Проблеми > Проблеми

Лечение на бактериални инфекции в аквариума

(1/5) > >>

Stas:
ЛЕЧЕНИЕ НА БАКТЕРИАЛНИ ИНФЕКЦИИ В АКВАРИУМА

Специални благодарности на Райко и Евгени Младенов за ценните съвети при методиката на лечение.

Един от твърде често срещаните проблеми в нашите аквариуми е бактериалната инфекция под една или друга форма. Проблемът при мен бе видимото загниване на плавниците на рибите и осезаемата им загуба на апетит. В конкретния случай става дума за аквариум с дискуси, които всеизвестно са доста чувствителни към всякакакъв вид болести. Преди да пристъпя към лечение на бактериална инфекция направих един курс на противопаразитно лечение, независимо, че е възможно въобще да не са били засегнати от паразити.

Предполагам всички са наясно, че бактериалните проблеми се решават с антибиотици. За целта се доверих на фирмата JBL и нейния продукт Furanol-2. Силен антибиотик, който не се използва в хуманната медицина, а препаратът е специално предназначен за акваристични нужди. Действа добре за вътрешни и външни бактериални инфекции. Само за няколко минути активната съставка прониква във всички органи на рибите. Ефективен е срещу бакерии Aeromonas, Pseudomonas, Columnaris, Flexibacter, Streptococci и др.
Ще опиша методиката на третиране.

1. Изважда е от филтъра цялата керамика и се слага в отделен съд с аератор, с цел запазване на нитрифициращите бактерии. След края на лечението, керамиката ще върнем обратно и по този начин ще помогнем на възстановяването на азотния цикъл.

2. Почистват се филтрите основно, с цел минимално замърсяване на аквариума.

3. Спира се UV-стерилизатора и се засилва аерацията.

4. В топла вода се разтварят таблетки Furanol-2 – по 1 таблетка за 20 литра обем и се изсипват по цялата повърхност на аквариума.

5. По възможност през следващите няколко дни рибите да не се хранят. Тъй като мойте са дискуси и не издържат на глад, им дадох храна след 1 ден гладуване. Интересното е, че апетитът им веднага се възвърна.

6. На седмия ден се сменя 1/3 от водата на аквариума и се слага втора доза антибиотик за подсигуряване на действието. Тук мненията са противоречиви, но според JBL третирането може да се повтори, в случай на нужда. Понеже няма как да разбера дали в случая има нужда, аз повторих лечението, като сложих около 10% по-малко таблетки от антибиотика. Все пак във водата си има някаква остатъчна концентрация от първото третиране.

7. Отново рибите се подлагат на глад поне един ден.

8. На 14-ия ден смених 1/3 от водата.

9. Сложих активен въглен BluCarbon на Ferplast (опаковка от 400 г) във филтъра с цел абсорбиране на лекарството. Този продукт се продава с подходяща мрежа, в която се изсипва, в която може да се изплакне преди  да се сложи във филтъра и с която после лесно може да се извади.

10. Активния въглен се оставя да действа около 3 дни и се изважда. След това е желателно няколко поредни дни да се смени вода, за да се отстранят остатъците от лекарството.

11. Най-накрая връщаме керамиката във филтъра.
Като цяло резултатът от цялото лечение е ясен – избили сме всички бактерии в аквариума – и полезни и вредни. Спасили сме бактериите от филтъра в отделен съд, което ще ни помогне да възстановим баланса в аквариума след лечението. Антибиотикът не влияе отрицателно на растенията. Наистина, по време на лечението спрях торенето, засилих аерацията и това забави растежа, но по никакъв начин не им навреди.
Надявам се да съм бил полезен със споделения опит.

Tinko:
Ще си позволя да напиша лек коментар като мисля, че моето мнение ще е от полза...
С този препарат успях да излекувам колуминарис. ( Доста рядко и коварно гъбично заболяване )
Докато с продуктите на Сера бактопур и бактопур директ освем масови загуби друго не получих...
Става въпрос за лечение на колуминарис на около 50 броя хелери...
Статията е много ценна браво на създателите и стас, да знаете за колуминарис само Фуранол!!! ;)

RAKIM:
Когато вадим керамиката с нея има и бактерии(от лошите).В смисъл дори и да избием всички бактерии в аквариума,след приключване на лечението с връщането на старата керамика не се ли връщат и лошите бактерии?

kamos:
Поради това /и аз се опасявах от същото/  не извадих керамиката. За сега три дни след втората доза няма проблеми. Пак съм си на обичайната тридневна смяна от 50 литра в 240 литров аквариум.
Само да вметна водата при третирането стана жълта.

RAKIM:
Я кажи какви симптоми имат рибите ти че прибегна към Фуранола.Питам защото се опитвам да установя на моите какво им е,имат симптоми от всички болести по малко и се обърках вече.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия