Аквариуми > Бавни аквариуми

Бавен аквариум 54 l

(1/11) > >>

svgnsali:
Здравейте колеги.
След поредният неуспех (за който само и единствено аз съм си виновен), реших да зарежа Со2 и опитите за химическо образоване.
За целта се възползвах от промоция на известен аква сайт/магазин и си поръчах Eheim Aquastar 54 L . Тъй като вътрешните филтри нещо ме дразнят, поръчах си и канистър EHEIM Classic 150. Имам си действащ JBL e901 и си е наред, но според мен ще е прекалено силен за тия има няма 50 л вода.
Като цяло, търся съвети как да процедирам, правилно. Какво да направя и как да направя.
Минах няколко статии от форумите - български и чужди.
Общо взето, концепцията ми е леко мъглива, но целта ми е да имам стабилно залесен аквариум, а за фауната има два варианта:
- една бета, мъжка и "блестяща червена" (цитирам желанието на щерката)
или
- до 5-10 ембер тетри. Отоси и  няколко red cherry за цвят - също може да се вкарат, но не съм сигурен, заради manado.то, което мисля да използвам, защото имам една кофа, останала в излишък. По мои преценки може да достатъчно за около 4 см дебелина, в изравнено състояние.
Осветлението по спецификация е 1 х  15W.
Сега, конкретно искам да стиковам момента с растенията.
Задната линия, ще се състои от микрозориуми, на корени/камъни.
От там нататък, нищо конкретно не ми идва на ум. Анубиас като вид, не ми харесва.
Чудя се, коя китка би вървяла "добре" и да наподобява полянков ефект - сагитария?
Искам да имам най-много до три вида растения, но пък в "голямо" количество.
И нито една китка няма да използвам от съществуващият аквариум, че там съм зарязал нещата. И ще пазаря само читави китки, от читави колеги
Умувах и върху методът Walstad. Но пък аквариумчето е само 30 cm високо и си мисля че няма да се получи добре визуално.
Моля за предложения, мнения и градивна критика.


Asito, ако видиш това, да отбележа, че в крайна сметка и аз реших да имам естетически завършен аквариум, най-малкото от към hardware.  :-[

Горан:
Сагитарията е добра идея. Също и варианта, който си избрал за залесен аквариум. Анубиасите са много добри китки, при добро гледане имат здрави листа с наситено зелен цвят. По-добре стоят ниските видове, като anubias barteri var nana. Сходни са като разтеж и изисквания с микрозориума, и за това са и подходящи. Ти си прецени, но бавен аквариум без едно от най-емблематичните бавни растения - анубиас, не че не може, но поне 3 корена така не биха стояли зле на преден план. Освен това и цъфтят. Вместо градинската почва от метода Walstad, бих използвал хранителен субстрат на jbl в него има глина, има торф... aqua basis plus е субстрата, не го рекламирам, но понеже го ползвам - виждам, че върши добра работа.

niki_o:
И аз имах тази идея скоро и ето резултата-инертен грунд,топчета на JBL за подхранване,Тетра Ал 13 за светлина,бавни растения и Зелен Неон
Бавното си има чар :)
Може и да ти даде някоя идея-размера е същия ;)

svgnsali:
Старт !
Както писах в 1ят пост, аквата е Eheim Aquastar 54 L, готов сет.
Грунд - манадо.
Флора - надводен eleocharis acicularis и две малки коренчета микрозориум.
Фауна - 10 неончета;
Филтрация ехайм pickup 60 с пълнеж 1/2 гъба и сера сипоракс.
Да видим какво ще се случи..

RAKIM:
Нищо няма да се случи.Този елеохарис с това осветление и без цо2 го забрави.Много кофти комбинация от растения за старт на аквариум.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия