Заговорихме се на един местен форум по тоя въпрос и аз нали много знам и съм много красив изказах се тежко. После прочетох какво съм написал и си помислих че може да прозвучи интересно и преведено на български така че ето:
Имам следните 3 наблюдения за скаридите:
1. Аквариум в който има Аманови скариди и скариди-джуджета задържа много малко тиня. Дребните видове скариди "обработват" "отпадъците" на по-едрите Аманови скариди. Резултата е тиня която е много по-малко количество, но също така отделните частици са много по-дребни отколкото ако имаме само Аманови скариди. Охлювите могат да действат като дребните скариди, но много по бавно. Ех, охлюви.
Поради тази причина смятам че в един сладководен аквариум който претендира да бъде възможно най-пълната екосистема която може да бъде трябва да има риби, Аманови скариди, скариди-джуджета и охлюви. Можем да се задълбочим и в това кои видове да се слагат, но общата идея е ясна. И разбира се растенията са неделима част от тази несъвършенна но претендираща за пълнота екосистема.
2. Амановите скариди отделят много малко отпадъци. В момента имам 1,600 Аманови скариди в един 200 литров аквариум с две умрели гъбички-филтри и без грунт. Амановите скариди не се самоотравят въпреки жестоката теснотия.
Аз смятам, че е възможно да се поддържа растителен аквариум с много малко, дори и никакво наторяване, ако животните в него са добре подбрани. Тъй като Амановите скариди (а и вероятно дребните им събратя) замърсяват много малко човек трябва да внимава повече за това какви риби избира. По мои наблюдения някои риби (червен неон, дребните видове рейнбоу, Борарас) замърсяват много малко. В пренаселени аквариуми без грунт те натрупват значително по малко количество отпадъци в сравенение с много други видове риби.
3. Амановите скариди са сериозни алгояди, но броят им трябва да съответства на количеството водорасли. Амановите скариди не умират лесно от глад и затова не е проблем да имаме повече от тях.
Ето един интересен пример: Сложихме 200 Аманови скариди в 70 литров аквариум. Дъното беше покрито с поне 5 сантиметрова Кладофора. След 5 дни скаридите не оставиха и следа от Кладофората! Нито едно парченце.
Тоест Амановите скариди са сериозно оръжие срещу видимите водорасли, но не да се разчита само на тях е погрешно. Те трябва да унищожават водораслите преди да са станали видими, а не след това. Условията в аквариума трябва да поддържат растежа на водорасли много бавен, така че Амановите скариди да имат шанс да поддържат абсолютна чистота без да се налага да пускаме невероятни количества от тях.
--Николай