Автор Тема: Аквариумът по време на отпуск  (Прочетено 7572 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен WaTeR_bOy

• Активен потребител
  • Публикации: 29
  • Нас. място: Добрич
  • Поздрави на всички!!
Аквариумът по време на отпуск
« : неделя, 16 ноември 2008 г., 14:21 ч. »
А кой ще храни рибите ,докато сте в отпуск?Не е проблем-никой.Дори и това да ви плаши,така е.Ако нямате съсед или познат на когото вярвате,по-добре е да оставите рибите на самите тях.Дори и в родината си някои видове риби прекарват няколкоседмичен период на гладуване. В края на такова лечение често рибите са по-здрави и от преди.
 Един ден преди заминаването намалявате с 1-2 градуса нагревателя .При по ниска температура рибите се нуждаят от по-малко храна и това не им вреди.
 Признавам,че моето предложение за гладуване звучи безрасъдно,но със сигурност не е мъчение за животните.Ако сърцето ви не дава да оставите рибите си на диета.Ако имате стредства може да си купите автоматична хранилка която дава на рибите ви дневната си дажба.

Хранене кога и по колко

Храненето на рибките е удоволствие за любителите на отглеждани и размножавани от тях рибки .Някои хора намират удоволствие да ходят по локвите и язовирите да набавят храна за рибите си .Почти всички си копуват храна от зоомагазините.Там се предлага суха,гранулирана,замразена и на таблетки храна.Също и жив тубифекс и ларви на комари.Важното е да се взема лицензирана фирмена храна от която знаем съставките ,с нея може да сме сигурни ,че рибките ни ще са пълниценни .Именно начинаещите лесно допускат грешката да си вземат евтини храни от 0,50 ст. които са некачествени и вредни.Друга грешка е като прехранват рибките си.В крайна сметка го правят с добро чувство към животните ,които постоянно застават на стъклото и започват да се молят  за още.В природата ,към която е пригоден целият им организъм те получават далеч по-малко храна от колкото при нас.Рибките трябва да се оставят един ден от седмицата гладни,мнозина акваристи го практикуват това.
Прекаленото хранене е вредно преди всички поради това ,че неизядената храна влошава качеството на водата.Има един принцип:
Никога не давай повече храна отколкото рибките изяждат за 4 минути!

Себастиан Фолкер
Hi !

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
Отг: Аквариумът по време на отпуск
« Отговор #1 : неделя, 16 ноември 2008 г., 14:44 ч. »
Много подходяща тема!
Наистина, много хора се притесняват от този въпрос.
За разлика от другите домашни любимци, рибките в това отношение са едни от най-безпроблемните.
Наистина, ако ги оставите и месец без храна в един залесен аквариум, който има читава филтрация, жертвите ще са пренебрежимо малко.
Има, разбира се, и риби от типа на дискусите, които по-трудно понасят такива експерименти.

Като цяло моя опит: оставял съм си растителния аквариум с харацинови риби без храна и торене за 20 дни. Видимо нямаше жертви.
Растенията избуяваха... Това беше единствения проблем. Температурата наистина може да се намали, но с не повече от 1-2 градуса. Иначе е стрес и за рибите и за растенията. Хубаво е да се намали и осветлението с 1 час да кажем. Добре е да се натори аквариума със седмична доза и да се намали подаването на СО2 (ако има такова). В никакъв случай да не се хранят рибите обилно! Това е по-вредно, отколкото полезно!

Автоматичните хранилки са решение, но... понякога храната в тях се овлажнява и мухлясва. Внимавайте!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #2 : неделя, 16 ноември 2008 г., 14:49 ч. »
Да, наистина е болна тема това.
Все пак Стас е много прав - рибите са студенокръвни, не им се налага да поддържат постоянна телесна температура и това им спестява много, много енергия, още повече, че водата около тях е с почти постоянна температура.
Възрастни риби нямат никакъв проблем да изкарат 2-3 седмици без храна. При младите е по-различно.

Стасе, моята хранилка има вентилатор - сума пари дадох за нея, но съм доволен! :-) Продухва при всяко хранене, за да не влиза влага в контейнера с храната. Много е удачна!

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #3 : неделя, 16 ноември 2008 г., 14:50 ч. »
Виж ти! И такива хранилки ли има!? Дай да я видим!
Аз имам една на Ферпласт, но така и не съм я разпечатал. Седи си неизползвана още.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #4 : неделя, 16 ноември 2008 г., 14:53 ч. »
Ще го изтълкувате като реклама, ама всъщност що не, след като наистина съм доволен. :)

Ползвам я от година вече, изкара две отпуски идеално. Само един недостатък има - става само за гранулирана храна, не и за люспи.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен WaTeR_bOy

• Активен потребител
  • Публикации: 29
  • Поздрави на всички!!
« Отговор #5 : неделя, 16 ноември 2008 г., 14:56 ч. »
Благодаря ,че ме оведомихте поправих се.  :drinks:
Hi !

Неактивен Wetdream

• Активен потребител -
  • Публикации: 173
« Отговор #6 : неделя, 16 ноември 2008 г., 20:48 ч. »
Искам да добавя няколко думи за хората които имат дискуси и скалари ии искат да заминат за 1 седмица някаде на почивка.
Лично аз направих така:изгасих осветлението пуснах щорите и в стаята стана много тъмно(гледам дискуси)Предният ден нахраних рибите много добре и заминах на почивка.След една седмица като се върнах с очакване да има жертви нямаше но като светнох рибите бяха малко стреснати след около два часа като ги нахраних имах чуството че ще изядат и мен.
Правя си следният извод , че ако имате добре гледани дискуси може да ги оставите без храна спокойно една седмица,най-важното в това начинание е рибите да са здрави.

Неактивен mejdupraznika

• Активен потребител -
  • Публикации: 239
« Отговор #7 : неделя, 16 ноември 2008 г., 21:36 ч. »
О, и аз мойте зверове съм ги оставал , дори и на вдигнати щори. За по 1 седмица  :ok: :clapping:
Добрич/Хиподрума.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.