Автор Тема: Вяло поведение на рибки ...?  (Прочетено 2191 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен angel

• Активен потребител
  • Публикации: 34
Вяло поведение на рибки ...?
« : понеделник, 25 януари 2010 г., 10:37 ч. »
Здравейте.
Нов съм в гледането на цихлиди, иначе от доста години гледам други рибки (предимно харациди). Много съм запален по цихлидите, доста неща прочетох и след един неуспешен старт на цихлидарник се престраших да опитам наново.

Миналата събота си взех Haplochromis obliquidens(CH-45) Рибочетата пристигнаха малко поизмръзнали, и част от тях предадога Богу дух, но останалите се оправиха и след 1 ден активно плуваха в аквариума. Доста динамични рибоци се оказаха, което само може да ме радва. Първите 2-3 дена държах рибоците гладни, да се съвземат и да се поуспокоят от стреса от пътуването и измръзването. След това 2-3 дена ги храних с сера випан, по много малко за да не ги прехраня. Обаче след 2 дена хранене нещо взе да не им харесва тази храна. Преди 3 дена им дадох малко Тетра Прима, и доста я харесаха. В същият ден сложих и малко растения в акрариума, гледам и от тях доста похапнаха :)

Обаче на следващият  забелязах много странно поведение. Рибите (всички сизключение на 1-2) се държат вяло, крият се по каманите, или стоят катозалепени по дъното, и така 2-3 дена вече. През времето което забелязах да се дтржат вяло не съм ги хранил. Смених 30 % от водата.

Направих тестове:
NO3 ~ 10
N02 = 0
GH ~ 18
KH ~ 8
pH ~ 7.4

Теста за амоняк показва 0 (до колкото го правя правилно)

Аквариума е 120 л. Филтрация: ехеим класик 2215 - 1000 л/ч. и вътрешен филтър акваел 600 л/ч., аерация - водна стена. Рибки: 9 броя Haplochromis obliquidens(CH-45), на размер около 3 см, и два анцитруса на размер 6-7 см.

Уж всичко изглежда горе долу добре, но май не е съвсем наред ...
Къде бъркам и какво може да им е на рибоците и какво да правя от тук нататък?

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Отг: Вяло поведение на рибки ...?
« Отговор #1 : понеделник, 25 януари 2010 г., 11:12 ч. »
Дано не те подвеждам. Според мен всичко си направил както трябва.
Единсвеното което ми идва наум е още да не са се адаптирали и да са в стрес. Осветление, течение, среда. Друго , свържи се с предния собсвеник и питай с какво е хранил той и дали е добавял соли в аквариума.
Това са предположения , но дано те наведат на още идеи.
...................
На твое място не бих правил нищо и бих изчакал. След още 1-2 дни им дай малко храна и виж дали ще имат апетит.
Да не си вкарал нещо с тревичките ?

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #2 : понеделник, 25 януари 2010 г., 11:14 ч. »
За възрастни обликуиденси аквариумът е крайно недостатъчен, но понеже тези са още дребосъци, едва ли това има нещо общо с проблемите ти.
Обликуиденсите са предимно микрохищници в природата и рядко страдат от типичните за растителноядните африканци заболявания. Все пак бих потърсил проблема в храната. Sera Vipan не би била първия ми избор в никой случай. Пробвай да им дадеш замразен циклопс примерно, хирономус или дори артемия-майка (макар че обвивката доста дразни стомасите им). Ако даваш гранули, задължително ги накисвай предврително.
Другата възможност е някаква болест.
За съжаление не съм гледал обликуиденси и не мога да ти предложа нищо повече от общи приказки и разсъждения.
Успех!
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен angel

• Активен потребител
« Отговор #3 : понеделник, 25 януари 2010 г., 11:34 ч. »
Божо, не мисля че е стрес. На втория ден вече активно плуваха, играеха си, гонеха се, бореха се с течението, ровеха из пясъка. По камъните не са се крили дори и през ноща когато лампите са изгасени, а камо ли да стоят като залепени за дъното. Почти една седмица не се спираха на едно място. С тревите ... няма какво да съм вкарал, всички са от другия ми аквариум, където няма проблеми, най много да съм вкарал някой и друг оклюв, но и това не ми се вярва, старателно ги почистих преди да ги сложа.

Боби, може би си прав и храната не е много подходяща, но в нета прочетох че тези рибки изискват много разнообразна храна, а единственото което имам в момента е сера випан, тетра прима (на гранули) и спирулина на даяна пет. Ще видя как да им разнообразя хранителния режим.

Относно болест ... забелязах че една от рибките ми на няколко пъти се отърка в пясъка и камъните, и започнах внимателно да наблюдавам всички риби, но тази престана да го прави, други риби не са го правили и помислих че просто си е играела. Иначе друго по-особено не съм забелязал ...

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #4 : понеделник, 25 януари 2010 г., 11:50 ч. »
Спирулина&Хлорела на Даяна пет е по-добрият избор от тези храни, които имаш според мен.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #5 : понеделник, 25 януари 2010 г., 12:01 ч. »
Това с накисването на храните на гранули на Сера и аз го преживях. Една вечер дадох Сера Гранугриин на мойте рибочета и те се омърлушиха и се спотаиха. Звъннах на Боби, тогава ми каза да накисвам гранулите в вода предварително, защото се раздуват. При накисване гранулите се увеличават почти двойно. Още им давам понякога от тази храна но по рядко и задължително с накисване.
............
Сега като се замисля, има храни които приемат с охота от мойте утака и хап и такива, на които се мръщят. За малавииците не пиша , те са си на растителна основно.
angel: има една тема кой с какво храни цихлидите. Разгледай я. И ако решиш мини да ти дам малко различни храни за месоядни цихлиди да видиш коя как се приема.

Неактивен angel

• Активен потребител
« Отговор #6 : понеделник, 25 януари 2010 г., 12:09 ч. »
Благодаря за предложението Божо, но съм от Пловдив. Кажи ти с какво ги храничш твоите месоядни цихлиди, да потърся тук из магазините, да видя какво ще намеря.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.