Рибки > Златни рибки

Златните рибки: Пазителките на вековната традиция

(1/6) > >>

T_H_A1984:
По-възрастните от вас си спомнят зората на демокрацията, когато акваристиката определено не беше на дневен ред в България и зоо-магазините бяха кът. Тогава с рибки можеше да се снабдиш само от някой стар акварист, а повечето вносни рибки се внасяха от Съветския съюз. И не само рибките, а и почти всичко необходимо - аерератори, литература и тн. Тогава нямаше и толкова голям избор на рибки - Гупи, Плати, Хелери, Молинезии, Велиферии, Кардинали, Данио, Барбуси, Бети, Трихогастери, Макроподи и Неони, дори скалариите бяха кът и цената им беше много над убидните днес 1-2лв за рибка.
Тогава кралското семейство на аквариумите в България или поне за повечето от нас беше семейството на Златните рибки. Те също бяха скъпи и трудно се намираха, но техните причудливи форми и окраски караха хората да ги наричат "принцеси", "булки" и какви ли не други приказни имена. Те караха фантазията ни да заработи и за всеки беше чест в аквариумът му да плува една две от тези грациозни същества.

Всъщност Златните рибки караха не само нашата фантазия да заработи. Всички сте чували приказката за рибаря и златната рибка, която изпълнява три желания. Тази приказка е написана от Александър Сергеевич Пушкин. Неговата дойка, преди да стане такава, била слугиня в царският дворец в Москва. Там, в руският царски двор, гледали златни рибки, които били подарък на царя от холандският престолонаследник. По онова време обаче в Русия не знаели как да се грижат за рибките и ги гледали във високи, керамични вази и колкото и смешно да звучи сега, не ги хранели, защото вярвали, че рибките се хранят с вода. Лишени от светлина и храна рибките не издържали дълго, но споменът за тяхната красота и магическо излъчване останли завинаги в умовете на тези, които ги били виждали някога. Дойката на Пушкин, която тогава също била част от кралския двор, макар и като прислуга, също била имала честта да види тези причудливи рибки и споменът за тях останал в съзнанието й завинаги. По късно когато се грижела за малкият Александър Сергеевич, тя с часове му разказвала за тези рибки. Споменът за тези истории се запечатал в главата на гениалният поет и писател и след години, като пораснал, макар никога да не бил виждал такива създания през живота си, тяхната магична осанка, която изградила в неговият ум дойката му, го накарала да напише тази приказка.

Но нека започнем от самото начало.

Според една китайска легенда, в Китай настанала голяма суша. Месеци наред не капвала капка дъжд. Посевите взели да съхнат, животните да измират, реките да пресъхват, а страшни болести завладели хората. Тогава след дълги молитви Буда пратил на хората една златна рибка, която се появила от земята и от дупчицата която направила бликнал извор, а изворът станал река, която спасила Китай от мор.

Според друга легенда, живяли някога прекрасната девойка Тао и нейният любим Лю. Те били заедно по цял ден, семействата им се разбирали, всички им се радвали, те били невероятно влюбени и решили да се оженят. Точно тогава обаче Великата Китайска империя влязла във война и Лю трябвало да отиде да брани родината. Не след дълго бедната Тао получила писмо от фронта, че нейният Лю е загинал в битка. Тя не могла да превъзмогне мъката си и отишла на една скала над езерото в близост до нейния град. Тао заридала и всяка сълза, която падала във водата мигом се превръщала в Златна рибка.

Легендите са хубаво нещо и доказват какво силно въздействие са имали тези прекрасни рибки над хората. Легендите са били породени и от факта, че тези рибки били привилегия само на императорското семейство в Китай и на техните приближени блгородници. Императорите ги използвали като безценни подаръци в знак на благодарност и дори било забранено да се търгува с тях, защото те се считали за безценни.

Златните рибки произхождат от китайският сребрист шаран - Carassius auratus gibelio. 

1. Първите данни за появата на златисто оцветени такива шарани са от времето на династията Цун (265-419).

2. По време на династията Танг (618-907) се появява традиционната златна рибка с продълговато, шаранообразно тяло и изцяло златиста окраска, от този период е и названието "Златни рибки". През този период рибките почват да се отглеждат в каменни езрца и басейни специално изработени в императорският двор и будистките храмове.

3. По време на династията Нан Сонг (1127-1279) се появява бялата и червено-бялата окраска, след първите целенасочени селекции, под наблюдението лично на императорът.

4. Идва ред и на династията Мин (1368-1644). Близо 1000 години след като Китай открива златната рибка, тя става достояние на обикновенното население, но все още е забранена за изнасяне извън територията на империята. По време на царуването на тази династия, рибките започват да се отглеждат вече вътре в домовете на хората в стъклени чаши и високи съдове наподобяващи вази. По времето на царуването на тази династия по дати се получават следните вариации:

1481 - появяват се вариации с късо тяло и воални плавници

1590 - появява се първите рибки - бели с червени шапки

1592 - появяват се първите рибки с изпъкнали очи, които днес наричаме - телескоп

1596 - появява се така популярната и до днес окраска "калико", което на китайски означава пъстра окраска. Тези рибки дълго време са били забранени за износ.

1603 - към края на династия Мин, тогавашният император прави подарък с цел да запази мирът със съседна Япония и подарява първият чифт, който напуска пределите на Китай 1300 години след като започва тяхното отглеждане, на Японският император.

1611 - Един португалски мореплавател търговец, успява да откупи два чифта златни рибки срещу целият товар на корабът си и отнася рибките в Европа за първи път. В знак на уважение подарява единият чифт на Португалският крал и от там започва разпространението на тези рибки из европейските царски и кралски дворове, но не и из простолюдито. Португалия - Холандия - Русия и тн. ...

1644 - 1911 Идва властването на династията Цинг. По тяхно време, отглеждането, изучаването и развитието на породите и мутациите на златните рибки продължават но вече на два континента.

1728 - Първото рамножаване на златни рибки в Европа - Холандия

1870 - Създаден е звездоброеца

1874 - Първият чифт златни рибки е пренесен от Холандия в Нова Холандия или днешен Ню Йорк САЩ. Така 1500 години след тяхното откриване рибките стъпват в Новата земя

1893 - Получена е тигровата глава, днес известна като оранда.

1900 - получени са 3 нови вариации - помпони, перлена или бисерна и шубункин, която е създадена в Япония.

1908 - създадена е породата - водни очи

1911 - появяват се накъдрените плавници

1921 - появяват се кометите и воалните форми

1934 - появява се бристолското шубункин

В края на 80те и началото на 90те години се появяват телескопи с черно-бяла окраска наречени - Панди, защото окраската им наподобява много, тази на пандата.

Началото на новият век се рапространява и японската порода - Джикин.

От 2003 насам се провежда експеримента КАНАКИН:
 


http://www.canadiangoldfish.com/canakin.php

Това е проект по създаването на Канадска златна рибка. Идеята е да се получи рибка със снежнобяло тяло, червена гръбна перка и опашка във формата на кленов лист и червено оцветяване. Дори аз самият съм член на Канадската асоциация по този проект.   

Развитието на породите и цветовите вариации на златните рибки е необятно, защото и човешкото въображение е необятно, а тези рибки близо 1700 години са карали хората да фантазират. В резултат днес имаме 20 официално признати породи и близо 150 цветови вариации.

Породите са:

1. Обикновенна златна рибка - дълго тяло, къси, стандартни плавници и златиста окраска.
2. Комета - дълго тяло, воални плавници, но със стандартна форма и златиста окраска.
3. Шубункин - дълго тяло, воални плавници, стандартна форма и пъстра окраска тип "калико". Екземпляри, в които се срещат сините и синьо-лилавите петна са най-ценни.


4. Уакин - дълго тяло, къс, раздвоен заден плавник, металическа окраска с характерни червени и сребристи цветове.


5. Джикин - тялото и плавниците са като на Уакин, но окраската е млечно-бяла с червеникави плавници и опашка.


6. Воална златна рибка - късо тяло, раздвоена опашка, дълги и воални плавници, характерни цветове са златистото, червено и бяло, пъстра окраска тип "Калико", тук също тези със сини и лилави петна са най-ценни.


7. Оранда - тялото е същото като на воалната, разликата е там, че на горната част на главата има масно натрупване. Най-предпочитани са видовете с червена "шапка" и млечнобяло тяло.

 

8. Телескоп - тялото и плавниците са като при воалната, но очните ябълки са изпъкнали напред, най-красиви са Руските кадифено черни телескопи.


9. Сферично око - тялото е същото като на телескопите, единствената разлика е че тук очните ябълки са изпъкнали настрани. През 90те години на 20ти век най-популярни станаха така наречените телескопи - Панда с черно-бяла окраска.10. Късоопашати - късо, сферично тяло с къси плавници, характена окраска - златисто, червено, калико


11. Перлени/Бисерни - тялото, плавниците и окраската са идентични с горната порода, но тук люспите са изпъкнали навън и наподобяват малки перлички12. Яйцевидна - рибка с късо, сферично тяло, воални плавници и липса на гръбен плавник. Характерна окраска - златиста, бяла с червена шапка, калико


13. Лъвска глава - тяло, плавници и окраска като на предходната порода, отново липсва гръбен плавник, но тук имаме масно натрупване, което обхваща цялата глава и наподобява лъвска грива. Цветовата гама е неограничена, без синьо, лилаво и зелено.


14. Ранчу - разликата м/у тази и горната порода е в това, че при тази плавниците и опашката са с късси размери.

 

15. Звездроброец - късо тяло, къси плавници, липса на гръбен плавник, очните ябълки са обърнати нагоре. Златисти, калико, черни и др.16. Хирошима / Помпон - тяло като на звездоброец, нормални очни ябълки, но клапите на ноздрите са мутирали и изпъкнали като помпони. Черни, оразнджеви, златисти, калико и множество комбинации.
;

17. Водни очи - идентична със звездоброеца, но тук под очните ябълки има изпъкнали мехури с течност. Цветова гама като на Звездоброец.


18. Рюкин - късо тяло, воални плавници, няма липсващи плавници, но "челото" им е издигнато и изпъкнало, най-красиви са червено-белите и металическите.

 

19. Тосакин - Подобна на воалната, но опашният плавник е цял и е под формата на ветрило или на кленов лист. Окраска - меденочервена. Тази рибка стои в основата на Канадският проект КАНАКИН!20. Ман-Ю - Смесица м/у Риукин и Късоопашата. Много редки за сега.


http://www.bristol-aquarists.org.uk/goldfish/goldfish.htm

Тук можете да разгледате и да прочетете за всяка една порода, просто, защото Бристолската асоциация за Златни рибки, като всичко в Англия има дълга история и традиции, а класификациите са направени разкошно точно!


ОТГЛЕЖДАНЕ
Като цяло Златните рибки са изключително издръжливи на всякакви условия, както сами разбрахте те не се срещат в природата и тези 1700 години история са ги научили да се приспособяват към всякакви условия. Просто им дайте пространство - 20 литра на рибка с късо тяло и 30 литра на рибка с дълго и им се наслаждавайте, а форми и цветове колкото искате (още няма лилави, но никога не е късно   ).
За храна спокойно - ЯДАТ ВСИЧКО, без други рибки разбира се, много са миролюбиви и изказвания от сорта на "златната ми изяде другите рибки" са смешни. Давайте им тубифекс и специализирани храни. Хапват си и водни растения, затова внимавайте какво засаждате.


РАЗМНОЖАВАНЕ
За размножаването не е трудно, но иска малко по-голямо пространство поне 100 литров аквариум. 2-3 мъжки на една женска. Намалете малко температурата, разделете мъжките и женската, хранете ги обилно с тубифекс, после ги съберете, вдигнете температурата и това е сигнал за тях да действат. Виждал съм, че в Азия ги развъждат, като на дъното слагат разни снопове въжета, в които хайверът се скрива и после по-лесно го вадят полепнал по тях:   

Мъжките имат белезникави точки по хрилете - "брадавички" и аналният им отвор е леко вдлъбнат
Женските са по-пълни, без "брадавички" и с леко изпъкнал анален отвор. 

 Златните рибки са поставили началото на акваристиката в световен мащаб, те са пионерите, и са съумели да запазят човешкото внимание 1700 години, те са непреходни и ако им дадете шанс да влязат в живоат ви, те ще завладеят и вашите сърца и умове и ще ви се отблагоадрят, като ви допуснат до своя магически свят!!!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Установих, че не съм упоменал кои растения виреят при златни, защото както знаем те обичат да хрупат зеленинка и не може да сложим, каквото и да е растение. Та ето един професионален съвет по този въпрос: http://sera.de/index.php?id=123&L=15

exorsist:
 :clapping: :clapping: :clapping:
След тази статия се замислям отново за 1-2 чифта бяла оранда

Daniel:
Вярно е, че са доста отричани в България, и са създадени изкуствено, но не момога да отреча че тази рибка е доста интересна за мен.

raiko:
Браво!  :up:
 Крайно време беше, да се обърне повече внимание на тези красавици- златните рибки. :up: :up: :up:

Boby_:
Не знам защо ги правиш тия уговорки в началото - мен ако питаш, можеш да ги махнеш директно и да оставиш самата статия. Доста труд си вложил, за което те поздравявам.
А личното мнение на някого за златните рибки (включително и моето) не означава, че не са част от акваристиката. Tакива чудесни статии за тях са добре дошли в този форум! Чувствай се напълно свободен, даже поканен настоятелно, да говориш за тях и да ги обсъждаш, коментираш и каквото решиш.  :drinks:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия