Аквариуми > Бавни аквариуми

Нов бавен (в проект)

(1/6) > >>

Lena:
Здравейте! Не съм новорегистрирана - осново чета и се уча от дискусиите.
От известно време проучвам този раздел и след като няколко пъти изчетох основно темата „Методът Walstad”, както и допълнителна информация в нета, вече знам какво искам.
Действащият ми аквариум е с размери 45/22/31 см. с млада двойка Барбус конкхониус, един 2-3 годишен Барбус тетразона и два малки анцитруса (само с няколко стръка валиснерия, не съм добавяла никаква химия). Съвсем скоро му направих почти рестарт заради синьозелени водорасли.
В кая на месеца ще имам нов – 50-55/30/40. Не съм дала още точните размери. Ще бъде поставен до стена срещу южен прозорец, без да достига до него пряка слънчева светлина. Мисля за него да подготвям почва и грунд и да търся подходящи растения, а обитатели – по-късно.
Ако трябва да преустройвам стария, вероятно ще е наложителна дезинфекция.
Приемам с благодарност препоръки и съвети.

Lena:
Аквариумът е с размери 60/30/40, стъклен капак, вътрешен филтър. Мисля да му взема две пури по 18 W - топло и студено бели (с тяло, понеже няма кой да ми ги свърже). Ако бъркам, моля кажете докато е време, че да не правя разходи за нещо, което няма да ми е от полза после.
Относно визията: Без СО2 може ли да се постигне хълмиста полянка?  Видях снимки на такива аквариуми, но не можах да попадна на коментари, откъдето да си отговоря на въпроса. Мисля, че след уточняване на растенията трябва да се реши вида на грунда и подложката.
За момента не съм намерила подходящи камъни.
Обитатели - вероятно пасаж неонки.
Ще се радвам на препоръки.

Chr:
    Полянка без СО2 и без силно осветление (над 0,5W, че даже и 1 W на литър) - забрави !
Растенията  принципно се стремят към светлината, и когато не е достатъчно силна, се издължават в стремеж към нея. Силата на осветеността намалява с квадрата на разстоянието, така че за да е силно осветлението на дъното на аквариума ти (на полянката), лампите, които са разположени над повърхността на водата трябва да са МНОГО силни !

bustama:
Не съм в опозиция  :grin: на колегата, но зависи какво ще е растението. Но е доста вероятно на определен етап да се наложи подаване на со2. Подхода е от голямо значение, но така пишейки най вероятно да ме разбере човек с опит.
Пробвай! Като насока... избери подходящ грунд, както и си зареди с голямо търпение. :)
Какви и колко ще са рибите?

Lena:
Мислех за пасаж неони...
Но май  засега и точно в тази аква няма да я бъде полянката.
Ще видя в събота с какви растения ще разполагам, а след 2-3 седмици ще мисля за обитателите.
Но съм категорична - без СО2.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия