Аквариуми > Бавни аквариуми

Методът Walstad

(1/11) > >>

skorpi_zoo:
Тъй като имам намерение да направя Аквариум с Криптокорини (няколко вида),се опитах да систематизирам нещо като "Статия".Събирах информация от прочетени от мен статии из БГ форумите за Акваристика и някои чуждестранни (до колкото можах да си преведа).Тъй като използваната почва от Диана Валстад е доста трудна за намиране,ще пиша за неин заместител,а именно за градинска почва(възможно най-бедна на хранителни вещества.Точно за тази цел се използва горния слой,който се предполага ,че е "изсмукан" от разни тревички и цветенца). 


                            Създаване на "Естествен Аквариум" с Криптокорини

    Една от характеристиките на Криптокорините е сравнително бавния й растеж ,който е типичен за сенколюбивите растения.Поради тази причина е възможно създаването на ЕА с почти никаква поддръжка и стабилност на "Системата",като може да се използва един или повече видове от това растение.В зависимост от различните видове на Криптокорините,уникалните цветове на листата,главно в зелено и кафяво,те могат да се използват в преден,среден и заден план.При добро комбиниране на тези растения би могъл да се получи един много добър естествен и подреден Аквариум.Хранителните условия в субстрата са много важни за развитието на Криптокорините,които имат изключително развита коренова система и абсорбират голямо количество хранителни вещества от грунда.Поради тази причина Криптокорините(с развитата си коренова система)са подходящи за този вид Аквариуми.
                                   За Аквариума
       Субстрата(грунда):
Тук няма много информация или по-точно няма нищо сложно в приготвянето му.
Използва се горния слой на почвата от някоя градина(двор).Добре е да се пресее за да няма коренища или разни отпадаци.Поставят се около 2см. от почвата в Аквариума.Тук ще отбележа ,че е  подходящо за такъв вид Аквариуми да има значителен брой растения.Ако има места ,където няма да има ,да не се поставя почва.
       След като сте сложили почвата поставете  4см. слой аквариумен пясък с размер на фракцията 2-4мм.Не е добре пясъкът да бъде с по-голям размер ,за да не се получи  "изтичане" на почвата.
В общи линии с това се заключава приготвянето на субстрата.
                            Филтрация.
Валстад използва филтърни помпи без никакви пълнежи.Един вид за раздвижване на водата.Добре е течението от Филтъра да не оставя почти никакви "мъртви" зони.Според мен това е доста крайно и е по-добре филтърните помпи да имат поне Дунапрен(Гъба) за събиране на плуващите частици във водата.
Защо не е необходима Биологична филтрация?
Тук се разчита на растенията и бактериите в горния слой на грунда за преработката на Амоняка и Нитратите.
                                  СО2   
           Тъй като правим ЕА добавянето на СО2 не е препоръчително,даже бих казал не практично и може да ви докара безброй водорасли.Тук се разчита на гниенето на части от растенията ,разлагането на храна и "отпадаците" от рибите,чрез което се отделя някакво количество СО2.
                                Осветление.
          Осветлението на ЕА е добре да бъде по-малко/или 0,5 вата на литър.Все пак ще се отглеждат сенколюбиви растения.Добре е продължителността от самото начало да бъде 8-10 часа , като не е добре да се правят резки смени на светлоденя с цел избягване стресирането  на растенията.
                              Стартиране и поддръжка.
    1ден: Аквариума се пълни с престояла вода. Температурата е добре да бъде между 24-26 С.
    2ден: Смяна на вода 90-100%,колкото може да източите без да разбутвате грунда.
Важно: При тези аквариуми дъното не се сифонира.
    3ден: На този ден може да пуснете рибките .По метода на Валстад не се чака Азотен цикъл.Предполага се ,че почвата от градината е богата на полезни бактерии и не е нужно тяхното заселване.
    2-3месец: Смяна 1/3 вода от аквариума с престояла.Тук вече се предполага ,че всичко е наред и имате един много стабилен Аквариум.През този период само се долива количеството изпарена вода.Надявам се ,че ако греша някъде ще ме "редактирате" .Все пак не съм запознат добре с метода и нямам практически опит с него.Също ще ви помоля за идеи за подреждането на растенията и тяхното систематизиране по размери,за да се получи един добре "подреден"Аквариум.

П.П.   Доста се постарах докато систематизирам тази така наречена "Статия".Не съм писал източници,тъй като това са много хора и статии.
Ако някой познае свои писания тук да ми пише на Л.С за да го отбележа ,като източник(Автор).
Доста информация получих от ПАЦ за което му благодаря!!! :)

Pac:
Много хора, статии, източници, но с един първоизточник. Трябваше навремето да преведа директно от книгата съществената практическа част, когато ми беше на дневен ред. Ако някой ден ми дойде музата, все още мога да го направя.
При мен аквариумът по този метод просъществува безпроблемно около 2 години, после просто ми стана скучен.

Borko7:
Темата е интересна, не е за "лафче".

bustama:
Лично аз ще бъда благодарен за превода - за съществената част. Не за друго - ами да разбера защо на криптокорини и повечето  водни растения им е нужна градинска пръст при положение, че те така - и на  "празен" грунд си растат.
Лично аз не бих поставил пръст в аквариума си при положение, че на растенията не им трябва, но пак казвам ще ми бъде интересно а и любопитно да прочета и друго мнение. :)

zmeq:

--- Цитат от: bustama на сряда, 29 януари 2014 г., 09:39 ч. ---
Лично аз не бих поставил пръст в аквариума си при положение, че на растенията не им трябва, но пак казвам ще ми бъде интересно а и любопитно да прочета и друго мнение. :)

--- Край на цитата ---


Ами то и ти можеш само с хляб и вода, ама ти се хапват и първоли.
Все пак при този метод се цели създаване на аквариум почти без намеса, т.е. самобалансиран.
Растенията ти растът, но ти ториш. А ако не го правиш, китката иска да папа нитрати, фосфати ...
Зависи и от самите растения, някой имат по-расвита коренова система и се хранят главно от там.
Криптокорините са точно такъв вид/род или каквото е там.
А и се казва - пръст отдолу, отгоре грунд да запечата. Така стимулираме развитие на кореновата система и извличане на полезните елементи от почвата.
Колко хора слагат глинени топчета.
Дори и чичо Амано и неговите "златни" субстрати - един за отдолу, друг за отгоре.
Дали не се получава сходен ефект?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия