Други аквариумни обитатели > Безгръбначни

Какво е това нещичко?

(1/1)

Yoana:
Здравейте, забелязах нещо по предното стъкло на аквариума, на допир е твърдо, но крехко като черупка и е много, много мъничко може би 1-2мм. Пускам линк със снимка, за да видите по - добре за какво става въпрос, предполагам, че може да е някакъв вид охлюв или мида  :hmm: , но не знам вие ще кажете.
Благодаря предварително.  :drinks:

http://prikachi.com/images.php?images/692/9417692g.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/695/9417695V.jpg

dimitarkrastev:
Това е най-малкият вид аквариумен охлюв, наречен Limpets.
В умерени количества се считат за безвредни, като част от аквариумната екосистема.
Но в по-големи количества са индикатор на лоша филтрация и наличие на много органика.
Олювите излизат по тъмно да се хранят, така че с по-чести смени на водата и засилване на светлината с 1-2 часа повече може да помогне в намаляването на популацията (но трябва да се внимава да не се появят водорасли от по-дългия светлинен цикъл).
От интернет:

Yoana:
Благодаря за информацията, дали нещо освен светлината би могло да ги прогони, хич не искам охлюви в аквариума  :scare2:

dimitarkrastev:
Има много теми в интернет, точно за това. Просто напиши Limpets, но са на английски повечето, има и руски. Аз също имам малко от тези гадинки в аквариумите ми, но са най-много сутрин и до 11:00-12:00 са изчезнали. Няма как да ги премахнеш!! Те са част от екосистемата ти, това значи и че азотния цикъл работи. Може само да ги намалиш.

bustama:
Чета, не само в тази, но и в много други теми - как да премахна охлювите от аквариума... Аз, като чистя филтъра си, с пинсетата обирам всички или поне старателно внимавам да обера всички малки и големи охлюви. Защото са ми от голяма помощ ! Не само, че разравят грунда, но и по тях разбирам много за параметрите на водата - примерно калций и магнезий.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия