Потребители > Интервюта с акваристи

Въпроси към Хейко Блехер

(1/7) > >>

malomir:
Здравейте!
Много ми е приятно да ви представя следващия ни събеседник - Хейко Блехер. Публикувам мой материал за него от взет от rainbowfishbg.com

С настоящата публикация, искам да отдам почит на една голяма личност, отдала всички сили за развитието на модерната акваристика в световен мащаб и да ви запозная с Хейко Блехер. Позволих си да публикувам негова кратка биография. Добре е да се знаят такива хора. За публикацията и снимките имам негово лично съгласие. Отдавна поддържам кореспонденция с този човек. Ще направя всичко възможно да го докарам в България да изнесе една лекция. Разбира се, иска се добра организация и едва ли мога да се справя сам но поне мога да се пробвам.


Хейко Блехер е роден на 18.10.1944 в бункер докато Чърчил разрушава Франкфурт до основи. Четвърто и последно дете на Аманда Флора Хилда Блехер, дъщеря на Кил Адолф известния "баща на водните растения", който стратира акваристиното хоби в Германия, създавайки първата голяма ферма за рибки и водни растения от края на 19 век във Франкфурт. Търсещата постоянно приключения Аманда, пътува постоянно по света в онези ранни дни, събира растения и риби, които носи във Франкфурт. Тя е първата жена, която кара мотоциклети Харлей Девидсън и има 148 победи в мото надпревари в Европа. Печели шампионат по тенис. Вице световна шампионка по тенис на маса и е първата жена в света летяла на безмоторен самолет.

Както Аманда Блехер следва стъпките на баща, си така и Хейко следва тези на майка си. На 4 годишна възраст той пътува с нея в Африка а на 6 обикаля Европа. Когато е на 7 неговата майка го взима на изследване в Амазонската джунгла. Тя прониква в неизследвани райони, населени с непознати племена наскоро убили и изяли 4 мисионера. Живеят с тях повече от 6 месеца, откривайки над 60 вида нови водни растения, безброй видове рибки както и други животни. Тук на 8 години Хейко се научава да живее и по индианския начин на живот, да лови риба, да плува и да оцелява. Наблюдава и декоративните рибки, тяхното поведение и тяхното невероятно разнообразие.

Прибирането на Аманда Блехер и нейните 4 деца в цивилизацията е на първа страница на всички европейски ежедневници. Но тя се връща в Германия само за да довърши образованието на своите деца. През 1959 тя се премества в Бразилия. Хейко заминав за Флорида, Тампа където завършва ихтиология и океанография.

През 1964 година той се връща в Бразилия, където прави Аквариум Рио. Същата година той открива и първия си нов вид, който по-късно е наречен на него: Hemigrammus bleheri  вид Тетра, в момента една от най-продаваните аквариумни рибки по света. Също така открива и първия си Дискус, както и много други видове.

В следващите години Хейко изследва много нови места. (Повечето сам много рядко с компания) Колумбия, Перу, Парагвай, както Нова Гвинея, Веницуела, Еквадор, Аржентина, Боливия и Чили. По устието на Амазонка пътува по 10 пъти в годината. През седемдесете разширява пътуванията си до Африка, Азия, Океания, Австралия и Нова Гвинея.

Започва да изнася лекции по света и прави своя първи филм "Света на аквариумните рибки" учавства в ТВ предавания в много страни. Неговата първа кнга за Дискусите е публикувана през 1982 и от тогава е преиздавана 10 пъти. Части от нея са публикувани във всички Акважурнали по света. Следват филма "The Wimpel Piranha" и филми за Нова Гвинея, Австралия, Централна Америка и Бразилия или общо 8 филма. Неговата база във Франкфурт снабдява целия свят с много нови видове вкл. различни видове диви Дискуси - нещо, което продължава и до днес.

Близо 3000 вида аквариумни рибки са открити или възстановени от Хейко Блехер от ранните 60 години до днес, включвайки такива риби като Melanotaenia boesemani,  Melanotaenia  lacustris, Melanotaenia preacox, Pterophyllum altum, Steatocranus bleheri and Channa bleheri. Също така и много от назованите с L сомчета, Коридораси,безброй Тетри и Цихлиди от западна Африка и Южна Америка. Rиби нож и първия сладководен риба-трион открит в езеро в северна Австралия.

През 1993 Хейко е избран за мъж на годината в Англия. Притежател е на много други титли. Той се срещал с президенти, крале, посланници и сенатори но това никога не го е впечетлявало. Казва, че винаги се е чувствал най-добре навътре в джунглата, далеч от всичко. В момента живее в Италия в свой малък рай заобиколен от диви животни, змии, паяци и рибки.

През 1962 той създава списание "Аква География Живот под и над водата" с уникални публикации, посветени на експедиции до девствени райони, новооткрити видове, аквалегенди и прекрасния подводен свят. Списанието е с над 900 цветни снимки всяко издание. Публикува се в Италия. Преведено е на 5 езика.

Чете лекции навсякъде по света. Канен е в журито на всички големи изложби по света. Координира големите изложби Aquarama и конференции и още много други.

Неговият живот е посветен на рибите. В много по - голяма степен от неговата майка и дядо или кой да е друг човек на земята. Mr. Fish

Очакваме тук вашите въпроси към него.

Kratun:
Цецо, невероятно попадение. Искрено благодаря на Mr. fish чрез теб.

killiman:
Нека аз открията серията с въпроси.
 
Хейко, запознат ли си с работата на Wilson J. E. M. Costa, който през последните години направи "революция" в систематиката на южноамериканските кили рибки и по-специално в род Rivulus, който беше разделен на няколко рода? Приемаш ли обявяването на нови видове само заради незначителна разлика в оцветяването на рибите без проведен ДНК анализ?

Pac:
Няколко въпроса от мен. Част от тях се повтарят със задавани към други интервюирани, но смятам за интересно да чуя различни мнения по тах.

- Често акцентираш върху биотпни аквариуми. Кои са най-важните аргументи в полза на този подход?
- Кой континент смяташ за най-интересен от гледна точка на аквариистката?
- А кой регион е най-слабо изследван, къде според теб предстои да бъдат открити най-много нови видове?
- Имаш ли любима риба, измежду хилядите, които си открил?
- Какво мислиш за морската акваристика, която напоследък набира все повече сили? Дали тя ще навреди на естествените рифове?
- Допада ли ти концепцията "nature aquarium" свързвана най-вече с Amano Takashi?
- Високотехнологични или нискотехнологични аквариуми предпочиташ?
- В кои държави смяташ аквариумното хоби за най-добре развито (и в най-правилна посока)?
- При всичките ти пътувания по света, имаш ли свои аквариуми вкъщи? Ако да, кой се грижи за тях в твое отсъствие?
- В семейството ти акваристиката е на важно място още от времето на дядо ти Адолф. Очакваш ли дъщеря ти Аманда да продължи традицията?

bustama:
Каква е акваристиката - "затвор" или "нов живот" за рибите ни?
Какво е мнението ти за големите риби (бозайници)  как се "интегрират" в обществото - делфинариумите?
Ядеш ли риба  :grin:, ако да, коя е любимата?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия