Полезно > FAQ

Смяна на водата

(1/4) > >>

Boby_:
Смяната на водата

Тази статия описва как начинаещият акварист да се справи с редовните смени нa водата в аквариума и защо те са толкова необходими.

автор: Boby_


Ако си позволя да използвам клишета още в началото на този текст, трябва да кажа, че периодичната и редовна смяна на част от водата в аквариума е една от най-важните грижи, които акваристът трябва да полага за аквариума си. Това може и да е клише, но е толкова вярно, че все пак си позволявам да започна с него. А защо е така? Защото чрез смяната на водата постигаме едновременно няколко важни цели:

•   отстраняване на натрупаните във водата органични вещества  (виж статията за азотния цикъл за повече информация);
•   отстраняване от водата на неорганични вещества, способстващи развитието на водорасли - фосфати, силикати, нитрати;
•   почистване (“сифониране”) на грунда с цел да не се допусне утаяване на органика (наричана още “детрит”) и начало на анаеробно гниене;
•   поддържане на химичните и физични параметри на водата в стабилни граници (pH, обща твърдост, карбонатна твърдост, електропроводимост, температура);
•   компенсиране на недостатъчна филтрация;
•   добавяне на микро/макроелементи в аквариума (особено ценни, когато се отглеждат растения).


Колко вода да се сменя и колко често?

Количеството вода, което трябва да се сменя, зависи от много фактори – размер на аквариума, честота на смените, брой риби, фитрация. Все пак може да се каже, че при ежеседмична смяна на водата е добре да се сменят най-малко 60-70% от нея. Това може да ви прозвучи като изхвърляне, но повярвайте - смяната на голямо количество вода няма да навреди на рибите и другите обитатели в аквариума, а напротив, ще им помогне да не плуват в токсична супа, а в достатъчно чиста вода.
Този въпрос, както и темата за честотата на смените, е много подробно разгледан в  първа и вторачаст на безкрайно полезната статия на Дейвид Е. Боруховиц "Време за смяна - математическо изследване на смяната на вода".

Как да източваме водата от аквариума?

След като изяснихме колко вода да сменяме и кога да го правим, не е лошо да знаем и как най-лесно и ефикасно да стане това. Има много различни начини (източване на вода чрез външен филтър, отливане на вода), но най-добрият според мен е “сифониране” на грунда, защото чрез него постигаме и допълнителен ефект, като почистваме утаената органика от грунда. “Сифонирането” става чрез сифон (каква изненада). Такъв сифон може да се купи (произвеждат го много фирми) или да се направи от маркуч и половинлитрова пластмасова бутилка от безалкохолно с отрязано дъно и пробита капачка. Източването става, като широкият край на сифона се постави във водата, а тесният – над леген или кофа, разположена под нивото на аквариума. Следващата стъпка е “засмукване” на вода (с уста, ако ползваме самоделен сифон или чрез специална помпичка, ако имаме фирмен), така че водата да потече в съда, който сме приготвили. След това е лесно – ако грундът е едър, можем спокойно да слагаме края на сифона в него на различни места и така да го почистим от утайката. Ако пък използваме за грунд дребен пясък, трябва внимателно да прокарваме сифона над пясъка, така че да не засмучем и него. Сифонирането не е много препоръчително в гъсто "залесени" аквариуми с малък брой риби (аквариуми от холандски тип), защото изтощава грунда откъм детрит - храна за растенията. Освен това в аквариум с много растения самото сифониране е доста трудно изпълнимо, поне ако внимаваме да не повредим листата или корените на растенията.
След като приключим с източването на необходимото количество вода, трябва да долеем също толкова.

Бактериите

Добре е да се знае, че при почистване на акавриума и смяна на вода не трябва да прекаляваме. Всяка повърхност в аквариума е обитавана от незаменимите нитрифициращи бактерии, които осигуряват тъй наречената биологична филтрация. Ако отстраним всички камъни и декоративни елементи от аквариума и ги почистим щателно, ще убием доста голяма част от нитрифициращите бактерии и ще причиним повече вреда, отколкото полза. Същото важи и за почистването на филтрите – не е добра идея да почистваме всички филтри и целия филтриращ материал наведнъж, защото така ще убием твърде много бактерии и е много вероятно да нарушим азотния цикъл, което да доведе до неприятни последствия.

Каква вода да се налива в аквариума?

Така стигаме до темата каква вода се долива. Повечето източници съветват чешмяната вода да е престояла 48 часа, преди да бъде добавена в аквариума. Това не е лоша идея – така разтвореният във водата хлор, използван за дезинфекция, ще се изпари във въздуха. Но за съжаление това невинаги е възможно. Възможните подходи са два. Първият е да добавим във водата препарат, който се свързва с хлора и тежките метали и така ги неутрализира. На пазра има много такива препарати, достатъчно е да питате във всеки добре зареден зоомагазин и ще намерите подходящия за вас. Вторият вариант е да пуснем силна струя вода и да разчитаме, че така по-голямата част от хлора ще се отстрани още при наливането на водата. Това е компромис – голяма част от хлора остава във водата и попада в аквариума. Но понякога просто нямам как - къде ще престоява водата за смяна на един 300 л. аквариум?

Освен разтворените във водата вещества, трябва да имаме на ум и още няколко подробности. Най-важната от тях е температурата на водата, която добавяме. Тя трябва да се различава от водата в аквариума с не повече от 1-2 градуса по Целзий. Тук е мястото да кажа, че в никой случай в аквариума не бива да се налива гореща вода в опит да се регулира температурата! Това може да причини непоправими увреждания на рибки и растения.

Температурата не е единственият параметър на водата, който трябва да имаме предвид. Не е лошо да сме убедени, че водата, която доливаме, няма да измени съществено киселиността, общата твърдост или пък електропроводимостта на водата в аквариума ни. Това е още една причина да не прекаляваме с количеството вода, което сменяме – много по-лесно е да изменим pH-то с цяла единица, когато сменяме половината вода в аквариума, отколкото ако го правим само с 20% от нея.

Как да наливаме вода в аквариума?

Когато сме сигурни, че сме подготвили подходяща за доливане вода, трябва да я сложим някак в аквариума. Най-лесният начин е просто да я излеем отгоре. Но това не винаги е добра идея. Силната струя може да размести камъни и декорация, да повреди растения и риби. Затова трябва да сипваме внимателно. Можем да го направим по няколко начина – през маркуч отново на принципа на скачените съдове, като поставим кофата с вода над нивото на аквариума, можем и да изливаме водата върху предврително поставена на дъното чинийка или пък просто да я излеем много бавно и внимателно.

Много важно е да знаем, че в никой случай не трябва просто да доливаме вода на мястото на изпарилата се. Ако го правим, най-вероятният резултат ще е след известно време да си имаме един аквариум с вода, близка по параметри до тази в Мъртво море. Като доливаме вода, без да източваме, не премахваме от водата органичните вещества. Изпарението пък от своя страна намалява единствено водата, като в нея остават всички разтворени вещества и така постепенно твърдостта и се покачва. В крайна сметка това е един от най-лесните начини да направим аквариума си непригоден да поддържа живота на риби и растения.

В заключение:

Редовната смяна на част от водата е задължително условие за един красив аквариум със здрави и щастливи* обитатели. Ако правим смените редовно, ще си изградим необходимите навици и ще установим, че времето, което отделяме за това, всъщност не е никак много.
Вероятно авторът на поговорката “бистра водица, мирна главица”  не е имал предвид точно акваристиката, обаче горкият човек не е знаел колко точна е поговорката му.
Успех със смяната на водата и внимавайте да не наводните хола! ;-)


* доколкото изобщо една риба може да бъде щастлива

sentinel07:
Смяната на водата прави и аквариума по приветлив и светъл. Моята вода почнах да я сменям на две седмици около 50 - 60 % на 500 литров аквариум. Отливането на водата го правя посредством сифониране. Вливането на новото количество чрез маркуч директно от водопреносната мрежа. Препарати за кондициониране на водата не слагам, смятам, че при такива количества вода в аквариума, а именно 500 литра това не е особено наложително, а и опита ми го доказва с дискусите, един от най-капризните видове сладководни рибки.

jardel:
Браво Boby ,много ясно ,точно и грамотно написана статия.... :bow:

Jardel

stermo:
Boby_, как смяташ колко трябва да е престояла водата в съдове(например 10 литрови шишета от минерална вода) за да е добра за добавяне в аквариума на мястото на източената вече стара вода?

Boby_:
24 до 48  часа са оптималното време за престояване, за да излязат разтвореният въздух и дезинфектантите, ако има възможност. Ако няма, може и направо от чешмата, но това зависи и от самите риби - не на всички понася.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия