Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи
Проблем с охлюви :)
Kal1980:
Здравей
И аз имах огромен проблем с охлювите(физа е при мен). Купих два Хелена, които се скатаха някъде веднага след пускането им. За две седмици дали съм ги виждал и два пъти, не знам. Постоянно заровени някъде. Забелязах обаче доста празни черупки. Не знам с каква скорост се хранят Хелените, но физите видимо намаляха. До толкова, че сега ги събирам от малкия аквариум и ги пускам в големия. За да храня Хелените :grin: . При нас има и разни химии на все утвърдени фирми, които тровят охлювчета. Но така иникой не можа да ме убеди в "избирателното" действие на отровите, а и се опитвам да сведа употребата на препарати до минимум. Съвета ми и към теб е същия. Относно намалянето на храната - съгласен. При мен ефекта беше, че охлювчетата се прехвърлиха на криптокорината :D. Успех
malomir:
--- Цитат от: ivogod на сряда, 19 август 2015 г., 21:36 ч. ---
нестатин. Абсолютно безопасен е за риби, скариди и растения. За охлювите обаче е пагубен.
--- Край на цитата ---
Нестатина е антибиотик и не е толкова безвреден. За охлювите не знам колко е пагубен, но за азотния цикъл в един аквариум със сигурност е такъв. След това трябва да се третира с активен въглен и се почва наново, което си е почти рестарт. Не мога да се съглася с твърдението на колегата, че си заслужава всичко това, заради охлюви...
crazy_bg:
bati temata otpredi 8 godini .Ta както и дае на въпроса ми .И аз съм с 2,5кг охлюви планорбиси или какт там във 500литров със 6 трихогастера и 12 ардинала щото занулих дискусите . взех от приятел анубиас една кофа уш го изчистих от охви но сега приличам на ферма за охлюви
ако нистатина ще ме върне в каменната ера .дакажем че ги редуцирам до 20 % с механични капани .охлявите ще посягата ли на хайвера на кардиналите и трихогастериците въпроса ми е по скоро на към хора с опит а не теоретични отговори благодаря
malomir:
Ако попаднат на хайвера няма да му простят, може да си сигурен. И да ти кажа. Прехранваш. затова имаш и толкова охлюви. Трябва да храниш така, че да не пада храна на грунда. Иначе охлювите имат храна и съответно популация.
Ако се надяваш да се излюпи хайвера в общия аквариум, също забрави. Няма как малките да оцелеят. Малките се люпят и отглеждат отделно и се прибавят към големите, когато не могат да бъдат налапани.
a_andreew:
Здравейте, вземете си охльови хелени 3-4 те ще Ви редуцират броя на другите охльови със сигурност.
Навигация
Преминаване към пълната версия