Здравейте на всички от слънчева Америка. Разни течения ме пренесоха отатък Голямата локва за известно време, но моите камбарелуси са си в по-слънчева България и чудесно си съжителстват с ред-черита. Първоначално мислех да не пускам при раците скариди, но при една размяна на камбарелуси с Анатоли се оказа че в пликчето имаше 3-4 скариди.. е сега вече са поне стотина. Не се заблуждавайте че има проблеми между двата вида. Дори когато пусна храната сутрин всички се хранят заедно по дъното без да има ущипани

. Разбира се някоя по-мързелива скарида със сигурност би станала чудесен обяд за по-едър екзмепляр камбарелус. Дори съм го виждал, но като цяло няма проблеми.
В същия аквариум имам и фуркатуси (любимците ми) и определено няма оскатени или притеснени рибки.
Експериментално изпразних един рачешки аквариум и преселих 50-тина камбарелуси в 300 литров силно залесен аквариум със 100-тина мини гупи различни сомчета и анциструси. Наблюденията ми са че ако гупата е полегнала на дъното (особено нощем) няма никакви пречки пред рака да я издебне и защипе. Понеже има много подрастващи рибки, те не могат да реагират бързо и да се измъкнат и остават защипани, съответно изядени от рака

. Честно казано - добра храна за любимите раци.
Смятам, че анциструсите са лош избор за съжителстване с рачетата. Не заради друго, ами там където има анцитруси - рак хайвер не задържа. Гарантирано от вече 1 година наблюдения. В 300-литровия аквариум много често наблюдавам любовните забежки на камбарелусите, и после по 2-3 женски с хайвер, но само толкова. След ден-два хайвера изчезва. На всичкото отгоре анциструсите успяват да изядат храната на раците за много кратко време и те остават гладни. За това Вили наблюдава този спектакъл при който рачето се е превърнало в екшън герой

промъквайки се за залъка.