Други аквариумни обитатели > Безгръбначни

Ампулария вирее ли в софийската мека вода?

(1/1)

mr_opp:
Здравейте,
Мой приятел цихлидар - гледа страхотни сев3руми, си взе 4 бр големи ампуларии (3-4 см диаметър на черупката). Пусна ги в карантинния аквариум (80 л с голо дъно, вътрешен филтър, слабо символично осветление, без растения, 2 големи скаларии, 2 коридароса и 1 скарида Микробрахиум). Причината за пускането в карантинния е, че има боции в големия 370 л цихлидарник. Охлювите изглеждаха страхотно и вършееха в аквариума. Беше пълен със зелена брада и други алги. За 48 ч. светна от чистота и радваше окото. Ампулариите се чифтосваха често и скоро имаше хайвер над повърхността на водата. Излюпиха се малки - 50 тина бр, но загинаха за 1 седмица. После пак направиха гнездо и чакаме да видим дали ще се получи втория път. Аз взех 15 тина охлювчета и ги пуснах в моя аквариум - има го в профила ми. При мен само 1 охлювче е живо след 3-4 дена.
Та, имаме 1 проблем, разделен на 2 части:
1. ВЪзрастните ампуларии имат проблем с черупката - омеква и загнива (изчезва постепенно). Скоро ще загинат вероятно. Колегата слага mineral saltz на sera, но явно не е това проблема.
2. Малките ампуларии загиват. Нещо не е наред.
На подуенския пазар, опитен ампулараджия каза, че ампуларията не може да вирее в софийската вода, защото е мека и не е подходяща за този вид охлюв. Кажете, моля какво мислите по въпроса.
Другия въпрос е свързан с храненето. Какво ядат, освен всичко и как се захранват новоизлюпените.
Чел съм теми по въпроса, но проблема е налице и затова търся още мнения.
 

mr_opp:
Така... Минаха вече 2 месеца и половина. При мен охлювчето е живо и расте много бързо. Яде всичко. Купих си още 4 бр и засега не виждам проблеми. Не слагам никаква химия освен торенето и глутаралдехид за растенията.
При колегата, обаче проблемите продължават. Нито едно новоизлюпено охлювче не оцеля. Големите страдат от разлагане на черупката и постепенно умират един по един. Слага Sera Mineral Salt. Освен Ампулария има и още един вид охлюви със остри конусовидни черупки, чието име не помня. Те също страдат от омекване на черупката.
Къде може да е проблема?

jardel:
Направете им храна от коприва или спанак, която трябва да поставите в гореща вода, за да омекне и след това я дайте на Ампуларията. Те обичат такава храна, с която, подхрани и малките си ампуларии. Направете водата по-твърда, затова черупките Ви на ампулариите се рушат.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия