Здравейте!
Досега не съм се представяла във форума. След няколкогодишно прекъсване на хобито спретнах един аквариум. Описвам аквариума:
Стартиран ма 20,10,17
Стъкло 80/35/35 стъклен капак
Осветление 2 по 10 вата лед пури 6400К
Филтрация въртешен филтър 400 л/ч
Отоплението е нагревател от първия ми аквариум преди достагодини. Засега работи, но смятам да го подменя за сигурност.
Днес пуснах първите обитатели: 2 малки сае и 3 данио розови.Исках да взема ендлер гупички, но в магазина не били сложили цена и не поискахада ми продадат.
Растенията са: Хигрофила полисперма и червена, ехинодоруспринц, червена нимфея, микрантеум миквантедоидес, червена ротала, бебешкисълзи, хигрокотиле и други по някое стъкче.
Още не е ясно кое ще се задържи. Засега всички изкарват новилиста и виждам напредък. Притеснява ме, че роталата извади зелени листа ипо-кръгли- явно и либсва нещо.
За първи път аранжирам клони и ми се вижда, че не се справям добре. Смятам да гиизвадя и да направя от тях едно по-голямо дърво за среден план вляво и да гоовържа с мъхче.
Засега не торя понеже растенията ми са от работещи аквариумии идват с известна доза нишковидни и ксенококус.
Дъното е многослойно. Първия слои е пемза омесена съссамоделни глинени топчета. Втория е от минерализирана почва. Оказа се достатънък. и в последствие след пълненето се смеси с пемзата понеже е доста едра.Трети слой е шашка от зеолит и пясък.
В момента съм сложила въглен във филтъра да обира излишъкаот микро и макро заради обогатеното дъно. Сменям вода през ден или два помалко. Аквариума събра 60 литра вода, аз сменям по една 11 литрова туба.
Корените още изпускат и водата е като чай. Имам и малкобактериални колонии по някои. Явно не съм ги просушила достатъчно. Чесно да сикажа мисля да ги вадя и да ги покисна още някоя седмица в калиев перманганат ипосле в чиста вода. Имате ли идея как мога да ги направя по-тъмни? Предполагам,че калия ще ги оцвети, но няма ли да се отмие след това?
Търся някои по-интересни мъхове- флейм, фисиденс, този катонишки нагоре, явански, ричия или други. Смятам да ползвам доста мъхове в тозиаквариум.
Приемам всякъкви съвети за оформлението.