Автор Тема: Профил на Sheytan  (Прочетено 12002 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Sheytan

• Активен потребител
  • Публикации: 39
Профил на Sheytan
« : събота, 28 октомври 2017 г., 15:07 ч. »
Здравейте!
Досега не съм се представяла във форума. След няколкогодишно прекъсване на хобито спретнах един аквариум. Описвам аквариума:
Стартиран ма 20,10,17
Стъкло 80/35/35 стъклен капак
Осветление 2 по 10 вата лед пури 6400К
Филтрация въртешен филтър 400 л/ч
Отоплението е нагревател от първия ми аквариум преди достагодини. Засега работи, но смятам да го подменя за сигурност.
Днес пуснах първите обитатели: 2 малки сае и 3 данио розови.Исках да взема ендлер гупички, но в магазина не били сложили цена и не поискахада ми продадат.
Растенията са: Хигрофила полисперма и червена, ехинодоруспринц, червена нимфея, микрантеум миквантедоидес, червена ротала, бебешкисълзи, хигрокотиле и други по някое стъкче.
Още не е ясно кое ще се задържи. Засега всички изкарват новилиста и виждам напредък. Притеснява ме, че роталата извади зелени листа ипо-кръгли- явно и либсва нещо.
За първи път аранжирам клони и ми се вижда, че не се справям добре. Смятам да гиизвадя и да направя от тях едно по-голямо дърво за среден план вляво и да гоовържа с мъхче.
Засега не торя понеже растенията ми са от работещи аквариумии идват с известна доза нишковидни и ксенококус.
Дъното е многослойно. Първия слои е пемза омесена съссамоделни глинени топчета. Втория е от минерализирана почва. Оказа се достатънък. и в последствие след пълненето се смеси с пемзата понеже е доста едра.Трети слой е шашка от зеолит и пясък.
В момента съм сложила въглен във филтъра да обира излишъкаот микро и макро заради обогатеното дъно. Сменям вода през ден или два помалко. Аквариума събра 60 литра вода, аз сменям по една 11 литрова туба.
Корените още изпускат и водата е като чай. Имам и малкобактериални колонии по някои. Явно не съм ги просушила достатъчно. Чесно да сикажа мисля да ги вадя и да ги покисна още някоя седмица в калиев перманганат ипосле в чиста вода. Имате ли идея как мога да ги направя по-тъмни? Предполагам,че калия ще ги оцвети, но няма ли да се отмие след това?
Търся някои по-интересни мъхове- флейм, фисиденс, този катонишки нагоре, явански, ричия или други. Смятам да ползвам доста мъхове в тозиаквариум.
Приемам всякъкви съвети за оформлението.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Профил на Sheytan
« Отговор #1 : събота, 28 октомври 2017 г., 16:29 ч. »
Диво и разхвърляно. Харесва ми. Има далеч по-натурален вид от подредените аквариуми. Поздравления.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #2 : събота, 28 октомври 2017 г., 17:34 ч. »
Заредил си грунда с пръст,глина....А почти нямаш растение което да се храни от грунда.Освен всичко друго с това осветление аквариума ще да е много бавен.

Неактивен Sheytan

• Активен потребител
« Отговор #3 : събота, 28 октомври 2017 г., 18:55 ч. »
Благодаря, Маломир! Аквариума тепърва ще търпи промени. Надявам се да става все по-натурален.
Раким, заредила съм грунда съвсем малко. Правила съм два аквариума в миналото с почти изцяло минерализирана почва и тънка шапка от пясък. Почти всичко растеше главоломно. Дори се притеснявам, че храната ще е малко за в бъдеще. Осветлението е малко, още днес планувах да взимам още 1 по-толпа пура. Засега отлагам, понеже искам да се вкоренят растенията преди да засиля осветлението. Светя 6,5 часа. Днес увеличих на 7. Започнах от 5. Растенията имат напредък и съм обнадеждена. Дано се е завъртял цикъла, да не пострадат рибките. Изглеждат жизнени и игриви засега. Вечер пускам въздух. След смяна на водата растенията кипнаха яко. Чудя се дали да не сложа малко калии.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #4 : събота, 28 октомври 2017 г., 18:57 ч. »
Ами щом имаш опит може и да се получат нещата  :)

Неактивен Sheytan

• Активен потребител
« Отговор #5 : неделя, 29 октомври 2017 г., 16:22 ч. »
Най-вероятно поста ми ще отиде в някоя секция с бисери.
Незнам дали на някой му се е случвало данио да се вкопае в грунда. Днес ги наглеждах и до обед всичко беше наред. Заиграват се пред филтъра, та даже мъжкия ухажваше едната мадама. Видимо взичко добре. След обед изгубих едното данио. Отрепах се да го търся и тъкмо се бях отказала, като го гледам заровено в пемзата. В най-задните слоеве в най-дълбоката част. Спасителната операция беше трагична. Колкото повече се опитвах да го изровя, толкова повече се затрупваше с по-ситен пъсък, който потъва между пемзата при ровене. Накрая го изкарах, но не мисля, че ще оцелее. Горкото как пострада. Предполагам, че между големите камъни има цепнатини, които не съм запълнила с пясък. Сега въпроса е как да избегна подобни инциденти в бъдеще. Аквариума след това ровене е с млечна вода. Сменид 20-25 литра с непрестояла. С толкова много органика във водата ми е спукана работата. Ще боря водорасли в скоро време.

Неактивен Sheytan

• Активен потребител
« Отговор #6 : сряда, 24 януари 2018 г., 15:21 ч. »
Малко развитие от моя аквариум. Вече е на три месеца. Премина няколко фази с различни водорасли. Сега се поизчисти. Останаха малко нишковидни главно в мъха. Обитателите са 10 данио, двойка ендлер гупи, двете саета и два черни коридораса. Има доста чери скариди и налко планорбис и физа. Ноеите обитатели са двайсетина ендлер на 20 дни. Не вярвах, че ще оцелеят толкова много. Саетата доста нарастнаха- от4 сантиметра са станали 6-7. Мисля, че вече им идва тясно и ще трябва да ги дам на някой с по-голям аквариум

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #7 : сряда, 24 януари 2018 г., 20:48 ч. »
Супер е наното! Според мен трябва да е аквариум на месеца, категория растителен нано аквариум. Шейтан, за по-хубави снимки бих ти препоръчал да снимаш без да се вижда оборудването- т.е. вътрешната помпа-филтър в ляво я махни временно и направи няколко фотографии ;) Разбира се ти си решаваш. Просто аквата много ми хареса и ти давам малък съвет.

Неактивен Sheytan

• Активен потребител
« Отговор #8 : сряда, 24 януари 2018 г., 21:36 ч. »
Благодаря ти за комплимента и съветите, Адам!
Сега е с нова подстрижка. Ще помъча тия дни да го снимам по-добре.

Неактивен Sheytan

• Активен потребител
« Отговор #9 : вторник, 30 януари 2018 г., 20:11 ч. »
Ето и опит за фотография. Нещо не ми се получават много добре снимките. Трябва да поразуча и да си взема един статив за целта.

Неактивен vanko77777

• Активен потребител
  • Публикации: 615
« Отговор #10 : вторник, 30 януари 2018 г., 20:47 ч. »
 Много е красив напредваш с фотоапарата
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.
20l.-Скаридарник
40l.
250l.
462l.- 4бр. Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #11 : вторник, 30 януари 2018 г., 22:17 ч. »
И на мен много ми харесва как е станал аквариума! :) Само към рибите имам резерви, тези данио са ГМО.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #12 : вторник, 30 януари 2018 г., 23:25 ч. »
На мен много ми допадна акваскейпа!
Определено е за аквариум на месеца според моите виждания!
В акваристиката  има виолетови златни рибки, розови данио рибки и други подобни.......с други думи различни акваристи, различни  предпочитания ;)

Неактивен Sheytan

• Активен потребител
« Отговор #13 : сряда, 31 януари 2018 г., 09:00 ч. »

Благодаря ви за комплиментите!Да и аз имам резерви към розовите данио. Взех ги първи, за да събудя интерес в децата, но не ми допаднаха изобщо. Затова другите са от сивите с ивици и точки. Може би ще трябва да ги дам на някой всичките, понеже малките ендлерки порастват, а искам да задържа тях.
Аквариума е много лоутек. Има само един стар вътрешен филтър 400 л/ч, който може би е по-малко след толкова години работа. Сменям нерегулярно вода. Наблюдавам и решавам. В началото сменях 11 литрова туба по-често, може би на 2-3 дни. Сега сменям по две туби на седмица-две около 10 дни средно. Направих няколко жалки опита за пускане на въглерод с мая и със сода и киселина. Все от някъде изпуска и се отказах. Светя с 30 вата лед пури 6400, но ми се струва, че са малко по-топли. Отопление няма. Поддържам 21-22 градуса без нагревател. Има и нови обитатели- скоро забелязах една малка мелания. Пълен пакет ракообразни- скариди, планорбис, физа и мелания. От къде се въдят тия охлюви незнам. Засега няма бум на популацията. При смяна на вода събирам по-едрите охлюви и ако видя яйца някъде ги вадя веднага. Не ме дразнят, а и децата се оказа, че най-харесват охлювите.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #14 : сряда, 31 януари 2018 г., 10:47 ч. »
На мен всичко ми звучи супер. :) Яко е хем да е лоу тек хем да изглежда така.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.