Автор Тема: Севгин 54 л.  (Прочетено 11388 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
Севгин 54 л.
« : петък, 15 декември 2017 г., 21:15 ч. »
Здравейте колеги.
Дадох нов старт на един от наличните си аквариуми.
Обема е познат на по-редовните тук, 54 л - 60/30/30 cm.
Не знам добре ли направих или лошо, но този път стартирах с подложка - Субстрат Dennerle Deponit Mix 60. Сложиш около 2 см слой в зоните където ще има китки. Количеството го дават за 60 л аква, но ме достраша и сложих много малко, голяма част от пакета остана.
Над подложката сложих Амазония. Да ви кажа честно, поне на 1во четене, останах леко разочарован. Имах чуството че не е грудн, а хумусна почва. Нали уж не се изплаквал, ей така го изсипах в аквата и след пълненето сумати неща останаха да плуват.
Доста се затрудних със скейпа, знам че не ми е сила, аи времето ми е оскъдно. Скейпа се състои от два големи мангрови корена и 3 склани къса, на заден план.
Остава ми да бодна китките, основно елеохарис, зазимен и изъхнал акто плевел е в момента, надводно гледан.
Тъй като в момента водата е като чай, съм пуснал един малък филтър с гъба да върти водата и да вия какво ще потъне и какво ще остане да плува, че да го обера и хвърля.
В готовност чакат канистър Ехайм 2213, предфилтър, скимер, Со2 система.
Чакам китайско лед тяло да пристигне тия дни.
Така както гледам, малкият размер си казва думата и като закача цялата предвидена техника, ще стане много натрупано, но няма как.
Сега като си гледам снимките на спокойствие, май ще трябва да сваля още малко предната част и да вдигна отззад.
Ако имате критики и съвети, сега е момента, че утре ще източвам водата и ще почвам с китките.
Към момента това е положението, качвам няколко снимки, по скоро за статистиката.

Хоби или тиха лудост?

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
Отг: Севгин 54 л.
« Отговор #1 : събота, 16 декември 2017 г., 02:42 ч. »
Успех в начинанието градски!

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #2 : събота, 16 декември 2017 г., 14:03 ч. »
Добро утро!
Градски, малко конструктивна критика- аквариумът е нано и според мен тези корени са големички, гледам, че заемат почти 1/3 от пространството.
Какви обитатели мислиш да пуснеш?

Неактивен anabelll

• Активен потребител
  • Публикации: 50
  • Нас. място: Варна
« Отговор #3 : събота, 16 декември 2017 г., 14:54 ч. »
Здравей! По мое виждане много хубавичко е станало....като се поизчисти водичката и като тръгнат растенията аквата ще стане кукличка  :clapping:. За претрупано...мисля че не е,  но и зависи какви обитателите ще настаняваш  :drinks:
Успех!

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #4 : събота, 16 декември 2017 г., 19:23 ч. »
Здравейте.
По долу на снимката се вижда, какво се получи в крайна сметка.
Беше голяма битка, много зор видях заради липсата на вода в офиса, за всяко нещо се търчеше до WCто горе. А и разчепкването на елеохариса за малко да ме побърка, но на помощ се притече колежката и свърши доста черна работа.
Входната тръба на канистъра дойде доста дълга, в капака и без туй нямаше дупки, та си седи така накриво, уж временно.
Не ми останаха сили за Со2, то май утре.
Има подложка отдолу и ме е страх да не съм си сложил бомба, тази седмица яко смени на водата ще има.
Градски, корените са големи, хем продавача беше сложил метър да се вижда кое колко е, но формата ми хареса. Виках си, че ще ги кръцна ако трябва и така. Обаче, вчера по спешност почнах с аранжировката и нямах подготовка, и стана тя една...
Да ви кажа честно, обитателите въобще не са ми приоритет в момента. Искам да имам сносна полянка и само това ми е в акъла. Нещо като предизвикателство ми е, защото досега не съм си давал зор, каквото и да стане ме да ме кефи и до там. А сега искам да е по-шик. Освен това от тук каквото науча, ще го приложа за по-голям аквариум, ако някой ден имам място и вода  :)
Освен елеохариса, от немай къде боднах няколко малки мирозориумчета и лимонче две коренчета, но едва ли ще са за дълго.
Ако успея да стабилизирам нещата и всичко мине Ок, ще мисля за някакви много дребни рибки като галаксита, но след няколко месеца предполагам.
Сега малко тъп въпрос, с тия подложки и амазонията, няма да се налага да торя, освен Со2, нали така? Поне за дълъг период от време..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #5 : събота, 16 декември 2017 г., 19:44 ч. »
Последният вариант ми хареса, добре се е получило!
Дано аквата да се развие според очакванията ти! Ще чакаме продължение.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #6 : неделя, 17 декември 2017 г., 02:45 ч. »
Разбира се че ще ти се налага да ториш с макроелементи,а според мен и с микро макар че уж има в субстрата.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #7 : неделя, 17 декември 2017 г., 12:46 ч. »

Сега малко тъп въпрос, с тия подложки и амазонията, няма да се налага да торя, освен Со2, нали така? Поне за дълъг период от време..

От много време те гледам как се мъчиш с тези растения и... не разбирам защо не искат да растат при теб. Освен водата, която ползваш, за друго не се сещам да е пречка.Също може би не слушаш правилните хора, когато ти дават съвети. Сега, чета, че си се подготвил и с подложка под Амазонията. Аз някъде бях писал за моите проблеми в началото с този субстрат, мисля в профила ми. Ако искаш прочети, какво съм писал. В никакъв случай недей да ториш, това просто го забрави в този 40л.съд  с Амазонията, подложка и с тези, толкова малко растения! Като стабилизираш аквариума и пуснеш рибите, след време - въпреки че не ми се вярва може веднъж месечно. Даже, аз бих пробвал без со2 поне първите месеци. со2 само при бърз аквариум с много китки.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #8 : неделя, 17 декември 2017 г., 15:04 ч. »
 bustama - Ако искаш мжем да се обзаложим дали няма да трябва да тори ? Иначе елеохариса е едно от най бавните растения.... :D За едно си прав,наистина трябва да реши кой да слуша и кой не .

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #9 : неделя, 17 декември 2017 г., 15:14 ч. »
bustama минах профила ти, признавам на бързи обороти. Видях какво си писал за амазонията.
Аз се поддадох на комерсиализъм. Този аква, трябваше да има само камини, пясък и риби.. Но едни промоции и т.н.
Ще си позволя да не се съглася, специално за този елеохарис - не знам колко е бърз, но аз го гледах в манадо без Со2 едно време и беше ОК, но манадото си каза думата и с времето всичко изплува. Визирам че не е много бавен.
Не се самозалъгвам, толкова си мога, не си давам зор, стигнал съм някакво ниво и съм зациклил. Иначе водата ни е доста мека..
Сега ще гледам да сменям честичко и по много вода, и някак да не ми гръмне всичко.
Не разбрах, защо да пробвам без Со2, нали това е фактора, който кара растенията да консумират?
Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #10 : неделя, 17 декември 2017 г., 15:25 ч. »
 sevginsali, амазонията е органична! Което ще рече, че в нея има въглерод. А той щом е там и до растенията ще стигне в правилната форма. род Елеохарис наистина са бързи растения, но какво от това казвам аз.  На всичкото и отгоре съм ги и гледал и то още в първият си аквариум и то успешно.  :) Аз и Ротали имам и се късат да растат, обаче  RAKIM ми ги тори и заслугата е негова, признавам.  :bow:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #11 : понеделник, 18 декември 2017 г., 17:26 ч. »
Разбрах bustama.
Все пак мисля да пусна лекичко от мерак..
Удари  ме и грипа, едва стигнах до офиса за малко, да видя какво е положението.
Смених и 50% вода, bustama много добре уцели литража, 40 л вода има.
Ето и снимка, за хронология.
Не обръщайте внимание на капака..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #12 : понеделник, 18 декември 2017 г., 18:00 ч. »
Не съм много по растенията, но този изсъхнал елеохарис се очаква да расте?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #13 : понеделник, 18 декември 2017 г., 22:02 ч. »
Не съм много по растенията, но този изсъхнал елеохарис се очаква да расте?

Да  :) Даже би трябвало яко килим да направят. Това е зазимен елеохарис, пригоден за нашите условия. Даже като плевел го дават, на теория тръгнели не бо трябвало да спре. Гледах го преди в манадо, но все изплуваше. Дано сега стане номера.

Хоби или тиха лудост?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #14 : понеделник, 18 декември 2017 г., 22:25 ч. »
Може би малко тъп въпрос, но как се "зазимява" аквариумно растение?  :wink1:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор