Здравейте,
Съжелявам, че чак сега намирам време да пиша, но ме скапват от работа последно време.
Та по въпроса, гледам две аксолотчета вече близо година. Взех ги бебета, а в момента са на по 12/ 13 см. Аквариума е „стандартен“112 литра на Juwel, вграден филтър 600 л/ч, без нагревател.
При стартиране на аквариума сложих около 1,5 см. аквариумна почва JBL AquaBasis Plus, а отгоре около 4см. Dennerle Kristall- Quarzkies. Грунда е избиран специално дребна фракция и обработен до такавава степен, че гранулите нямат ръбове. Това е с цел да се избегнат вътрешни наранявания на животинките при хранене. Боднах около 10 стръкчета ехинодорус, няколко анубиаса, яванси мъх и водна леща. Стартирах аквариума доста бързо с помоща на вода от вече добре развиващ се растителен аквариум. Опреснявам водата на две седмици по около 30 литра, което е доста рядко, но за жалост трудно намирам време. Температурата на водата е около 19 градуса ( стайна температура ). Спирам до тук с условията на живот и на кратко ще опиша личните си наблюдения.
Още в началото забелязах, че не обичат силно течение. Започват да се крият по ъглите и немърдат от там.
Много се кефят нарастения с широки листа, катерят се по тях и имам усещането, че дебнат презцялото време. Навират се и в анубиаса. Май трябва да им направя някакви пещерички да се крият.
Когато са гладни стават особено агресивни едно към друго. Повече от два дена без храна не е здравословно. Храня ги главно с гранули Tetra Pond Sterlet Sticks, които с помоща на тръбичка пускам директно на дъното. Това го правя с цел храната да пада концентрирано на определено място, а не да бъде разпръсната от течението в целия аквариум. Храня вечер, защото тогава са активни и точно там е проблема ако човек реши да ги гледа вобщ аквариум с други риби. Едните „заспиват“ , а аксолота тръгва на лов. Храната се поглъща цяла чрез засмукване и започва едно диво дъвкане, изплюване, отново поглъщане. Засмукват и огромно количество от грунда и доста пъти съм се чудил как точно отсяват гранулите или и част от грунда бива погълнат.
Ами общо взето всичко си е съвсем нормално единствено само понякога са ми малко скучни и тромави. Понякога си се позбиват, но за сега няма нахапани крайници и липси. Намен лично ми харесват и си ги отглеждам с удоволствие. Докато има гранулки и червейчета всичко е под контрол, останат ли гладни агресията надделява.
Това е за което се сещам, ако има въпроси и мога да дам отговор, ще го направч с удоволствие.
Поздрави.