Автор Тема: Една разпространяваща се заблуда относно Tropheops sp. "Mauve Yellow" и Tropheop  (Прочетено 2166 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен BOJO

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Здравейте , повода да нахвърлям това е все по-разпространяващо се мнение, че тези два вида Трофеопс се гледат лесно и често сепрепоръчват за аквариуми с недостатъчни размери.
Според мен, абсолютния минимум в дължината на аквариума е 150см.
Ето какво се случи при мен :
 
Имам и двата вида . Трофеопс Мауве Уелоу са в (150 см) 450 л – един мъжи 3 жени на пълен размер. Докато са по малки са миролюбиви и толерантни едникъм други. Достигнат ли полова зрялост става страшно. В момента 3-те жени саизпорити. Едната в единия край под вибрационната помпа , едната горе в средатана аквариума се крие зад валиснерията, последната е в другия край на аквариумаи се крие до главата за течение. Мъжкия е навсякаде. При среща задължително гигони. Непрекъснат тормоз. Забележете има достатъчно укрития, но той просто неги допуска до уктритията по дъното. Женските са много агресивни и помежду си.След лека „схватка” между две жени едната беше взела дала и беше почти пътник.Отделих я при хищниците. За един ден се възстанови и смачка съпротивата на малкия аквариум. Стана пълновластен господар – забележете, почти пребита. След 3 седмици я върнах . Агресия и един пердах за добре дошла и си намери сегашното място. Хвърлят редовно. Когато носи, мъжкия не я закача, но останалите дами са достатъчно агресивни.
Забележка: Мъжкия Мауве Уелоу тормози всички жени, които са оцветени подобно на неговите а именно оранжево. Жените Мсобо Лундо са подложени на същия тормоз. Според мен комбинацията Псевдотрофеус (Метриаклима) Мсобо Лундо и Трофеопс Мауве Уелоу е неприемлива. Хибридизация няма, но има агресия. Но при Мсобо Магунга, с ярко оранжеви женски за разлика от Мсобо Лундо, където жените са бледо оранжеви, е напълно възможна хибридизация.
 
В друг аквариум 100/50/65 има колонийка Трофеопс Мауве. Когато ги получих бяха 2 ма мъжки , 2 женски и 3 подрастващи. Сега е 1 доминиращ мъж и 1 жена, която по цял ден е заета да се маскира на филтър, има и 2 ма млади мъже подложени на терор ежедневно. Мъжкия е много агресивен, избива и тормози  всички останали . Уби 4 Лифалили . Както знаете те са червеникави и явно с цвета си са предизвикали агресия. С другите обитатели ядове няма.
Трофеопс Мауве Уелоу - мъжки

Женска :

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.