Проблеми > Проблеми

Хидра - описание и начини за борба

(1/4) > >>

Kratun:
ОПИСАНИЕ

*         Хидрата е сложно двупластно сладководно животно. Тези организми са хищници, чиито род Hydra принадлежи към тип Мешести.
Имат два слоя клетки - ектодерма и ендодерма. Между тях се намира мезоглеята - пихтиесто вещество. Хидрите се размножават асексуално - чрез пъпкуване. Хидрата е животно, което има способност да регенерира тъканите си. Достатъчна е 1/200 част от животното, която да се самоизгради до ново тяло. Този процес се нарича автотомия (аналогични способности имат сладководните червеипланария).
Хидрата е хищник. Храносмилателната й система е съставена от стомашна празнина. Способна е да увеличи тялото си на дължина за да достигне храната. Улавя жертвите си с пипалата, след което ги придвижва към стомашната си празнина. Там се отделят храносмилателни ензими, които разграждат храната на по-прости частички, които се поемат от псевдоподите на епително мускулните клетки на вътрешният слой. Хидрата се движи много особено. Тя преобръща тялото си вертикално и по този начин си осигурява придвижване. Нервните клетки са пръснати сред епително-мускулните, свързват се чрез израстъците си и образуват мрежа. Този тип нервна система се нарича дифузна нервна система, известна още като мрежеста.
Една от най-разпространените е зелената хидра. Достига до 30 мм дължина, но най-често е около 15 мм. Живее в сладки води, прикрепена към водни растения, но може и да се движи в търсене на храна като се премества. Тялото й е с приблизително цилиндрична форма и в различните стадии на развитие има между 4 и 12 пипала. На всяко пипало има индивидуални клетки (nematocysts), от които хидрата отделя вещество, парализиращо потенциалната плячка или враг (подобно на медузите). Интересното е, че тези клетки се използват само по веднъж. Резултатите от направени изследвания показват, че са нужни повече от 48 часа за появата на нови парализиращи клетки по тялото на хидрата.
Хидрите не обичат да се движат. Правят го само, когато имат нужда от храна. Обикновено стоят закрепени към камъни и растения в плитчините, използвайки лепкаво вещество за задържането си. Често използват речните миди за придвижване, закрепяйки се към черупките им.

Хранене

Менюто на тези животни се състои от водни насекоми, ракообразни, плоски водни червеи, хайвер на риби, както и водораслото хлорела (специално при зелената хидра), което придава характерният цвят на жищника. Зелената хидра позволява на хлорелата да живее в тялото й. Водораслото използва това за собствена защита от околната среда, както и за набавяне на неорганични вещества, а се отблагодарява на приемника си, отделяйки кислород и захари. Симбиозата между хидрата и хлорелата се нарича мутуализъм - биологично взаимодействие, което е от полза и за двете страни, макар че могат да съществуват и самостоятелно в природата.
Доказано е, че хидрата оцелява по-дълго време, когато е на светло макар и гладна, благодарение на кислорода отделен при фотосинтезата на хлорелата в тялото й.

Размножаване

В здравословна среда и при наличието на достатъчно храна, една възрастна хидра е в състояние да формира нова млада пъпка на всеки 3 – 4 дни. При всяка пъпка се образуват пипала и младото животно се отделя от тялото на възрастното. В естествената си среда хидрите се размножават в края на пролетта и началото на лятото. Това е свързано с обилната храна в този период на годината. Хидрата има голямо значение при борбата с разпространението на комарите. Тя е един от най-силните им естествени врагове.

Борба с хидрите в аквариума

Най-популярният метод е свързан с рязката промяна на условията в аквариума. Почти всички хидри не понасяттемпература над 30-32 °С, както и нейното осоляване (250 грама готварска сол на100 литра аквариумна вода). Тези параметри на водата би трябвало да се понасят лесно от повечето тропически риби, но задължително при засилена аерация.
* Hunting Strategy of a Freshwater Hydra

Divane:
Не знам може ли да "цапам" в темата :-[ ама да си кажа - Зелена хидра ми се появи в стария аквариум с дискуси,където температурата е 30 гр..че даже и повече. Беше плъзнала по корените,камъните,стъклата..така и не разбрах защо..вероятно е имало много храна :grin: Задържа се около 2-3 седмици някъде и изчезна така внезапно,както се и появи. :eyes:

Kratun:
Не цапаш темата, а напротив. Точно затова я пускам и във форума. Не винаги информацията в мрежата е коректна. Няма да питам дали си осолявала водата, защото съм почти сигурен, че не си го правила. Пише, че не понасят високите температури, но и не се казва точно над колко градуса изчезват. Може и това да е оказало влияние при теб.

Divane:
Сол със абсолютна сигурност не съм слагала :grin: принципно готвя на печката :grin:
Температурата не им се отрази. По-скоро им се изчерпа храната според мен.

DanyGod:
Много гнусно изглежда това нещо. До сега не съм се сблъсквало с него, а дано и не ми се случва  :grin: А с какво може да се вкара в аквариума? Предполагам с храна някоя замразена или ...

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия