Проблеми > Проблеми

Личен опит при лечение на ихтио (ichthyophthirius)

(1/22) > >>

Kratun:
В началото искам да кажа, че нямам почти никакъв опит с болестите по рибите. По една или друга причина, а може да е чист късмет, не съм имал смъртни случаи в аквариумите си, освен при натравяне с СО2 (така изтървах два Глосолепис инцисус при първото използване на бутилката с СО2 в аквариума) и при едно рязко вдигане на температурата в аквариум с много рибки (един от аквариумите ми е разположен до коминното тяло в хола и се случи така, че през един пролетен ден водата си повиши температурата от 24-25 градуса на 28-29 за по-малко от 2 часа – умряха 16 риби).
Затова бях доста притеснен, когато за пръв път забелязах белите точки по няколко рибки. По някаква ирония, по това време във форума се беше развила тази тема http://www.aquaportal.bg/forum/index.php/topic,1245.0.html Използвах наученото от нея при лечението на моите риби. Ето какво направих:

-   620 литров аквариум (около 540 литра вода);
-   Над 80 риби от различен калибър подрастващи, възрастни, но предимно рейнбоу-рибки. Няколко охлюва неритина, физи, мелании, планорбиси;
-   Растения – паричка, криптокорини, спирална валиснерия, кринум, нимфея лотус ред, анубиаси и др.;
-   Температура 24-25 градуса;
-   Филтрация – Тетратек 1200 и Ехайм 2228, както и вътрешен Акваел UV 1000;
-   Аквариумът е стартиран преди 3 месеца;
-   Видимо заболели риби – 8-10 от различна големина и вид;
-   Болните риби изглеждаха вяли, стояха почти неподвижно и близо до повърхността на водата, страняха от останалите, а 4 от тях бяха като болни от дребна шарка. По цялото тяло на рибите имаше бели точици, като преобладаваха по плавниците.

Използвах съвета на Smeagol и купих първото достъпно лекарство – Malachite green на Dajana pet. Опаковката е от 100 мл и струва 4,80 лева в този зоомагазин. При посочена на опаковката дозировка от 1мл/100л вода аз сложих 7,5мл (предварително разтворени в 2 литра вода) за моите 540 литра, тоест леко завиших дозата. Не съм спирал външните филтри (трябваше да го направя според инструкциите на производителя), а само вътрешния UV филтър. Включих нагревателя (Сера 300W), спрях вентилатора за охлаждане и добавих само главата на друг вътрешен филтър с маркуче за аерация отворено на максимум. Спрях осветлението, а рибите пропуснаха храненето за този ден. Всичко това се случи в четвъртък. В петък сутринта – водата беше достигнала 27 градуса (по инструкции трябваше да повиша температурата с 2 градуса) и изключих нагревателя. Оставих тъмно през целия ден и отново не нахраних рибите. Вечерта (около 30 часа след добавяне на дезинфектанта) смених половината от водата директно от водопроводната мрежа. Температурата се върна на 24 градуса и пуснах вентилатора. Добавих някакъв универсален препарат за борба с патогенни организми на Тропикал - http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=72_74&products_id=1492 (нищо не пишеше за съдържанието му, но изглеждаше разреден вариант на метиленово синьо), готов за употреба при 300 литра вода (горе долу толкова чиста вода бях добавил), добавих и един препарат на същата фирма за неутрализиране на хлора във водата. Пуснах осветлението и забелязах, че точиците си стоят почти в същото количество, но рибите бяха доста по-жизнени. В събота диетата продължи, а в неделя точици почти нямаше. Нахраних рибите повечко от обикновено и само със замразена храна (ларви на търтеи и хирономус). Днес няма нито една точка по нито една риба. Не съм добавял никакви препарати за стартиране на аквариум от рода на Sera nitrivec. Водата е чиста, рибите са оцветени и жизнени.

   Това е моят “богат” опит при лечение на ichthyophthirius:


Тук е мястото да спомена, че това лечение не оказа никакво видимо влияние на растенията и мекотелите в аквариума до този момент.

}|{opukc:
Нали знаеш, че болестта е резистентна?!

dok70:
Малко ще те стресна ама...
Върху китките се отразява малко по-късно след седмица но не прощава, най-малко спират развитието си за 1 месец. Това важи особено при предозиране на малахитовото зелено, става и токсично за рибите. Температурата се вдига за да се ускори цикъла на паразита, в капсулирана форма е много устойчив.
Малахитовото зелено ликвидира търсещите гостоприемник паразити във водата, на тези в рибите и на капсулираната форма не влияе. Препоръчвам да направиш описания цикъл още веднъж до 2-3 дни. Температура на водата 30-33 не е опасна за 4-5 дни /важи за тропически рибки/, не може от това да има смъртни случаи. За наблюдението е ясно още 10-ина дена поне - активно наблюдение на населението.
Дано за споменатите аквариуми да е последно!
 :pray:

Kratun:
Ще наблюдавам, ако трябва ще снимам и пак ще ви кажа за развитието на проблема при мен.
Автоматично съединени мнения: вторник, 07 юли 2009 г., 21:35 ч.Днес, почти две седмици след третирането - за първи път видях кипене при паричката. За пръв път след лечението де. Растенията май ще се справят.
Нямам никаква следа от болестта по рибите. Смятам да продължа с профилактиката.

msp:
Само напомням, че за малахитовото зелено има данни за канцерогенност.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия