Аквариуми > Оформление

Оформяне на аква и малко въпроси.

(1/1)

Porny:
Здравейте. Имам аквариум 100 литров някъде с размери 60/40/40. Сложил съм на дъното 5мм фибран. Изрязал съм от към гърба 45 см парче около 2 см широко и съм сложил 2 камака за въздух. Идеята е да взема помпа с 2 изхода която да се управлява от помпата колко въздух да пуска към 2та камъка. Тук идват въпросите:
1- тези камъни (въздушната стена) ще е заровена с 5см грунд Та ще имали ефект ?
2- Гледам продават се гъвкави стени 45 см ама с 1 изход Та ако мойте камъо не стават с тази гъвкавата дали ще се получи?
3- Какво осветление ще ми трябва тъй като смятам да е средно заселен аквариума с бързо растящи растения (валиснерия, роголистник и малко анубиас)
4- Имам канистър aqua zonic pro 1800 та смятам него да ползвам вместо вътрешен филтър. Проблем ли ще е да се ползва без вътрешен филтър. Както има и УВ лампа ако може да ми дадете линк нещо да прочета кога как и за какво служи.
5- какво друго ще ми трябва за да е напълно готов освен. Замислената въздушна стена, грунда, растенията, и осветлението? Питам понеже може нещо да пропускам.
Замисъла е след като го напълня с вода да изчакам азотния цикъл и да пусна рибите живородки с 4 анцитруса.
Та ще ми трябва ли бактерия да взимам и или ако изчакам предостатъчно няма да има смисъл? И евентуално каква бактерия да взема че не съм запознат?

Надявам се да не съм сбъркал раздела за темата.

dennis:
1. Какъв е ефекта, който търсиш? Няма проблем да е заровено, тъкмо ще ти аерира грунда - въздуха във вода има само една посока и това е нагоре. Разбира се чак под целия грунд надали е добра идея. Забравих да попитам какъв ще бъде самия грунд?
2. Стените именно за това се продават.
3. Вземи си някакво средно силно лед най-добре.
4. Не ти трябва вътрешен филтър при външен такъв. Даже при теб напротив - тоя канистър май ще е много силен за твоя аквариум. 1800 л/ч за 100 литра (чисто вода още по-малко)..ще е пералня. Ще трябва да намериш начин да намалиш дебита.
Лично за мен бактерия не ти трябва ако си чакаш цикъла, но е добре винаги да имаш под ръка. На всяка по-известна марка има стартиращи бактерии, нямат голяма разлика помежду си.
Успех!

Porny:
Тези камъни тип пура едната е 30см другата 15 см смятам изцяло да е под грунда. Помпата която съм избрал да захранва това е:
https://aquarium.bg/AquaEL_AERATOR_OXYBOOST_AP_300_PLUS.%20html

Грунда е 2-4мм сивкав смесен с черен + лава ефект ако не се лъжа. Помня, че беше нещо за растенията и са едни камънисти топчета.
А за осветлениет
о ми трябва ориентировъчно колко вата да е, че не мога да преценя не съм наясно.

dennis:
https://www.aquasabi.com/aquascaping-wiki_lighting_aquarium-led Тук пише всичко основно, към кое и колко се стремиш вече си преценяваш. Има и калкулатор, за да изчислиш за твоите размери аквариум горе-долу каква сила ще ти трябва спрямо това на каква светлина ще се спреш. Поразгледай форума и секцията за осветление, има много изписано, ще откриеш много полезни съвети и насоки.

Porny:
Насочил съм се към 30W остетление (пури). В момента гледам и водно осветление и въпросите са:
Заедно ли да се пуска с другото или водното когато си искам да е ?
Играе ли някаква роля за растенията или е просто допълнителна джаджа?
 
 И последното ми питане е за какво служи тази УВ лампа на канистъра ? Кога и как по колко време се пуска ? Като цяло искъм ако има някаде линк за това да ми дадете, че нищо не знам за нея.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия