Автор Тема: Люпене на соленоводна артемия (стъпка по стъпка)  (Прочетено 46088 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Акваристка по рождение.
Ето как процедирам аз при люпенето на артемия. За целта ще са ви необходими:

- 2 празни бутилки от 1.25л Coca Cola
- 2 супени лъжици сол
- артемия, камъче за въздух
- около 0,5м маркуче за въздух
- марличка/парче тензух
- 1 бутилка от минерална вода 0,5л

Взимаме едната бутилка и изрязваме гърлото и 1 см над първата линия, както е показано на снимката:

и пълниме до тази линия с гореща вода (не вряла) от чешмата.

Добавяме 2 супени лъжици сол (аз ползвам обикновенна готварска). На въпроса "Колко точно сол?". Ей толкова:

В топлата вода, солта би трябвало да се разтвори бързо и да се получи нещо такова:

В последствие водата се избистря.

Аз обикновенно поставям бутилката в една стара кутия от храна за рибки, за да може в последствие по-лесно да събирам артемията (ще обясня как, по-надолу).

Слагаме камъчето за въздух, което да разбърква водата.

Така, че да стига до дъното.

Идва момента, в който ще ни трябва втората бутилка, от която ще изрежем само дъното. Режете така, че да с получи нещо такова:

което ще върши работата на капак. Това е с цел, да не хвърчат пръски солена вода по цялата ви маса.

Но да се върнем на бутилката без гърло. Вече сме сложили камъчето да върти водата, сега добавяме и артемията.

Слагате, колкото ви е необходимо. Аз ползвам тази лъжичка като мерило, защото в момента имам малко рибоци за захранване.

Трябва да се получи нещо такова:

Съответно, яйцата на артемията няма да потънат веднага и доста от тях ще се полепят по краищата на бутилка. В продължение на половин час, през 10 мин разбърквайте за да се потопят всички. След това слагате капачето и оставяте така да престои 24-36 часа.

След като минат 36 часа, вадите камъчето и слагате бутилката някъде на ярка светлина.

Изчаквате 15 мин да се утаят яйцата и съответно артемията да се придвижи към осветените места (това е и причината да сложа бутилката в кутията), и сега ако погледнете би трябвало да видите безброй щъкащи рачета.

Взимате бутилката от минерална вода и отрязвате и нейното гърло. Слагате марличката от горе за да се получи такова нещо:

Идеята на цялата тая работа е да се получи нещо, като цедка за артемията.

Съответно взимате маркучето и на принципа на скачените съдове, засмуквате артемията от осветените места с единия край на маркуча, а другия му край да е в марличката. Така солената вода се събира в бутилката, а артемията остава на марличката.

Препоръчвам да промиете артемията под течаща вода, за да няма сол, която да вкарате в аквариума, ако е фатално за рибочетата.

След цялата тази процедура, изсипвате обратно филтрираната вода в шишето с артемията и го връщате на мястото му, като отново си слагате камъчето да бърка водата и не забравяйте капачето. Тази процедура може да я повтаряте докато не свърши излюпената артемия или най-много 2-3 дни от излюпването и. Освен ако не сте решили да я захранвате и отглеждате, след 3 дни ще започне да умира.

Единственото, което трябва да се сменя, е подсолената вода и слагането на артемия. Шишетата, марличката и маркучето ще ви вършат работа в продължение на години. Моите са вече на 4г. :) 

Ако имате въпроси съм на среща.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Люпена на артемия (стъпка по стъпка)
« Отговор #1 : петък, 18 юни 2010 г., 21:26 ч. »
Браво! Много добро упътване се е получило.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
« Отговор #2 : петък, 18 юни 2010 г., 21:29 ч. »
Имаш свободата да направиш корекции, където е необходимо. :)

Сега като я чета тая статия, изглежда бая разправия, но аз до такава степен съм го превърнала в рутина, че вече дори не ми прави впечатление.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #3 : петък, 18 юни 2010 г., 21:31 ч. »
Браво! :clapping:
Най - после точна рецепта за артемията! :up:
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #4 : петък, 18 юни 2010 г., 21:59 ч. »
Имаше свободата да направиш корекции, където е необходимо. :)

Сега като я чета тая статия, изглежда бая разправия, но аз до такава степен съм го превърнала в рутина, че вече дори не ми прави впечатление.

Корекциите се правят от знаещи. В този случай - аз не съм такъв. Искам да благодаря за положения труд, както и да помоля за още нещо. Ако се добави и малко информация за самата артемия - какво е, защо се използва за храна на рибите, какви са ползите от нея - ще стане още по-добре. Аз ще се опитам да направя нещо за тубифекса, а имам уговорка с Петя и Марио да напишат малко за хирономуса.
Цвети  :giverose:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #5 : петък, 18 юни 2010 г., 22:45 ч. »
Ако шишето в което се люпи артемията е обърнато обратно(с гърлото надолу) и се изреже дъното му ще е по-правилно, защото ще се избегне образуването на "мъртви" зони на дъното в които да се събират яйца от артемия и не могат да се въртят и аерират.
Вместо края на маркуча за аерация да завършва с камъче ще е по-лесно ако има пластмасова тръбичка, чийто край да достига до дъното(т.е. гърлото) на бутилката и от нея директно да излиза въздуха. Ето и малко видео:

Tutorial: Brine Shrimp Hatchery

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : събота, 19 юни 2010 г., 03:01 ч. »
Уверявам Ви, че е по добре на края да няма камъче а да бъде само маркучето, което прави по-голямо движение в бутилката-нещо, което същата тази артемия "предпочита" повече. Камъчето изпуска дребни балончета, докато от маркуча излизат по-големи и по "яростни" балони и в бутилката има значително повече движение . Адашке съветвам те да опиташ. Съвета на Райко за обърната обратно бутилка също е много на място. Образуването на мъртви точки води до наслагването по ръбовете на аквариума на неизлюпени черупки на артемията. Моля да отбележите, че премахването им е задължително. Относно вида на артемията, моя съвет е да се обърнете към Васко (killiman), който продава най-хубавата артемия, която аз съм люпил в скромния си опит на акварист.
Още веднъж искам да припомня на всички ползващи артемия, че хигиената при новоизлюпени е от съществена важност. След всяко хранене обирайте неизяденото, както и попадналите в аквариума неизлюпени черупки по повърхността.
Още един малък секрет. Ако имате приятели които се занимават със ситопечат, те ползват една много ситна мрежа за нуждите си. По една случайност най-едрата им мрежа е идеална за нашите нужди. Дъното на кутиика от плодово кисело мляко се реже и се залепва тази мрежичка с канокулит.Това превръща кутииката в най-удобната цедка за артемия. От както ползвам това се родих. Обещавам утре да нащракам малко снимки и да ви покажа нагледно какво имам предвид. Ще направя и видео тези дни за да покажа нагледно как люпя артемия. Благодаря на Цвети, че започна тази тема. Отдавна се канех да я подкарам ама все нещо друго излизаше. Сега вече няма как. Ще я завършим с общи усилия.
 :drinks:

Неактивен uzn1

• Активен потребител
  • Публикации: 162
  • Нас. място: Бургас
  • Ти си това което правиш,не това което говориш!!!
    • www.uzn1.aha.bg
« Отговор #7 : събота, 19 юни 2010 г., 06:38 ч. »
Прекрасна тема много добре описана тамън като за мене както незнаех как се люпи артемия вече горе долу разбрах трябва само да се пробвам.Мерси на SELENA за писаната тема и показана в снимки  :up: :yahoo: :pray: :)
"Свободата е право, а не привилегия."

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #8 : събота, 19 юни 2010 г., 21:35 ч. »
А това е цедката за артемия ,която аз използвам (и мисля да я патентовам :) ). 
За целта съм изрязал два пръстена от ПВЦ ф-110. Единият е от муфираната част на тръбата(с по-голям диаметър) и е широк около 3 см. Другият пръстен е от стандартния диаметър ф-110 и е с широчина около 5 см. Вторият пръстен влиза доста плътно в първия и меду тях съм притиснал филтриращия плат, без да използвам някакво лепило.
За направата на тази цедка е достатъчно да си купите един ПВЦ елемент(например- коляно или дъга). От тези елементи могат да се изрежат и двата пръстена- вътрешния и външния. За по-малка цедка може да се използва елемент ф-50.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #9 : неделя, 20 юни 2010 г., 04:24 ч. »
Днес си купих сол за артемия на JBL. Вътре има микроалги с които артемията се храни. Хитро! Храня си храната. :) Сложил съм първото люпило и ще пиша лични впечетления.

Неактивен nihi79

• Активен потребител
  • Публикации: 234
  • Нас. място: гр.София
« Отговор #10 : неделя, 20 юни 2010 г., 10:59 ч. »
Аз когато люпех артемия за цедка ползвах филтър от машина за шварц кафе.

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
« Отговор #11 : понеделник, 21 юни 2010 г., 08:36 ч. »
Здравейте. Радвам се, че се включват и други хора с опит и така ще се обогати темата. В общи линии аз съм описала как аз люпя артемия, не претендирам, че това е най-добрия вариант, но на мен ми върши страхотна работа. Все пак, който прочете темата и види всички алтернативи, ще си реши за себе си, кое най-много го устройва. :)

Неактивен dok70

• Активен потребител
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
« Отговор #12 : вторник, 22 юни 2010 г., 12:10 ч. »
Да пусна и тук мойта системка, гледам се мъчите:

Щях да снимам стъпка по стъпка, но няма време за сега.
Стара снимка с телефона, но системата е проста и удобна.
Спирам въздуха от кранчето и след 5 мин. живите артемиики се трупат в долната част, празните обвивки са горе. Минимално замърсители попадат в цедката.
Откачам маркучето и точа в цедка, закачвам пак, доливам отлятото пак в ПВЦ-то и пускам въздуха. Няма духане, смукане и т.н.
Добавям малко / 1/3 ч.л. /нови яйца и на другия ден по същото време отново цялата процедура.
В неделя презареждам цялата система.
При люпене на по-големи количества се презарежда водата ежедневно.
Иначе водата се замърсява и люпимостта пада рязко.
"Чудото" е окачено на прозореца, така че долната му половина е осветена.
Без камъчета, въздуха влиза в накрайник от силикон.
Тази бутилка е изхвърлена отдавна, а кола 2 л пасва идеално на накрайника.
Иначе поздравления за труда на автора на статията!
 :drinks:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен nevidimite

• Активен потребител
  • Публикации: 94
  • Нас. място: Айтос
« Отговор #13 : неделя, 29 август 2010 г., 06:36 ч. »
Днес си купих сол за артемия на JBL. Вътре има микроалги с които артемията се храни. Хитро! Храня си храната. :) Сложил съм първото люпило и ще пиша лични впечетления.

И в крайна сметка какво стана? :dontknow: По добра люпимост ли имаше с тази сол? :)

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Люпене на соленоводна артемия (стъпка по стъпка)
« Отговор #14 : неделя, 29 август 2010 г., 11:58 ч. »
Всъщност на Васко артемията има много висока производителност така или иначе. Може и на мен така да ми се струва, но когато ползвах тази сол сякаш артемията беше по-голяма (оформена) и се виждаше по-отчетливо. Може обаче и да греша. В момента пак си карам на обикновенна сол де. Онази свърши и не съм купувал друга. Може би ако използвате поморииска артемия например, тогава би си проличало разликата.

Неактивен Teoddoorr

• Активен потребител
  • Публикации: 57
  • Нас. място: Плевен
  • Рибите са красиви сладки и ценни.
« Отговор #15 : събота, 23 март 2013 г., 08:31 ч. »
Извинете но не успях да разбера след като имам новоизлюпена артемия мога ли да я върна в шишето където съм отглеждал артемията за да се размножава и да имам повече артемия или тя ще умре.
Рибите са красиви сладки и ценни.

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
« Отговор #16 : събота, 23 март 2013 г., 09:31 ч. »
Ще умре.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен Teoddoorr

• Активен потребител
« Отговор #17 : събота, 23 март 2013 г., 11:58 ч. »
Добре благодаря за отговора.Също не разбрах ако си купа артемия и слагам по една лъжичка другата която е в кутията или пликчето ще оживее ли или трябва да слагам цялата.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #18 : събота, 23 март 2013 г., 12:12 ч. »
Дръж я на сухо, проветриво място да не се навлажнява. Така няма да и стане нищо.

Неактивен Teoddoorr

• Активен потребител
« Отговор #19 : събота, 23 март 2013 г., 12:37 ч. »
Пак благодарая за отговора мисля днес да купа артемия за да си храна рибите

Неактивен bobimanov

• Активен потребител
  • Публикации: 20
« Отговор #20 : вторник, 21 януари 2014 г., 21:53 ч. »
Здравейте колеги,  има ли значение на каква температура ще се люпи?

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #21 : вторник, 21 януари 2014 г., 21:57 ч. »
Здравейте колеги,  има ли значение на каква температура ще се люпи?

Може и на 22 градуса да я люпиш, но времето за излюпване ще е много повече. Аз съм люпил от 23 до 25 градуса с отличен резултат. Люпимостта на артемията също е много важен фактор.

Неактивен bobimanov

• Активен потребител
  • Публикации: 20
« Отговор #22 : сряда, 22 януари 2014 г., 06:53 ч. »
Благодаря колега.

Неактивен ned_bs

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #23 : неделя, 29 май 2016 г., 16:00 ч. »
Здравейте! Направих всичко,както е описал колегата от първия пост,но вече 48 часа яйцата не са се излюпили.Купих артемия яйца от пакетчетата на Sera(ако има значение де).Та понеже ми трябва спешно за новоизлюпени рибки бети и съм от Бургас си напълних едно шише от червената вода от солниците .Вътере има много артемий майки.Въпроса ми е дали има достатъчно количество микроскопична артемия с която да храня рибките и дали е удачно със спринцовка да изтеглям малко от тази вода и да я слагам при малките рибки.Ето и снимки

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.