Автор Тема: Мексиканска ходеща риба (Axolotl).  (Прочетено 35334 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
Отг: Мексиканска ходеща риба (Axolotl).
« Отговор #15 : сряда, 31 август 2011 г., 12:59 ч. »
Защо всички я наричате РИБА?
Това е вид саламандър и по точно ларвата на вид мексикански саламандър.
Интересното е че ларвения стадии може да продължи през целия му живот
и дори се размножава.Но при определени условия хрилете опадат и се преминава
към живот на сушата.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен Stefanaki

• Активен потребител
  • Публикации: 40
  • Нас. място: Плевен
« Отговор #16 : петък, 25 ноември 2011 г., 18:24 ч. »
Мога ли да отглеждам това чудо в общ 100л. аквариум с миролюбиви рибки като неони, анцитруси и други подобни?
Когато лятото температурите скочат значително, какъв е вариянта без климатик на аквата?

Неактивен aquaworld

• Активен потребител
  • Публикации: 1 574
  • Нас. място: гр.София
    • Аква свят
« Отговор #17 : петък, 25 ноември 2011 г., 18:29 ч. »
Виж първия пост в темата и ще намериш много отговори.

Неактивен Stefanaki

• Активен потребител
« Отговор #18 : петък, 25 ноември 2011 г., 19:20 ч. »
Харесва ми и искам да си купя, но искам да съм сигурен че ще успея да го отгледам.
Прочетох цялата тема, но ми се иска да чуя мнениетио на човек които има лични познания по отглеждането на това чудато същество и успешно е отглеждал в домашни условия.
Ако има такива хора, моля да споделят впечетлянията си.
В какъв аквариум, лятото при каква температура,по колко броя, в смесен закачат ли по малките убитатели, неони и др.

Неактивен Evgeni Dimitrov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 7
« Отговор #19 : събота, 26 ноември 2011 г., 11:04 ч. »
Здравей Stefanaki,

аз все още си гледам зверчетата живи и здрав, но в момента съм на работа и не мога да се отпускам в много писане. Доста поизчетох по въпроса и има доста противоречиви мнения във връзка с условичта на отглеждане. По- късно ще споделя наблюдения.

Поздрави

Неактивен Evgeni Dimitrov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 7
« Отговор #20 : петък, 02 декември 2011 г., 00:11 ч. »
Здравейте,
Съжелявам, че чак сега намирам време да пиша, но ме скапват от работа последно време.
Та по въпроса, гледам две аксолотчета вече близо година. Взех ги бебета, а в момента са на по 12/ 13 см. Аквариума е „стандартен“112 литра на Juwel, вграден филтър 600 л/ч, без нагревател.
При стартиране на аквариума сложих около 1,5 см. аквариумна почва JBL AquaBasis Plus, а отгоре около 4см. Dennerle Kristall- Quarzkies. Грунда е избиран специално дребна фракция и обработен до такавава степен, че гранулите нямат ръбове.  Това е с цел да се избегнат вътрешни наранявания на животинките при хранене.  Боднах около 10 стръкчета ехинодорус, няколко анубиаса, яванси мъх и водна леща. Стартирах аквариума доста бързо с помоща на вода от вече добре развиващ се растителен аквариум. Опреснявам водата на две седмици по около 30 литра, което е доста рядко, но за жалост трудно намирам време. Температурата на водата е около 19 градуса ( стайна температура ).  Спирам до тук с условията на живот и на кратко ще опиша личните си наблюдения.
Още в началото забелязах, че не обичат силно течение. Започват да се крият по ъглите и немърдат от там.
Много се кефят нарастения с широки листа, катерят се по тях и имам усещането, че дебнат презцялото време. Навират се и в анубиаса. Май трябва да им направя някакви пещерички да се крият.
Когато са гладни стават особено агресивни едно към друго. Повече от два дена без храна не е здравословно. Храня ги главно с гранули Tetra Pond Sterlet Sticks, които с помоща на тръбичка пускам директно на дъното. Това го правя с цел храната да пада концентрирано на определено място, а не да бъде разпръсната от течението в целия аквариум.  Храня вечер, защото тогава са активни и точно там е проблема ако човек реши да ги гледа вобщ аквариум с други риби. Едните „заспиват“ , а аксолота тръгва на лов. Храната се поглъща цяла чрез засмукване и започва едно диво дъвкане, изплюване, отново поглъщане. Засмукват  и огромно количество от грунда и доста пъти съм се чудил как точно отсяват гранулите или и част от грунда бива погълнат.
Ами общо взето всичко си е съвсем нормално единствено само понякога са ми малко скучни и тромави. Понякога си се позбиват, но за сега няма нахапани крайници и липси. Намен лично ми харесват и си ги отглеждам с удоволствие. Докато има гранулки и червейчета всичко е под контрол, останат ли гладни агресията надделява.
Това е за което се сещам, ако има въпроси и мога да дам отговор, ще го направч с удоволствие.

Поздрави.

Неактивен Stefanaki

• Активен потребител
« Отговор #21 : петък, 02 декември 2011 г., 18:10 ч. »
Важното е че не си ме забравил.
Много благодаря за подробния отговор. :clapping:

Неактивен oriocenter

• Активен потребител
  • Публикации: 92
  • Нас. място: гр. В. Търново/Габрово
« Отговор #22 : петък, 23 март 2012 г., 21:05 ч. »
Един приятел ги беше развъдил, ако се хинтересувате ще го питам за детайли
Fan of Ronnie James Dio

Неактивен Stefanaki

• Активен потребител
« Отговор #23 : събота, 24 март 2012 г., 09:36 ч. »
Все още им се радвам като ходя в зоо магазина.
Отказах се да си взема защото това ще е първо лято на аквата и не знам в тази стая колко ще ми скочи температурата.
Пък и като почистя филтъра прави доста силна центруфуга нищо че му удължих флеитата.

Неактивен Steliyan Ivanov

• Активен потребител
  • Публикации: 38
  • Нас. място: Варна
« Отговор #24 : петък, 20 ноември 2015 г., 21:55 ч. »
Здравейте. Нов съм тук. Другата седмица ще си вземам такава твар. Ще я храня с щурци, чернодробна храна и тубифекс. Моля за някои насоки.
Животни: мишка панда, рак отшелник, скариди red cherry, мексиканска амбистома, леопардов гекон, мадагаскарски дневен гекон, морско свинче, 5 канарчета, жултобуза костенурка, сладководни рибки и храна на геконите, рака и амбистомата.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #25 : събота, 21 ноември 2015 г., 18:40 ч. »
Няколко поста по-нагоре има описание на потребител с опит с тях. Просто го прочети.

• Активен потребител
« Отговор #26 : събота, 21 ноември 2015 г., 20:04 ч. »
Колко често трябва да го храня.
Животни: мишка панда, рак отшелник, скариди red cherry, мексиканска амбистома, леопардов гекон, мадагаскарски дневен гекон, морско свинче, 5 канарчета, жултобуза костенурка, сладководни рибки и храна на геконите, рака и амбистомата.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #27 : неделя, 22 ноември 2015 г., 05:40 ч. »
Веднъж на ден е достатъчно. Обичат температура между 16 - 18 градуса.

• Активен потребител
« Отговор #28 : неделя, 22 ноември 2015 г., 09:56 ч. »
 Благодаря

• Активен потребител
« Отговор #29 : петък, 04 декември 2015 г., 22:21 ч. »
Ето го и него.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.