Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи
Въпрос за количество на sera siporax в външния филтър.
angel:
Айде аз да се пиша първият начинаещ в този раздел :) Имам външен филтър Атман /не си спомням модела/ с 3 отделения, в едното има гъба, в второто има някакви био топчета, а в третото sera siporax. Аквариумът който имам е 130 литра, а имам от sera siporax в количество за 300 литров аквариум. Бях го разделил на 3 равни части и бях сложил едната част, но изглежда не е достатъчно защото на места започнаха да се появяват нишковидни (в мъха :( ). Въпроса който ме гложди е дали тук важи правилото: колкото повече - толкова по добре, т.е. дали е ддобре да сложа всичкият siporax в филтъра или това може да има негативни последици.
Boby_:
Не знам дали нишковидните непременно са от недостатъчна филтрация.
Но все пак аз лично в моя филтър извадих де що имаше друго и го напълних до горе с пореста керамика (не сипоракс, друга, но това не е съществено). Оставих само едър дунапрен за предфилтрация, но не защото исках, а защото няма как да натъпча и на негово място керамика. :-)
В момента съм много доволен - аквариумът ми на теория няма достатъчно филтрация нито за обема си, нито за рибтие вътре, но всичко е наред вече 7-8 месеца така. :up: Дано да си остане такова положението, де. :-)
Цецо:
При всички случаи би трябвало да важи правилото на Мечо Пух.Защо никога не вярваме на производителите за дебит/литри и искаме няколко пъти повече, а им вярваме за количеството керамика.Аз писах в друга тема за моят филтър.Купих го заедно с пълнежите.В него има 6 литра керамика.
angel:
Нишковидните се появиха когато спрях за една седмица външния филтър понеже лекувах рибите от ихтио, сега искам да ги изчистя, но ръчно не става защото са ми птревзели мъха.
Boby_:
--- Цитат от: angel на вторник, 18 ноември 2008 г., 15:28 ч. ---
Нишковидните се появиха когато спрях за една седмица външния филтър понеже лекувах рибите от ихтио, сега искам да ги изчистя, но ръчно не става защото са ми птревзели мъха.
--- Край на цитата ---
Трябва търпение. С времето ще изчезнат при добра филтрация според мен.
Навигация
Преминаване към пълната версия