AQUAPORTAL.BG > Сайтът

Предложение за тема, която може много да помогне, особено на начинаещите!

(1/3) > >>

anabelll:
Здравейте приятели. Предлагам някой напреднал акварист с широките си познания и опит да отвори тема в която даде съвети/препоръки към начинаещите акваристи какво трябва да имат у дома и под ръка (като резерв и алтернативен вариант) при евентуален гаф с аквариума, качеството на водата, техниката, електричеството, болестите и т.н.. Случва се в почивен ден, когато специализираните магазини са затворени, да стане внезапен инцидент и единственото спасение може да се окаже, ако имаме нещо под ръка., т.е. сме предварително предупредени/подготвени.
На принципа на формулата: "ПРЕДУПРЕДЕН + ПОДГОТВЕН = НАПОЛОВИНА СПАСЕН"
Примерно какво трябва да имаме задължително под ръка:
- ако се развали филтъра или нещо по техниката;
- ако спре електричеството за дълго какво трябва да се направи;
- при инцидентно замърсяване на водата, как да действаме;
- ако се налага преместване на обитателите (какъв резервен съд и оборудване);
- какво подръчно универсално лекарство трябва да имаме (ако пламне болест);
Както и препоръки за други внезапни проблеми/инциденти, които могат да се случат и са се случвали.
Мисля че една такава тема с препоръки, ще е от изключителна важност за всички, защото на всеки акварист се е случвало поне веднъж да попада в екстремна ситуация за спасяването на аквариумните обитатели. Разбира се, че не всичко може да се предвиди - но все пак може да се опишат най-често срещаните инциденти и да се дадат препоръки за тях. Дано на някой му се занимава да направи такава тема и да даде съвети! Не открих подобна тема във форума, но все пак ако има такава и съм я пропуснала се извинявам предварително.

malomir:
Не ми е много ясно, лично на мен смисъла на всичко това но... Отговарям наред:

- ако се развали филтъра или нещо по техниката;
Ако се развали филтъра не може да се направи много. За целта зависи, какъв е аквариума и какъв е филтъра. Няма как да държиш резервен филтър да работи в някакъв аквариум и да си подържа нитрифициращите бактерии готови за работа, когато ти потрябва.
Ако се счупи нагревател, просто трябва да имаш резервен, но и това няма смисъл, защото зоомагазини наоколо-колко щеш.

- ако спре електричеството за дълго какво трябва да се направи;
В случая не виждам какво можеш да направиш. Единственото, за което се сещам е да си имаш генератор.

- при инцидентно замърсяване на водата, как да действаме;
Не сещам как може да се замърси водата инцидентно. Освен ако някой не пробва да сипе водка в аквариума по време на купон или нещо подобно. При това положение, просто сменяш вода и се молиш, въпреки че това едва ли ще помогне. Водката не е простила никому!  :)

- ако се налага преместване на обитателите (какъв резервен съд и оборудване);
Тук може да се дадат идеи, но пак си зависи от обитателите и литража. Ако са по-големи рибите, пластмасови бидони вършат работа, както и големи бутилки от минерална вода.

- какво подръчно универсално лекарство трябва да имаме (ако пламне болест);
Едва ли има смисъл да се купят превантивно всякакви лекарства и да чакаш болеста да дойде.
Както казах по-горе, магазини има на всяка крачка. При правилна диагностика просто се купува правилното лекарство. Поне аз не се сещам за болест, от която рибите да умрат за 2-3 часа просто ей така. Сигурно има и такива хора, но да си държиш в къщи лекарства за сърце, лумбаго, ишияз и маясъл ми се струва тъпо. Ако не за друго, то поне, че всичко това има срок за годност.

Като завършек мога да посъветвам начинаещите да не мислят за нещата, които евентуално биха се случили, а да прочетат и спазват първите неща за пускането на един аквариум, а именно.
1. Да си направят концепсия за бъдещия аквариум. Пример: Африкански аквариум с цихлиди. Амазаонка с тетри и т.н...
Да проучат съвместимоста на отделните риби с други подобни. Да се подберат растения. Задължително да ви е ясна аранжировката на аквариума. Да се подбере мястото на аквариума и нужната техника. Първите стъпки са най-важни за аквариума. Формирането на азотен цикъл или казано по-разбрано, узряването на водата, първоначалното заселване, са много по-важни неща отколкото да мислим за това какво правим ако спре тока, има земетресение или се появи торнадо.  :burp:

Pac:
При спиране на тока един UPS за филтъра би свършил добра работа. Аз съм се замислял за такава покупка. Осветлението и особено нагревателя през зимата искат доста повече ток и бързо биха изсмукали батерията. Но филтрите са доста по-скоромни откъм консумация и могат да изкарат доста време на батерията на UPS-a. Пък и филтрацията е най-критична за оцеляването на рибите в такава ситуация.

Pac:
Като казвам филтрацията е най-критична, имам предвид най-вече движението на водата и оттам обогатяването ѝ с кислород.
При повреда на филтъра един аератор би закърпи положението временно. Хубаво е да имаме такъв под ръка. Аз примерно го пускам когато правя преместване / рестарт на аквариум и се налага рибите да изкарат цял ден в някоя кофа.

geshi:
Моят канистър е на UPS, но вместо неговата батерия има 72А акумолатор, ползва се за помпата на камината де, ама има две гнезда. На този акумолатор ми е и полувината осветление и повярвайте ми всичко кара с часове. Стига да свалям акумолатора и да покарам няколко дни с него, веднъж на няколко месеца.

Да допълня, че пац сме писали заедно. Аз имам малки вътрешни филтри (200 л ч) които ми свършиха страхотна работа, когато ми изгоря помпата на съмпа, защото беше събота.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия