Ако ще съживяваме темата, да взема да сложа и аз малко снимки на моите малавийци. Вече съм ги пускал в профила си, но и тук имат място:
Започвам с все по-оцветения от ден на ден мъжки Tyranochromis nigriventer.
Направих му и една "паспортна" снимка:
За сравнение на оцветяването ето и снимка на две рибета от същия вид:
Селдва обичайният заподозрян, мъжкият Champsochromis spilorhynchus:
Ето и мъжкият Buccochromis rhoadesii, който обаче упорито не иска да се оцвети засега:
За сметка на това му направих снимка в поза, каквато рядко се случва да улуча - добър анфас:
Още по-добре се получи с другия по-бавно оцветяващ се засега вид, Stigmatochromis pleurospilus. Това прозяващото се трябва да е мъжкарче:
И накрая единствената риба, на която просто не мога да направя добра снимка. Опитвах какво ли не - висока светочувствителност и допълнително осветление, светкавица без нищо, светкавица с филтър, външна светкавица със синхронизатор... Не става и не става - фокусът никога не е точен, дори без светкавица сребристите люспи действат като перфектно огледало и връщат само блик в обектива, а със светкавица - направо трагедия. За тая риба трябва по-сериозна техника от тази, с която разполагам. И при снимането на чампсохромиса имам подобни проблеми, но далеч не толкова сериозни. Стига съм се оправдавал, ето все пак една снимка, която да документира как изглежда рибето към днешна дата: