Рибки > Живораждащи

Често задавани въпроси за живородките...

(1/6) > >>

Виолета:
Мат Кларк отговаря на някои от най-често задаваните въпроси за живородките...


 4b6a8a6466b83.jpg (26.31 kB. 426x284 - видян 9199 пъти.)


Какво са живородките?

Повечето риби хвърлят хайвер, но някои раждат малките си. Има два различни типа живородни животни - същински живородни и яйцеживородни. При яйцеживородните риби яйцата се излюпват вътрешно и рибките се раждат напълно оформени, като са се изхранвали от жълтъка на яйцето. При същинските живородни риби малките се изхранват директно от майката.
Около 15 от приблизително 480-те познати семейства риби показват някаква форма на живородство. Това включва половината от всички акули и скатове, както и живородните зъбати шарани (например гупи, плати, молинезии и хелери), както и голям брой нетипични видове.


Как да чифтосам живородки?

Мъжките на живородките (напр. гупи, плати, молинезии и хелери) имат видоизменена анална перка, наречена гоноподиум, която използват за вътрешното оплождане на женските. Женските нямат гоноподиум, а вместо него имат триъгълна анална перка, тъй че различаването на половете е лесно.
При някои видове (напр. Phallichthys fairweatheri) гоноподиумът може да достигне до 50% от дължината на тялото.
При третиране с хормони женските гупи могат да развият гоноподиум. Такива индивиди обаче не могат да се размножават, така че подобно третиране следва да се избягва.


Добре ли е да се отглеждат по двойки?

Мъжките на живородките могат да са понякога прекалено "любвеобилни", тъй че ако с един мъжки се гледат поне две женски, последните са под по-малък стрес. Това често е по-добро решение от отглеждането по двойки.


Колко продължава бременността?

Тя варира в зависимост от вида, но при най-често отглежданите зъбати шарани женската може да ражда между 20 и 200 малки на всеки 4-6 седмици.
Повечето живородки достигат полова зрялост бързо. Мъжките гупи могат да се размножават на два месеца, а женските - на три. Така че аквариумът може бързо да се пренасели, ако в него се отглеждат много женски.


Продължават да се появяват малки, но в аквариума няма мъжки. Как е възможно това?

Много живородки отделят пакети сперма, с които оплождат женските. Тези пакети могат да останат в гънките на яйчниците и матката на женските живородки повече от година при някои видове, което позволява на женските да оплодят няколко последователни серии яйцеклетки след едно чифтосване.
Възможно е, ако си закупите женски живородки, те вече да се оплодени от мъжки в предишния аквариум, така че дори да купите само женски, аквариумът ви пак може да гъмжи от малки. Ако не искате да има малки, не гледайте женски.


Как да храня малките?

Малките на живородките обикновено са по-едри от малките на хайверните риби, така че нормално могат да приемат директно фини храни, за разлика от малките на хайверните, които първо трябва да усвоят жълтъчната торбичка, преди да могат да ядат сами. Повечето новородени приемат течна или фино стрита храна за малки на живородки, както и живи или замразени науплии на морски скариди. Те растат бързо и в рамките на две седмици могат да привикнат към стрити люспици или храни за подрастващи.


Трябва ли да използвам родилка?

Повечето експерти считат, че родилките не са подходящи за живородките, тъй като могат да причинят прекомерен стрес на бременните женски.
Може да отгледате прилично количество малки в общ аквариум ако в него има обилно покритие от кичести растения като Cabomba, или пък ако в него няма риби, достатъчно големи, за да ядат малките. За отглеждане на по-голямо поколение все пак е необходим отделен аквариум.


Казвали са ми, че гупите са лесни за гледане. Защо моите винаги умират?

Преди десет-двайсет години гупите бяха издръжливи, устойчиви срещу болести и лесни за гледане. Днес нещата са доста различни, те могат да са трудни за отглеждане, предразположени към заболявания и чувствителни към замърсяване. Някои магазини вече не ги държат в наличност, много малко са хората, които все още ги препоръчват на неопитни акваристи.
Вероятно продължителното близкородствено кръстосване, употребата на хормони и неправилното използване на антибиотици са предизвикали генетични и здравословни проблеми при питомните гупи и са направили някои линии много по-неустойчиви.


Перките на гупите ми стават все по-раздърпани. Какво не е наред?

Мъжките гупи имат дълги перки, които други риби може да хапят, в частност това често са някои барбуси и тетри. Винаги проверявайте съвместимостта на рибите, преди да ги купувате.
Макар хапането по перките да е често срещано, раздърпаните перки понякога са белег за едно заболяване при гупите, за причинител на което се счита паразитното ресничесто Tetrahymena. Лечението на тази болест често е трудно, но някои противопаразитни препарати, особено тези, съдържащи мед (Cu), могат да се окажат ефикасни. Прибавянето на аквариумна сол към водата с дозировка 2-3 g/l може да помогне за намаляване на загубата на соли през откритите рани на рибите. Доброто качество на водата като цяло е от изключително важно значение.

Източник: Practical Fishkeeping
Превод: karrenrex

akvarist:
Много полезна информация. Браво! :up:

ogi232:
информацията ми беше много полезна! Благодаря!

rscossworth:
Само недейте да добавяте сол ако гледате сомчета в аквариума с живородките - хич не обичат солта.

germanteam:
Здравейте, имам чувството, че някои от мъжките ми гупи са импотентни ...  :eyes: Въобще не гонят женските, добре че имат някакви петънца .. и ако наедреят може и да родят ... Или в женските е проблема? Само единият е малко активен и понякога гони една, точно определена гупа! Да сменя ли зоомагазина? И ако си взимам други мъжки и женски да са от друго място!?  :dontknow:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия