п. Направо да откриваме секция за безопастност при работа с аквариуми :)

Неактивен Barabata

• Активен потребител
« Отговор #31 : четвъртък, 28 май 2009 г., 13:25 ч. »
 :sorry2: не се сдържах  :P
Затова аквариуми се правят на високо и се ползва ДТЗ тип столче - стъпваш на столчето и все едно си с гумени ботуши (особено ако столчето е пластмасово).

Също така много хора не правят разлика между това да попаднеш под напрежение и да премине ток през теб.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #32 : четвъртък, 28 май 2009 г., 21:47 ч. »
Лан е доста компетентен и нямам намерение да оспорвам нищо от казаното. На мен ми звучи много логично. Само едно нещо ще изтъкна като факт, който не мога да обясня - случвало се е да има утечки в аквариума и човек да бръкне и да го хване ток. В нито един от тези случаи, обаче, на рибите не им се е отразявало по никакъв начин. Защо се получава това? Т.е. рибите не танцуват никакъв танц!

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #33 : четвъртък, 28 май 2009 г., 22:27 ч. »
Защото няма как да се затвори електрическата верига. С други думи - вътре във водата няма създадена потенциална разлика.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #34 : четвъртък, 28 май 2009 г., 23:45 ч. »
Значи нормално е рибите да не танцуват при утечка! ;)

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #35 : четвъртък, 28 май 2009 г., 23:52 ч. »

Аз имам съображения по адрес на отражателната способност на фолиото, което си сложил. Когато казах, че може да ползваш огледална ламарина имах предвид качествена, а не нещо като домакинско фолио.

...а какъв щеше да  е ефекта, ако направо се монтира огледало/оставяме настрани , че е по-скъпо и по-тежко/
мисълта ми е дали е по-добре от рефлектори/макар, че те И насочват/

Неактивен Barabata

• Активен потребител
« Отговор #36 : петък, 29 май 2009 г., 01:06 ч. »
Единствената добра страна за която се сещам:
- може да се мие без да остават следи.

Лошите страни обаче са много:
- не могат да се правят сложни форми - само прави участъци
- тежко
- чупливо
- по-скъпо

Неактивен Lan

• Активен потребител
« Отговор #37 : петък, 29 май 2009 г., 08:02 ч. »
Значи нормално е рибите да не танцуват при утечка! ;)

Да, ако под "утечка" разбираш наличие на напрежение във водата при незатворена верига. Тогава ток не тече и именно тогава (и само тогава) е валидна аналогията с птица върху жица.

Марк Твен

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #38 : петък, 29 май 2009 г., 12:46 ч. »
Точно при утечка ще танцуват рибите.Утечката(дефектен ток)- е протичане на ток към земя.Дали от късо съединение, пробив на изолация или някаква неизправност на съоръжението и др.По принцип, винаги има паразитни токове, но обикновено са достатъчно малки.ДТЗ следи кога тока ще достигне до зададеният прагов и сработва.При офазяване на водата и невъзможност за протичане кън земя, рибите няма да се мятат като бесни, но ако ти бръкнеш и затвориш веригата...

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #39 : петък, 29 май 2009 г., 21:34 ч. »
... тогава ти ще се метнеш и няма да ти е до рибите да гледаш какво им се случва.  :crazy:
Малко ми е трудно да си представя какво трябва да се е случило, за да е офазена водата. Може би ако топнеш лампата в аквариума. Не че не се е случвало де. Включително и на мен. :)
Важното е да не тръгнеш да я вадиш директно от аквариума както е под напрежение.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен rgeorgieff

• Активен потребител
« Отговор #40 : петък, 29 май 2009 г., 22:08 ч. »
Това имах предвид, де :)
Те рибите ще оцелеят :)

Неактивен dok70

• Активен потребител
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
« Отговор #41 : събота, 30 май 2009 г., 10:10 ч. »
Стасе, рибите ще затанцуват, ако при отечка ги хванеш за опашката/не правете това у дома си/!
Всъщност заедно ще танцувате.
 :lol:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #42 : неделя, 31 май 2009 г., 00:13 ч. »
Еми понеже темата е за капак - мисля да се огранича и да не гоня рибите, за да ги ловя за опашките.
Айде да си минем на въпроса!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.