Автор Тема: Въпроси за размножаването на планорбиси, физи и нелании в нов аквариум.  (Прочетено 4551 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Чудна работа! Имам два аквариума, в които има множество охлюви от изброените в заглавието видове. От тези аквариуми пренесох растения (Валиснерия, Роголистник, Криптокорини, Явански мъх и др.) без да ги обработвам по никакъв начин - директно в нов аквариум. Растенията стоят там повече от месец. По тях би трябвало да има достатъчно охлювни яйца. Да, но в този аквариум не виждам дори 1 охлюв от нито един вид. Възможно ли е това да се дължи на постоянно включения филтър с UV-C led? Никаква химия не е използвана при стартирането? Това е единствената разлика при стартирането на всички аквариуми, в които има мои растения. Само в този няма охлюви.  :hmm:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Не, не е възможно да се дължи на ув-(и)диодите. Меланиите снасят яйцата си в грунда, така че тях не ги търси пренесенис растения. Физи не съм има в аквариумите си, но планорбисите снасят яйца по листата на растенията, а новоизлюпените малки нямат фаза, в която да са свободно плуващи и съответно податливи на лъчението от филтъра. Тук се касае по-скоро за теория на вероятностите (чист късмет), отколкото за нещо друго. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
Тогава, ще чакам.
Бива, бива вероятност, ама чак толкова...
Всъщност аз, за разлика от много други колеги, искам да имам охлюви. Смятам, че помагат повече, отколкото вредят. Странна история.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Да ти донеса един камион на сбирката?

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
Цецо, благодаря! Имам два камиона в другите аквариуми, но не разбирам, защо не се въдят в новия? Може би избързвам в очакванията?!?!?!

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Дияне, спокойно, ще имаш охлюви, от твоите си. Когато пусках 50 литровия през ноември, се бях подготвила отдалече. Извадих растения в отделни стъклени съдове и преседяха там почти 3 месеца. Нямаше и помен от планорбиси. Зарадвах се и сложих растенията. Мина още малко повече от месец и... след още 2-3 месеца се наложи да заселвам барбуси. Беше станала навалица, сега виждам тук-там по някой охлюв. Барбусите си вършат работата. Нямат избор - държа ги на диета.  :grin:
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
И аз имам охлюви, които умишлено пускам в аквариумите. Хич не вървят. Много трудно можеш да намериш жив.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
При теб е нормално да не вървят- в мека и предполагам кисела вода.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
За това да.
Интересното е, че и в растителния с харациновите - пак не вървят.
Мисля си, че като няма остатъци от храна популацията се саморегулира.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
Дотук - с по-твърда вода могат да се похвалят само в Добрич, харацинови нямам, аквариумите са растителни.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
Просто водата в София е прекалено мека и хитиновата черупка на охлювите започва да се разгражда.Тя не само,че не може да нараства, но дори вече съществуващата, започва да се разтваря.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
Да, това изглежда логична причина.
Ама има и доста хора в София, които реват, че имат прекомерна популация.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
Всеки един аквариум си е индивидуален случай.Зависи и с какво се храни- дали охлювите ще могат да си набавят необходимия калций. По принцип меката вода много бързо се вкислява, а охлювите не са фенове на киселата вода.Имал съм случаи при прекалено кисела вода охлювите да се качват на повърхността- все едно искат да излезат извън водата.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
При мен меланиите мога с шепи да ги рина - повече от грунда стават. :) Това в София.... обаче в танганийски цихлидарник с pH 8,6 и GH 20. ;)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.