Огромни благодарности на колегите осъщестили това интервю
!
Аз лично не ги подпомогнах със свои въпроси, но недостатъчната ми информация за негова личност, дейност и научни постижения ме разколебаха и предпочетох само да "изслушам". Повечето от неговите виждания споделям напълно, без да съм бил запознат. Животът му сред най-интересните и диви кътчета на Земята е затвърдил в него глобалното екологично виждане на учен-практик.
Показания от Хайко алтум, не е рибката, която имаме у нас..., за съжаление. Единствено не споделям, че не се размножава в аквариум. Просто не са попаднали на подходящия човек (спомнете си за botia macracanthus). Относно морските аквариуми, за които съм получавал упреци и се е налагало да давам обяснения, подобни на неговите - истината изказана от такъв авторитет, звучи по-убедително.
И накрая за Амано-аквариумите - когато много отдавна видях негово творение, бях изумен, но казах, че е всичко друго , но не и природен. Аквариумите, в които съм размножил доста "капризни" видове са били доста неугледни от естетична гледна точка, но както казва Блехер трябва да се опитваме да мислим като риби.