Автор Тема: Съвети за хищни риби - нещо такова...  (Прочетено 86091 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
Отг: Съвети за хищни риби - нещо такова...
« Отговор #1110 : четвъртък, 03 май 2018 г., 22:03 ч. »
Аз ползвам нещо такова: https://bauhaus.bg/podlozhka-za-laminat-xps-5mm-100x50cm

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #1111 : четвъртък, 03 май 2018 г., 22:40 ч. »
Мерси, а някакъв стиропор дебел 0,5-1см. дали става? Защото не знам от къде да намеря това което ми показваш, а не ми се поръчва онлайн.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 537
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #1112 : четвъртък, 03 май 2018 г., 23:00 ч. »
Става.

Неактивен azsam222

• Активен потребител
  • Публикации: 171
  • Нас. място: Варна
« Отговор #1113 : четвъртък, 03 май 2018 г., 23:15 ч. »
За мен сигурното си е сигурно, имам 3 акваиумчета  90х40х40 и съм с 8мм стъкло. ..

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #1114 : четвъртък, 03 май 2018 г., 23:21 ч. »
Да, и аз стигнах до извода, че ще е по-добре да се изхарча малко повече, но поне да е сигурно аквариумчето. От 8мм. ще го поръчвам.
Геши, добре със стиропор ще го направя, че имам бая в избата.  :)
И последното нещо, което остана за коментиране относно този нов аквариум - Как да се транспортира Варна-Пазарджик? Мисля, че с еконт ще излезне солено, заради обема. Идеи?

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #1115 : четвъртък, 03 май 2018 г., 23:33 ч. »
За подложката, мен тази ми харесва защото не се вижда много и не се рони. Иди в произволен строителен магазин и виж подложките за ламиниран паркет, харесай си нещо с недразнещ цвят и така...
Не знам колко пари ще ти излезе транспорта с Еконт, но се чудя защо ще го поръчваш във Варна този аквариум, ако си в Пазарджик.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #1116 : петък, 04 май 2018 г., 09:32 ч. »
Ще видя в някой строителен да отскоча като имам време. Определено ще е по-красиво със сивкава, тъмна подложка, но ако не намерия ще използвам стиропор.
Поръчвам го от Варна, защото ще имам голяма отстъпка, но трябва да се измисли начин за транспорт. Скоро ще вземам друго нещо от еконт и ще ги попитам колко ще излезне превоза на аквариума.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #1117 : петък, 04 май 2018 г., 10:01 ч. »
Нищо чудно да ти иде отстъпката за транспорт. Ама ти ще си направиш сметката :)

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #1118 : петък, 04 май 2018 г., 10:09 ч. »
Да,  :D отстъпката ще иде. Най-добре някой ако има път Варна - Пазарджик/Пловдив, но едва ли. Друг вариант, ако баща ми има дела скоро във Варна да го вземе. /той е адвокат/
Ако някой акварист пътуващ в следващия месец от Варна до Пазарджик или Пловдив и има желание да помогне, моля, да ми пише на ЛС.  :pray:

Неактивен dndechev

• Активен потребител
  • Публикации: 792
  • Нас. място: Русе
« Отговор #1119 : неделя, 06 май 2018 г., 19:28 ч. »
Няма ли да и е тясно в такъв размер съд ? Да не говорим, че тепърва има да расте още и .........т.н.  Помисли го добре, че след 5-6 месеца да не се налага да поръчваш друг аквариум. :wink1: Ако си се спрял на 8-мица можеш спокойно да отпуснеш във размера......да речем едно 120/50/50 ми звучи доста по приемливо като за костенурка около 40-ситина см.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #1120 : неделя, 06 май 2018 г., 20:15 ч. »
В момента е в аквариум 80х40 и пълен с 40см. вода и е перфе. Трябва да освободя този аквариум, за да го ползвам като каратина за дискусите и другите бъдещи риби. А не искам да продавам костенурката. Тя е сама в аквариума без много декорация и по цял ден седи на едно място.  Имам предвид, че е от видовете, които се препичат и ловуват чрез дебнене, грам не плуват и т.н. А и има още един проблем - вече нямам място за нови аквариуми. Това е последното "ъгълче", където мога да сложа аквариум и максимумът е 80х40х40.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #1121 : събота, 19 май 2018 г., 16:11 ч. »
Трябват ми идеи и съвети, защото ще се сблъскам с един бъдещ проблем при рестарта.
Ако стигна до там, че да купя 3Д фон, как да пресуша аквариума, за да го залепя, но и да не разбутвам азотния цикъл?
Мисля си да спра филтрите, но да ги оставя пълни с вода и да източа водата от аквата в бидони? Но така пак ще повредя цикъла сигурно.
Също трябва да сменя грунда и да сложа дънен нагревател... Като се замисля бая работа ме чака преди да си помисля за дискуси.
Отворен съм за идеи!!!  :drinks:

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 437
    • Моите аквариуми
« Отговор #1122 : събота, 19 май 2018 г., 18:45 ч. »
Филтрите ще оставиш да работят в кофа или бидони с аквариумна вода.Няма ти трябва цялата вода от стария аквариум,бактериите са във филтрите и грунда.Махаш стария грунд и го слагаш в някакъв съд с вода два санта над грунда и аератор слагаш да не умрат бактериите от липса на кислород,слагаш дънния нагревател,разбъркваш стария грунд и слагаш мътилката в аквариума,после новия грунд,пълниш аквариума и слагаш филтрите.Азотния цикъл си остава.За всеки случай слагаш нитрифициращи бактерии.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #1123 : събота, 19 май 2018 г., 20:41 ч. »
А дали могат да оживеят бактериите 1 седмица в бидон с работещите филтри? Ще минат минимум 6-7дена докато залепя 3Д фона, изсъхне силикона, залепя дънния нагревател, оправя капака за новото осветление и т.н.
И също така, ще мога да сложа да върти вода в бидона само единият филтър. Другият не може да се откачи от аквариума, защото е свързан с чилъра /аквариумния климатик/, а той не се мести. Ще "спася" бактериите само от единия филтър и ще преместя бактерии от стария в новия грунд, но ще загинат от втория филтър. Това дали ще е достатъчно, че да не се наруши много цикълът?
Иначе аз след като направя всичко това, няма веднага да купувам и пускам дискусите. Ще минат 2-3-4 седмици след рестарта докато докарат дискусите от Германия, а през това време ще засадя ехинодоруси.
Искам да планирам всичко, че да има възможно най-малко изненади.

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 437
    • Моите аквариуми
« Отговор #1124 : неделя, 20 май 2018 г., 18:17 ч. »
няма проблем да въртят седмица и повече.сложи рибешки лайна в кофата,може и храна за риби да има какво да ядат бактериите.не е болка за умиране ако единия филтър му се прецакат бактериите,но имаш опция да му извадиш пълнежите и да ги сложиш в бидона дето ще върти другия филтър и така ще спасиш голяма част от бактериите.Или в кофа с вода да сложиш пълнежите и аератор.Така ще спасиш всички бактерии.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.