Автор Тема: Отглеждане и развъждане на кубински рачета(Procambarus cubensis)  (Прочетено 5574 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен jardel

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 56
  • Нас. място: Великобритания1
  • Пол: Мъж
В продължение на десет години съм отглеждал и развъждал успешно  кубинските рачета /Procambarus cubensis/, затова тези които се интересуват от тях могат да разговарят с мен по темата- успех на всички които обичат акваристиката...
JARDEL

Кубинските рачета/ Procambarus cubensis / - са интересни,игриви,закачливи и понякога агресивни обитатели на нашите аквариуми. Те съжителстват с всички ,но по време на узряването като родители те стават агресивни и нападат всички които отидат до тяхните укрития.Да за тяхното развъждане ,което може да стане и в общият или  отделен аквариум са необходими няколко неща.На първо място корени, много ситен пясък, камъчета и растения.....Един мъжки екземпляр може да бъде с няколко женски в определен параметър.,,Ешаването ,,става като мъжкия се старае да захване щипките на женската и я обръща по гръб -прилепва към женската и така стоят от 20 до 30мин. понякога и почече..след това рязко се отделят един от друг и до хвърлянето на хайвера ,което става в следващите няколко дни.След това те не се закачат даже са аграсивни едно към друго.......Важно условие за сношение и хвърлянето на хайвер е смяната на водата...от една трета до една втора от цялото количество в аквариума в който се намират...Люпенето е в разтояние на месец след 20 ят ден започват да напускат майката като първите няколко дни са около нейното убежище, в продължение на седмица те се излюпват и растат неравномерно....Майката се грижи за тях до пълното отделяне от нея.Малките са спокойни и много игриви,но първата седмица те са  прекрасна храна за всички в аквариума, ето защо препоръчвам отделен аквариум, за да може да имате по добри резултати.Мъжките рачета  се различават от женските като на третото краче имат една шпоричка, освен това в последствие мъжките щипки стават определено по големи , но в третият до петия месец те се различават  -само по шпоричката на крачето... Едно важно правило-понякога виждате в аквариума обвивка от раче ,не я изхвърляйте защото тя е многа необходима за заздравяването на новата обвивка на рачето /калций/,което е изхвърля/ тя бива изяждана от рачето което се ,,съблича,, .
 Кубинските рачета /Procambarus cubensis/ биват в различни цветове, със синкав отенък и с зеленикаво кафяв цвят. От търговска гледна точка бих ви предпочел синкавите рачета , защото първо са по търсени , второ цената е по висока и трето няма разлика при развъждането им. Бих добавил че е задължително сортиране на малките , защото растат неравномерно и заемайки пространство на дъното всяко пази територията си. Ето защо е препорачително ниски ,но широки и дълги аквариуми за развъждането и отглеждането им.Задължително е силно ареариране на водата и филтрация при малките, защото иначе  няма да оцелеят много.Кубиските рачета обичат всякаква храна ,всеящни са и са санитари на аквариума.
Успех на всички които обичат тези малки любимци...

JARDEL

Неактивен jardel

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 56
  • Нас. място: Великобритания1
  • Пол: Мъж
Отг: Отглеждане и развъждане на кубински рачета(Procambarus cubensis)
« Отговор #1 : събота, 28 ноември 2015 г., 12:27 ч. »
При разжъждането  и отглеждането  на Кубинските рачета ,се получават много  добри резултати ,когато са отделени  в самостоятелни  не много високи аквариуми със ситен пясък и укрития от камъни и корени. В Англия ги наричат аквариумни лобстери.
JARDEL

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.