Ето как процедирам аз при люпенето на артемия. За целта ще са ви необходими:
- 2 празни бутилки от 1.25л Coca Cola
- 2 супени лъжици сол
- артемия, камъче за въздух
- около 0,5м маркуче за въздух
- марличка/парче тензух
- 1 бутилка от минерална вода 0,5л
Взимаме едната бутилка и изрязваме гърлото и 1 см над първата линия, както е показано на снимката:
и пълниме до тази линия с гореща вода (не вряла) от чешмата.
Добавяме 2 супени лъжици сол (аз ползвам обикновенна готварска). На въпроса "Колко точно сол?". Ей толкова:
В топлата вода, солта би трябвало да се разтвори бързо и да се получи нещо такова:
В последствие водата се избистря.
Аз обикновенно поставям бутилката в една стара кутия от храна за рибки, за да може в последствие по-лесно да събирам артемията (ще обясня как, по-надолу).
Слагаме камъчето за въздух, което да разбърква водата.
Така, че да стига до дъното.
Идва момента, в който ще ни трябва втората бутилка, от която ще изрежем само дъното. Режете така, че да с получи нещо такова:
което ще върши работата на капак. Това е с цел, да не хвърчат пръски солена вода по цялата ви маса.
Но да се върнем на бутилката без гърло. Вече сме сложили камъчето да върти водата, сега добавяме и артемията.
Слагате, колкото ви е необходимо. Аз ползвам тази лъжичка като мерило, защото в момента имам малко рибоци за захранване.
Трябва да се получи нещо такова:
Съответно, яйцата на артемията няма да потънат веднага и доста от тях ще се полепят по краищата на бутилка. В продължение на половин час, през 10 мин разбърквайте за да се потопят всички. След това слагате капачето и оставяте така да престои 24-36 часа.
След като минат 36 часа, вадите камъчето и слагате бутилката някъде на ярка светлина.
Изчаквате 15 мин да се утаят яйцата и съответно артемията да се придвижи към осветените места (това е и причината да сложа бутилката в кутията), и сега ако погледнете би трябвало да видите безброй щъкащи рачета.
Взимате бутилката от минерална вода и отрязвате и нейното гърло. Слагате марличката от горе за да се получи такова нещо:
Идеята на цялата тая работа е да се получи нещо, като цедка за артемията.
Съответно взимате маркучето и на принципа на скачените съдове, засмуквате артемията от осветените места с единия край на маркуча, а другия му край да е в марличката. Така солената вода се събира в бутилката, а артемията остава на марличката.
Препоръчвам да промиете артемията под течаща вода, за да няма сол, която да вкарате в аквариума, ако е фатално за рибочетата.
След цялата тази процедура, изсипвате обратно филтрираната вода в шишето с артемията и го връщате на мястото му, като отново си слагате камъчето да бърка водата и не забравяйте капачето. Тази процедура може да я повтаряте докато не свърши излюпената артемия или най-много 2-3 дни от излюпването и. Освен ако не сте решили да я захранвате и отглеждате, след 3 дни ще започне да умира.
Единственото, което трябва да се сменя, е подсолената вода и слагането на артемия. Шишетата, марличката и маркучето ще ви вършат работа в продължение на години. Моите са вече на 4г.
Ако имате въпроси съм на среща.