Автор Тема: Изчисляване на CO2  (Прочетено 9967 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
  • Публикации: 253
  • Нас. място: Италия
Изчисляване на CO2
« : неделя, 15 септември 2013 г., 20:16 ч. »
В един от италианските форуми попаднах на таблици и автоматичен калкулатор за количеството разтворен СО2 във водата.

Първо пускам формулата и таблиците.

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
Отг: Изчисляване на СО2
« Отговор #1 : неделя, 15 септември 2013 г., 20:24 ч. »
Таблиците са съответно за показатели при 18, 25 и 30 градуса. Не успях да го вмъкна между снимките, ако може някой модератор да го вмъкне.

Легенда за цветовете:

Лилаво - Непостижимо

Черно - непоносимо дори за растенията

Червено - смъртоносно за рибите

Оранжево - опасно за рибите

Жълто - неприятно за рибите

Зелено - оптимално

Бледо син - забавяне на растежа

Светло син - само растения с бавен растеж

Син - само алги

Моля модератора да сложи и легендата под всяка таблица.

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
Отг: Изчисляване на СО2
« Отговор #2 : неделя, 15 септември 2013 г., 20:28 ч. »
А това е линк към автоматичен калколатор. При попълване на полетата изчислява количеството на разтворен СО2 във водата.

http://acquariologia.altervista.org/calcolo_co2_in_acquario.html

Надявам се да се отваря и от нерегистрирани потребители.

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Изчисляване на CO2
« Отговор #3 : неделя, 13 октомври 2013 г., 20:21 ч. »
Тук има таблици за зависимостта, но не можах да го подредя, а и никой модератор не си направи труда да подреди.

http://www.aquaportal.bg/forum/himia-i-fizika/izchislyavane-na-so2/

Градски, аз не съм модератор но отделих един час да оправя таблиците (снимките) с Paint. Ако модератор иска да му пратя оригиналните (пренаписани) снимки от мен, нека се свърже с мен. С удоволствие ще му ги предоставя.  :drinks:

Неактивен Zdravko089

• Потребител
  • Публикации: 79
  • Нас. място: Добрич,България
« Отговор #4 : петък, 27 февруари 2015 г., 21:18 ч. »
Благодаря за таблиците! :)

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #5 : петък, 07 октомври 2016 г., 11:26 ч. »
Имам известни съмнения как да се вадят изводи от тая таблица, та ще съм благодарен ако някой поясни.
1 - Предполагам (щото никъде не е написано), че това е теоретично максималното възможно количество СО2, което може да се разтвори във водата при тия температури, независимо колко подаваш.
2 - За табличката за 25 градуса, за pH = 7 и КН = 4 (конкретно - моят аквариум) имаме недостатъчното количество от 14 ppm. Без значение колко СО2 подавам, само това ли се разтваря ?
3 - Тогава, ако искаме за стигнем хубавата зелена зона на стойностите 20- 30 ppm, какво трябва да направим - да вдигнем КН ?
4 - Вдигането на КН, само за да получим по-добро усвояване на СО2, какви последствия би могло да има ?

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #6 : петък, 07 октомври 2016 г., 18:37 ч. »
1. Не, това е количеството разтворен CO2 при дадена  температура, отговарящо на съответните стойности на pH и KH.
2. Не колкото повече - толкова повече.
3. Трябва да вдигнем подаването на CO2.
4. Вдигането на KH води до понижаване на pH и пак същото количество разтворен газ.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #7 : петък, 07 октомври 2016 г., 19:12 ч. »
Имам известни съмнения как да се вадят изводи от тая таблица, та ще съм благодарен ако някой поясни.
1 - Предполагам (щото никъде не е написано), че това е теоретично максималното възможно количество СО2, което може да се разтвори във водата при тия температури, независимо колко подаваш.
2 - За табличката за 25 градуса, за pH = 7 и КН = 4 (конкретно - моят аквариум) имаме недостатъчното количество от 14 ppm. Без значение колко СО2 подавам, само това ли се разтваря ?
3 - Тогава, ако искаме за стигнем хубавата зелена зона на стойностите 20- 30 ppm, какво трябва да направим - да вдигнем КН ?
4 - Вдигането на КН, само за да получим по-добро усвояване на СО2, какви последствия би могло да има ?

Тези таблици - не ти трябват, или поне в тях не е разковничето.
Темата за калия и още нещо  :D беше отлична, за да се даде една основа и правилната пътека на мисълта. Обаче...
1-Въглерода във водата, само тук има много да се чете.
2- за разтварянето ти трябва добър дифузер.
3 и 4-то са зависими от 1-вото. Прочети ей тези теми - http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=42&id=115
Както, казах в друга тема - важно е и движението на со2 в аквариума. Да е навсякъде.

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #8 : понеделник, 10 октомври 2016 г., 15:52 ч. »
Добре, четох, почти разбрах, но не стигнах до отговор на важен за мен въпрос - как да постигнем по- добро насищане с СО2.  Имам (според мнения от нета) доста добър дифузор - JBL Taifun  (https://www.jbl.de/?lang=en&mod=products&func=detail&id=7590), но при него, като усилвам подаването на СО2, той просто излита към повърхността на водата във вид на балонче.  Тоест - разтваря колкото може и каквото не може - просто го изхвърля. Та максимата на Мечо Пух (колкото повече - толкова повече) просто не работи.  По скалата на JBLтеста за СО2, стигам до светло зелено, но не и до жълто (оптимума).
   Как аджеба хората осигуряват добро насищане на водата с СО2 ?

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #9 : вторник, 11 октомври 2016 г., 22:05 ч. »
Почти разбрах не е като разбрах. :)
Как да го кажа, че да не се впрегнеш... в днешно време в нета хора бол - на които емоциите, все още са им пречка.
Не ме разбирай погрешно - не визирам теб.

За да наситиш водата с со2 ти трябва много добро разтваряне, както си разбрал. Това е! Преди разтварях през вътрешно филтърче и с растения не до толкова лигави се получаваше.

Самото со2 не трябва да те интересува много! При контакт с вода става на въглеродна киселина. Търси оттук нататък какво се случва с това съединение и при какво условие.
Последното изречение е много... интересно. Отговорих, като йезуит, ха,ха,ха... и така са ме наричали. 8)

Chr, имаш прекрасен аквариум. Ако ти е интересна химията на водата и във водата - рови в нея. Иначе, за едни кафяви водорасли  и со2, не си заслужава да си скапеш аквариума!

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #10 : сряда, 12 октомври 2016 г., 06:16 ч. »
Не съм пръвърженик на Тайфун реакторите, но пък съм виждал аквариум с задоволителни резултати използвайки го.
Ако искаш дапродължиш да го използваш вариантите са да добавиш още една секция удължавайки пътя на газа или да го поставиш на пътя на течението от филтъра (или на допълнителен малък вътрешен филтър).
Този реактори е от типа Пасивен реактор. За още по-добро разтваряне или за по-голям аквариум трябва да се ползват активни реактори: Реактор тип 77, Cerges Co2 Reactor, Sera Active reactor 500(1000), ISTA co2 Turbo reactor и т.н.т.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.