Автор Тема: Видове растения от река Меконг  (Прочетено 3377 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
Видове растения от река Меконг
« : четвъртък, 10 юли 2014 г., 16:02 ч. »
 Хайде да споделя главоблъсканицата. От срамно дълго време ровя по въпроса и съм до изходна точка. Подозирам Хигрофила полисперма, но до там.  Искам да намеря поне 3 вида растения подходящи за заден, среден и преден план, които могат да се срещнат в 10 метров отрязък от реката.  Научих много за реката, за рибите там, нищо за растенията- само че ги има, това е като да опиташ да хванеш слузеста змиорка с голи ръце, все се изплъзва.  Ако някои напипа топлата вода, нека не се ограничава да изброява само 3 вида.  Толкова не ми се е опъвало да намеря нещо в интернет с изключение на наръчника за 13 годишния ми велокомпютър, а него го намерих!

Edit: Добавям Microsorum pteropus, явански мъх, трябва още!

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
Отг: Видове растения от река Меконг
« Отговор #1 : четвъртък, 10 юли 2014 г., 20:27 ч. »
 Ето, трябваше да си излея мъката и отговорът да ми се представи под формата на забутан доклад какво да правят с реката и как да се оправят с "пречещите" растения и пришълците. Преглеждал съм доклада поне 3 пъти по диагонал, чак сега видях една забутана получетлива таблица.

Blyxa echinosperma
Ceratophyllum demersum
Ceratopteris thalictroides
Hydrilla verticillata
Limnophila heterophylla
Najas graminea
Ottelia alismoides

Плаващи

Lemna sp.
Eichohornia crassipes
Salvinia cucullata
Pistia straliotes
Azolla pinnata

Има и такива, които могат да са за влажния бряг на палудариум, но ще трябва да им се зверите сами за имената :)
Таблицата се намира на 6-та страница
http://www.apms.org/japm/vol10/v10p4.pdf

Добавям и този линк, от който информацията е повече играчка да се изкара, но е там и е по-конкретна за местообитание.
http://www.mijst.mju.ac.th/vol3/143-211.pdf

Неактивен Borko7

• Активен потребител
  • Публикации: 719
  • Нас. място: Варна
    • LOTR chess set
« Отговор #2 : петък, 11 юли 2014 г., 09:30 ч. »
Meрси, полезна информация. Кажи за коя част на Меконг говориш, това е голяма река. Проучваето за основното корито ли е или за притоците й?
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
« Отговор #3 : петък, 11 юли 2014 г., 09:36 ч. »
 Проучването е за основното корито, като това са само видовете, които се развиват бързо и се набутват в напоителните канали, които строят.
 Вторият линк е главно за района през Камбоджа.  От там мернах Cryptocoryne crispatula и Vallisneria gigantea.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.