Вече няколко пъти ме питат на лични съобщения за рецептата на домашно приготвената ми храна, която давам на цихлидите си, реших, че е крайно време да пусна една по-изчерпателна тема с рецептата.
Вариант 1 - Подходяща за растителноядни цихлиди (трофеуси, петрохромиси, Мбуна).
Забележка: Да не се дава по-често от 2-3 пъти седмично!Необходими продукти за 1 голяма порция:
- 500 грама замразени небелени скариди;
- 400-500 грама замразен спанак;
- 400-500 грама замразен грах;
- Една голяма сурова червена чушка;
- 3-4 скилидки чесън;
- 7-8 пакетчета желатин;
- 2-3 лъжици детски мултивитаминен сироп.
Вариант 2 - Подходяща за хищни цихлиди.
Забележка: Да не се дава по-често от 4-5 пъти седмично!Необходими продукти за 1 голяма порция:
- 500 грама замразени небелени скариди;
- 500 грама рибно филе (за предпочитане от немазна риба);
- Една голяма сурова червена чушка;
- 3-4 скилидки чесън;
- 6-7 пакетчета желатин;
- 2-3 лъжици детски мултивитаминен сироп.
И при двата варианта приготвянето е едно и също - първо всички съставки с изключение на желатина се пасират добре, като скаридите не се белят - главите и черупките съдържат ценни вещества.
След това желатинът се разтваря в достатъчно вода, но не според инструкциите - там обикновено пише половин литър на едно пакетче, а аз слагам не повече от 700-800 милилитра за 6-7 пакетчета. Затопля се на водна баня, докато се разтвори добре, след това се изсипва във вече приготвената смес.
Всичко се разбърква добре и се насипва в пластмасови чинийки за еднократна употреба. Аз ползвам ето такива:
Чинийките предварително се подреждат на маса или друга равна повърхност. Могат да се намажат с памуче, напоено с олио, за да се улесни после изваждането. Насипването се извършва с черпак, като дозата трябва да е еднаква за всяка чинийка. След като цялото количество е разпределено по чинийките, те се поставят в хладилник за около час, а след това се редят във фризер, като ако желатинът е стегнал достатъчно, могат да се слагат директно една върху друга.
Преди хранене се изважда една чинийка и се оставя да се отпусне на стайна температура 10-15 минути. След това се отрязва необходимата за едно хранене доза, а останалата част се прибира обратно във фризера. Отделеното количество се накълцва на кубчета с размер според размера на рибите. Ако сте го желирали добре, кубчетата би трябвало да запзават целостта си достатъчно дълго във водата, за да ги налапат рибите, като при това не цапат много. За бебета и малки риби кубчетата могат да се раздробят с пръсти, а на възрастни и достатъчно големи риби - да се дават цели. Добре е обаче да са напълно размразени.
Храната става доста силна, затова не е добре да се дава по-често от 2-3 пъти седмично на Мбуна, трофеуси, петрохромиси и други растителноядни. На хищници може по-често, но отново не всеки ден.
Приятно готвене!