Автор Тема: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта  (Прочетено 12318 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« : понеделник, 17 януари 2011 г., 14:55 ч. »
Вече няколко пъти ме питат на лични съобщения за рецептата на домашно приготвената ми храна, която давам на цихлидите си, реших, че е крайно време да пусна една по-изчерпателна тема с рецептата. :)

Вариант 1 - Подходяща за растителноядни цихлиди (трофеуси, петрохромиси, Мбуна).
Забележка: Да не се дава по-често от 2-3 пъти седмично!

Необходими продукти за 1 голяма порция:
  • 500 грама замразени небелени скариди;
  • 400-500 грама замразен спанак;
  • 400-500 грама замразен грах;
  • Една голяма сурова червена чушка;
  • 3-4 скилидки чесън;
  • 7-8 пакетчета желатин;
  • 2-3 лъжици детски мултивитаминен сироп.


Вариант 2 - Подходяща за хищни цихлиди.
Забележка: Да не се дава по-често от 4-5 пъти седмично!

Необходими продукти за 1 голяма порция:
  • 500 грама замразени небелени скариди;
  • 500 грама рибно филе (за предпочитане от немазна риба);
  • Една голяма сурова червена чушка;
  • 3-4 скилидки чесън;
  • 6-7 пакетчета желатин;
  • 2-3 лъжици детски мултивитаминен сироп.


И при двата варианта приготвянето е едно и също - първо всички съставки с изключение на желатина се пасират добре, като скаридите не се белят - главите и черупките съдържат ценни вещества.
След това желатинът се разтваря в достатъчно вода, но не според инструкциите - там обикновено пише половин литър на едно пакетче, а аз слагам не повече от 700-800 милилитра за 6-7 пакетчета. Затопля се на водна баня, докато се разтвори добре, след това се изсипва във вече приготвената смес.
Всичко се разбърква добре и се насипва в пластмасови чинийки за еднократна употреба. Аз ползвам ето такива:



Чинийките предварително се подреждат на маса или друга равна повърхност. Могат да се намажат с памуче, напоено с олио, за да се улесни после изваждането. Насипването се извършва с черпак, като дозата трябва да е еднаква за всяка чинийка. След като цялото количество е разпределено по чинийките, те се поставят в хладилник за около час, а след това се редят във фризер, като ако желатинът е стегнал достатъчно, могат да се слагат директно една върху друга.

Преди хранене се изважда една чинийка и се оставя да се отпусне на стайна температура 10-15 минути. След това се отрязва необходимата за едно хранене доза, а останалата част се прибира обратно във фризера. Отделеното количество се накълцва на кубчета с размер според размера на рибите. Ако сте го желирали добре, кубчетата би трябвало да запзават целостта си достатъчно дълго във водата, за да ги налапат рибите, като при това не цапат много. За бебета и малки риби кубчетата могат да се раздробят с пръсти, а на възрастни и достатъчно големи риби - да се дават цели. Добре е обаче да са напълно размразени.

Храната става доста силна, затова не е добре да се дава по-често от 2-3 пъти седмично на Мбуна, трофеуси, петрохромиси и други растителноядни. На хищници може по-често, но отново не всеки ден.

Приятно готвене! :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #1 : понеделник, 17 януари 2011 г., 14:56 ч. »
Пропуснах нещо важно - с дозировката, която съм дал, се получават ОГРОМНИ количества храна. :) За петрохромисите ми се е случвало да ми потрябват 35 чинийки. Ако не ви трябва толкова много, разделяйте дозировката на две, че даже и на три. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен doncamillo

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 313
  • Нас. място: Свищов
  • Пол: Мъж
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #2 : понеделник, 17 януари 2011 г., 15:06 ч. »
Боби,а защо вариш скаридите?
422l Malawi Utaka
 - Copadichromis borleyi (Kadango)
 - Copadichromis sp. tanzania"Yellow fin"
 - Otopharynx lithobates (Zimbawe)
 - Placidochromis sp. "Phenochilus Tanzania"
 - Sciaenochromis fryeri (Maleri Is.)
 - Fossorochromis rostratus
 - Protomelas Boadzulu

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #3 : понеделник, 17 януари 2011 г., 15:27 ч. »
Боби,а защо вариш скаридите?


Не ги варя. Те се продават варени преди замразяването.


П. П. А може и да не са варени - знам ли ги със сигурност. :) Ще го махна това "варени" от рецептата.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен nikiK

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 275
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Николай Колев
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #4 : четвъртък, 27 януари 2011 г., 16:16 ч. »
Добре де, аз на тази рецепта която я правя по същия начин( + малко морков :) ), слагам и по едно, дори две яйца( зависи от количеството) накрая, и това от две години горе долу.
Поне така бях разбрал тогава, че се прави, изобщо има ли някакво значение това? :dontknow:

450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #5 : четвъртък, 27 януари 2011 г., 16:21 ч. »
Не се сещам защо да не се сложи и яйце, макар че това, че е сурово, малко ме притеснява.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен dok70

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
  • Пол: Мъж
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #6 : четвъртък, 27 януари 2011 г., 16:48 ч. »
Аз слагам винаги жълтък от сварено яйце. :drinks:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен nikiK

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 275
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Николай Колев
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #7 : четвъртък, 27 януари 2011 г., 16:56 ч. »
Аз слагам винаги жълтък от сварено яйце. :drinks:


Е това не бях се сетил, има логика, ще се пробва. :drinks:
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #8 : четвъртък, 27 януари 2011 г., 17:28 ч. »
Това си мислех и аз, само че не само жълтък, а цяло сварено яйце да се смели заедно със скаридите.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен ogogogo

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Пол: Мъж
  • Огнян Пеев
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #9 : петък, 28 януари 2011 г., 13:05 ч. »
Белтъка на яйцето е много трудноусвоим дори за човека,какво остава за рибите.
Ако се добавя яйце е хубаво да е твърдосварен жълтък.
Слагайте жълтък от яйца на пъдпъдък заради липсата на холестероли и заради
по-голямата хранителна стойност.Друг вариант е от щтраус  :crazy:.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #10 : петък, 28 януари 2011 г., 17:04 ч. »
Оги, няма как да се съглася с теб за свойствата на яйчния белтък. Това е един от най-чистите естествени протеини със съдържание на белтъчини около 85%. Може би те е подвел фактът, че заради по-дългата си верига белтъчините се разграждат по-бавно и при това се изразходва повече енергия, но това важи за всички протеини, били те от яйчен белтък, от рибено месо, от скарида или от насекомо.
Специално при хората нормалното количество протеин, за разграждането на който панкреасът е в състояние да отдели достатъчно протеаза, е от порядъка на 2-2,5 грама на килограм телесно тегло. Това са много яйца!
Но да се върнем на рибите. При хищниците синтезът на белтъците от други източници е възможен, но е труден. Затова и им е необходим външен източник на аминокиселини, които да се използват за градивен елемент на собствените им мускули. Според мен един толкова чист протеин, какъвто е яйчният белтък, няма как да има друга, освен положителна роля при тях.
Виж за растителноядни и всеядни видове не мога да се аргументирам. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен ogogogo

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Пол: Мъж
  • Огнян Пеев
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #11 : петък, 28 януари 2011 г., 18:24 ч. »
Цитат
Яйцата са чудесен избор за тези от вас, които се опитват да покачат мускулна маса. Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенциални аминокиселини, при това в добро съотношение.

От всичи източници на белтъчини яйчният е с най-висока биологична стойност (т.е. организмът ни го усвоява най-пълно), като изпреварва всички останали (риба, месо, мляко) най-малко с десет пункта.


Даа,Боби,прав си!
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен dok70

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
  • Пол: Мъж
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #12 : петък, 28 януари 2011 г., 21:41 ч. »
Неее Боби, не си прав!
Теоретично може и да си, но не можеш да го поднесеш на рибите в подходяща за усвояване форма. Суров не става, пък твърдо сварен и смлян не се яде от рибите. Може би щот беше пътпъдъчен, не са го харесали.  :dontknow: 
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #13 : събота, 29 януари 2011 г., 07:47 ч. »
Неее Боби, не си прав!
Теоретично може и да си, но не можеш да го поднесеш на рибите в подходяща за усвояване форма. Суров не става, пък твърдо сварен и смлян не се яде от рибите. Може би щот беше пътпъдъчен, не са го харесали.  :dontknow:


Е, разбира се. :) Затова си говорим да е добавка (и то в малко количество) в състава на "манджата", описана по-горе. Изобщо не бих се опитвал да го давам в чист вид на риби. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен yasen_vn

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 34
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
Отг: Домашно приготвена храна със скариди - 2 варианта
« Отговор #14 : събота, 08 декември 2012 г., 13:11 ч. »
Днес се разтърсих за рецепти за домашно приготвена храна и попаднах на темата, въпреки че е стара, я намирам интересна заради рецептите.
Boby_, така приготвената и силно желирана храна потъва ли на дъното или стои на повърхността. Интересно ми е става ли за храна на анциструси и други видове риби, а не само цихлиди, заради които я приготвяш?

 



Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.