Реших, че аквариумът ми ще има стъклени капаци на 4 см над нивото на водата и затова избрах 9 мм ПДЧ за материал, от който да направя декоративния капак. Надявам се да няма много изпарения над стъклото, които да изметнат дългата хоризонтална плоскост.
Капакът е с размери 1220/420/155 мм (Д/Ш/В) и ще обвива аквариум 1200/400 (Д/Ш). Така изглежда без монтирано осветление:
Горната поскост е закрепена с обикновени ламаринени панти, които може и да корозират след време, но ... ще видим. Задържащите механизми са пневматични амортисьори, които плавно разтварят капака до най-горната му точка и бавно го спускат. Използвам такива, защото не би трябвало да им влияе влагата и да предпазят луминисцентните тела от излишни сътресения. На този капак трябваше да монтирам осветление. Избрах лампи на СЕРА (1 x blue sky royal и 2 x tropic sun). Двете са по 105 см, а третата 90 см. Размерите им са идеални за вграждане на капак с дължина, като моята. За съжаление, аз не успях да намеря готови тела (нито електронни, нито електромагнитни), които да са за 105 см. пура. Затова, купих три тела от 120 см. на ВИТО и ги изтърбуших. Още в самото начало бях решил, че дроселните тела ще са по-устойчиви, но и ще отделят повече топлина. По тази причина трябваше да им търся място извън аквариума. Хем по-безопасно, хем без топлина и ще имам повече място под капака.
Взех едното изтърбушено тяло и монтирах в него трите дросела. Естествено с нови дупки за монтажа.
До всеки дросел залепих със силикон куплунга на стартера.
После грабнах капака и залепих само пластмасовите носачи на пурите, но не както бяха в оригиналните тела, а завъртяни на 90 градуса.
После взех тялото с трите дросела и го захванах върху капака. За да не греят дроселите на плоскостта, ги дистанцирах с четири гумички, които се използват за уплътнения на спирателните кранчета за вода. Те са с дебелина около 5 мм, в диаметър са около 12 мм и имат 4 мм дупка в средата. По този начин се надявам освен по-малката температура, която ще се предава на плоскостта, да намаля и шума от работата на дроселите, както и да използвам ламариненото тяло за ребро, което да не позволи на капака да се изметне. Ето тялото закрепено неподвижно и отделено от горната плоскост.
Най-дълго се чудих откъде да минат кабелите межу дроселите и пурите. Ако е отгоре - грозно, ако е отдолу - няма да се вижда ама пак ще ме дразни. Реших да е отдолу, но се сетих, че имам един стар ПВЦ улей от СОТ-аджиите. Намерих го в мазата, срязах го по размер и му направих три дупки по 8 мм всяка. През тези дупки ще минават общо 4 кабела по 0,5 кв.мм за всяка лампа.
С помощта на двойнозалепващо тиксо, залепих улея, в който ще поставя кабелаците. После залепих и другите 3 пластмасови носача на пурите и почнах да връзвам карантиите.
Всички кабели под капака са вкарани в силиконов маркуч уж за по-сигурно.
Нямах търпение да видя дали съм уцелил разстоянието между всеки два носача и се оказа, че съм успял. Ето и монтираните лампи.
За утре ми остана да свърша захранването и евентуално да видя как работи простотията, която сглобих.
Целият този сандък ще лежи на обикновени ограничители за рафтове, а хоризонталната плоскост си има силиконови стоперчета в горния край. Умишлено съм оставил фуги между предната сива плоскост и голямата кафява, както и в задния край, където са монтирани пантите. Надявам се оттам да излиза част от топлия въздух между стъклените капаци на аквариума и монтираното осветление.
Утре, и ако светне - цена няма да имам.
Ето го и работещ.