Проблеми > Проблеми

Цианобактерията - обща информация

(1/4) > >>

aquaworld:
Напоследък се появяват доста въпроси относно цианобактериите, поради което реших да предоставя кратка обща информация  :):
Цианобактериите вероятно са едни от първите обитатели на планетата. Техни фосили са идентифицирани на около 3,5 милиарда години.

       За разлика от другите фотосинтезиращи бактерии, те произвеждат кислород като отпаден продукт на фотосинтезата и учените смятат, че ако не бяха тези микроскопични организми, нямаше да имаме синьо небе. Те са излючително важни за формирането на живота и хода на еволюцията и екологичните промени в историята на Земята. Кислородната атмосфера, от която ние зависим, е генерирана предимно от цианобактериите по време на Архайската и Протерозойската ери. Преди това атмосферата е била с много по-различна химия, негодна за живота, какъвто го познаваме днес.

Цианобактериите са прокариотни организми, развиващи се във водна среда. Срещат се както в сладки, така и в солени води. Те фотосинтезират (произвеждат сами храната си) и са доста малки, въпреки че често се развиват в колонии, достатъчно големи, за да се виждат.

Друга голяма роля в еволюцията е в произхода на растенията. Хлоропластите са клетъчните органели, чрез които растенията се хранят. Те представляват цианобактерии, живеещи в клетките.
Някъде в края на Протерозойската ера или в началото на Камбрия цианобактериите започнали да се настаняват в определени еукариотни клетки. Ползвайки клетката за свой дом, те спомагат за нейното изхранване - феномен, наречен ендосимбиоза. По същия начин (но от други бактерии) са се появили и митохондриите при всички еукариоти.


Цианобактериите често са наричани синьо-зелени водорасли, тъй като подобно на тях фотосинтезират и образуват големи, видими с просто око колонии. Това название, макар и удобно, е неправилно, тъй като по своята структура те са бактерии, а не еукариотни организми, каквито са водораслите.


П.П: Подготвям и статия за методите за борба.

aquaworld:
   
   Името "цианобактерии" буквално означава "синьо-зелени бактерии", но въпреки наименованието си само около половината от тези организми са с такъв цвят. Повечето форми, намерени в солена вода, са в други цветове, вариращи от тъмнозелен до синьо-зелен, от оранжево-жълт до червеникаво-кафяв, както и от тъмнолилав до почти черен. Обикновено отначало образуват малки петна, след което се разпространяват до пълно покритие на повърхността.


Причини за появата им и начини за преодоляване на проблема:

    ** Цианобактериите изискват само две неща - светлина и хранителни вещества.Осветление: Използването на неправилен спектър, липсата на поддръжка, както и удълженият период на светене са в основата на поява на всякакви водорасли. Тези организми се чувстват добре при 665 - 680 nm (нанометра), но са особено активни при 560 - 620 nm.

    ** Решение: Използване на лампи, които са предназначени за аквариумни цели. Продължителност на осветяване от 8 - 9 часа на ден. Опитайте лампи с различни спектри за увеличаване на интензивността и подобряване на спектралните свойства на светлината в аквариума.Хранителни вещества: Основните хранителни източници са фосфатите (PO4), разтворените органични в-ва (източник на C) и нитратите (NO3).


* Фосфати (PO4): Обикновено се внасят чрез използване на нефилтрирана чешмяна вода, както и чрез продукти, които могат да са с концентрации на фосфор по-високи от нормалните, като например морска сол, активен въглен, КН буфери, храни и много други. Също така дълготрайното използване на калквасер предизвиква утаяването на фосфатни съединения от водата, които могат да се натрупат по и във живите камъни или субстрата.

     ** Решение: Използвайте осмозирана вода, висококачествена морска сол, информирайте се за съдържанието на елементите в другите продукти.


* Нитрати (NO3): Нитратите могат да бъдат въведени по същия начин както фосфатите, защото са краен продукт в азотния цикъл. До голяма степен високите концентрации може да се дължат на липса на поддръжка на аквариума. В някои случаи се появяват и след добавяне на нови живи камъни, след като част от организмите са измрели.

     ** Решение: Добра поддръжка на аквариума, което включва поддържане на чист субстрат, намаляване на храненето, редовно почистване на филтърната материя (особено ако има наличие на биоболи), редовна подмяна на абсорбиращите материали, редовна частична смяна на вода, както и добавяне на протеин-скимери.

     ** За добро хигиенно състояние на субстрата се препоръчва ровещото попче Valenciennia puellaris.

     ** Повечето охлюви и раци-пустинници не ядат цианобактерии, но те и хер-алгите са основната храна на Calcinus laevimanus.

     ** При добавяне на живи камъни отделете време за "лекуване" (иначе казано да се филтрират добре няколко дни в отделен съд с вода от аквариума).


* Въглероден диоксид (CO2): Слабото движение на водата води до натрупване на въглероден диоксид, който е източникът на въглерод за цианобактериите и водораслите.

     ** Решение: Добавяне на 1-2 пауърхеда/уейвмейкъра в зависимост от големината на съда и/или увеличаване на дебита на филтриращата система.
Други използвани методи:

* Добавяне на нитрифициращи бактерии, които да се хранят с необходимите и за цианобактериите хранителни вещества.

* За решаване на проблема в рамките на ден-два се използват лекарства, но те лекуват само симптома, а не причината. Препаратите са антибиотични, поради което могат да намалят или напълно да унищожат биологичния филтър, както и да натровят безгръбначните. Използвайте с повишено внимание!!!
ВАЖНО:  Препоръчително е да не се изпробват едновременно всички начини, които са описани по-горе, защото няма да се разбере причината за появата на цианобактериите, както и точно кой метод е помогнал при борбата с тях. Винаги започвайте с един метод, като изпълнявате указанията до край, и ако не проработи, тогава опитайте с друг!


Статията е редактирана и допълнена с помощта на karrenrex (Мая).  :bow:


камен_chochev:
Благодаря за хубавата информация  :bow:

aquaworld:
Статията е  допълнена и редактирана с любезното съдействие на karrenrex (Мая).  :bow:П.П: Всеки може да сподели тук своя опит и наблюдения. :)

discusite:
От известно време изпробвам нови бактерии. Не са нитрифициращи, а по-скоро разграждат протеини. Както и да е. Към цианобактериите обаче са направо безкомпромисни. Още след 8-10ч ги правят на решетка, а до 4 дни ги унищожават..

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия