Автор Тема: Оптимално съотношение при Малави Хаплохромис  (Прочетено 2452 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Вчера говорихме за оптимизиране на бройките на нашите хищничета и преди малко открих интересна статия в руски саит. Накратко: Минималното съотношение мъже / жени за един вид е 1м/2-3 жени. Оптималното съотношение е 3 мъжки от вид срещу 7 женски. При 3 мъжки , вниманието на доминиращия не е концентрирано върху конкретен противник. Нежелателно е да има два мъжки от вид, доминиращия ще тормози другия и дори може да се стигне до смърт. Подтиснатия мъжки винаги ще е в лоша форма.
...
За мен има логика. Имам 3 мъжки Димидохромис Стригатус , все се дърлят за нещо и доминиращия тормози останалите 2-ма. Нищо страшно.
В същото време се оформиха 2ма мъжки Нимбохромис Ливингстони. Доминиращия в определени дни тормозеше до край другия.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Оптимално съотношение при Малави Хаплохромис
« Отговор #1 : сряда, 04 май 2011 г., 08:31 ч. »
Логика може и да има, но няма нещо друго - място. :)
Да гледаш 10 Мбуна при такова съотношение е едно, но да вкараш 10 риби от по 25-30 см само от един вид не ми се вижда много разумно - два вида и аквариум от 700-800 литра е пренаселен.
Подходът с 1 мъжки и 2-3 женски от вид ми допада повече, особено с оглед на това, че не само присъствието на други мъжки от същия вид, но и на мъжки от други сродни видове разсейва агресията. При моите това е повече от очевидно - мъжкият стригатус най-много се разправя (или поне се опитва) с доминиращия мъжки чампсохромис. Той пък от своя страна еднакво бие най-големия мъжки тиранохромис и вторя мъжки чампсохромис. Не е расист, така да се каже. :)
Освен това има още нещо - агресията при тези рибки (дори вътревидовата между двама самци) е нищожна в сравнение с тази при трофеуси или петрохромиси примерно, а дори и при някои Мбуна. От това, което виждам досега, не мисля, че има повод за притеснение на тази тема.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #2 : сряда, 04 май 2011 г., 09:12 ч. »
За съжаление си прав. Ще трябва да разреждаме. Въпреки това, мисля да задържа бройкте до последно.  Вариант 2 вида по 10на бройки не съм го обмислял. Как ли ще е аквариума с десетина 30 см аристохромиси ?

Неактивен atsekov

• Активен потребител
  • Публикации: 130
« Отговор #3 : сряда, 04 май 2011 г., 10:09 ч. »
И за мен истината е: малко на брой хубави риби. Зверовете стават огромни и ако човек иска да се наслади на пълната им хубост, трябва да жертва бройката.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #4 : сряда, 04 май 2011 г., 10:24 ч. »
Не мога да определя дали намаляването на бройката няма да увеличи агресията. Като цяло съм на вашето мнение, което е разумно. 1м/ 2-3 женски. Затова и редуцирах бройката в новата поръчка.
Въпреки това си мисля, един аквариум 700-800 л с 10н-а аристохромиса и 10-на букохромиса няма да изглежда зле.

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Публикации: 275
  • Николай Колев
« Отговор #5 : сряда, 04 май 2011 г., 10:49 ч. »
Не мога да определя дали намаляването на бройката няма да увеличи агресията. Като цяло съм на вашето мнение, което е разумно. 1м/ 2-3 женски. Затова и редуцирах бройката в новата поръчка.
Въпреки това си мисля, един аквариум 700-800 л с 10н-а аристохромиса и 10-на букохромиса няма да изглежда зле.

Всъщност ще имаш 4 мъжки а останалото 15-16 бройки не до там хубавите женски. Аз съм за възможно повече видове с един мъжки и максимум 2 женски. Както е казал и Боби, агресията ще се разпредели и междувидово.
Естествено това си е мое мнение. :D
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #6 : сряда, 04 май 2011 г., 11:09 ч. »
Ники и ти си прав. Варианта повече видове е основния за който се замислям. Просто идеята ми е интересна за 2 вида по 10 бройки. Освен по безцветните жени да не забравяме и подтиснатите мъжки, така че ще имаш 2 шарени рибки и другото .....

Неактивен dido1

• Активен потребител
  • Публикации: 414
« Отговор #7 : сряда, 04 май 2011 г., 12:44 ч. »
..... пускаш 100-тина Мбуни и ще имаш предоволно шаренко ;)

Сега сериозно, макар да не съм гледал такива крокодили предпочитам да имам повече видове с по 2-3 женски, защото два вида ще ти омръзнат много бързо според мен. Като се спомене за гледане само на 2-3 вида макс в голям аквариум и по повече бройки винаги се сещам за трофеуси :grin:
544 л. Малави Мбуна

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.