bustama, какво те притесняват корените, я сподели?
Манагрови са, тва е ясно. Мислех си, че ще отделят я тинин, я слуз, но засега нищо няма.
Подложката, вече споменах, подведох се по комерсиализма. На опаковката на кутията пише 2.4 кг, а аз имам останоло количество 1232 гр (меря само сместа, без опаковка), т.е на теория съм сложил около 1168 гр, по спомен 4-5 пластмасови чаши за вода, от тия за еднократна употреба. Слоят който се беше образувал, не съм снимал, но на дебелина едва ли минава 1,5 cm.
Опитвам се да кажа, че съм сложил, доста под теоретично предписаното за аквариума.
И все пак съм сложил, да.
Не знам, защо не броиш елеохариса за растение, то си се води направо плевел
и за това съм го избрал. Тънка цена, лесно (
уж) за отглеждане, като се развие трябва да стане гъст килим. Все неща, които аз искам.
Има голям избор от към растения по форумните пазари, но моят избор е силно ограничен. Аквата ми се получава доста нисък за по-високи, а тези които се водят за среден план или не ми допадат или ми идват трудни. Сложих малко микрозориум в дупките на корените, ей така за цвят. Имал съм болботис, ам той расте със скорост на мангровият корен. Мъхове също прескачам, наситих се на тях. Искаше ми се малко бликса да сложа, но много избързах със скейпирането и не можах да реагирам. Иначе има една празнина между корените, там може и да добавя. Нещо червенко за цвят можех да вкарам, но това ми е над възможностите.
Има много различни растения, естествено, които стават за такъв обем, но предпочетох да заложа на нещо познато без големи експерименти (
не броя подложката) и целта беше гъст килим.
Не на последно място, скейпирането като цяло не е лесна работа, за да стане както трябва, се налага добра предварителна подготовка, знания и железни нерви. Тва последното е на-големият ми проблем. Ако не беше колежката, да помогне с чепкането на елеохариса, направо щях да превъртя. Бавно, бавно..много бавно. Накратко, толкова си мога.
И пак да повторя, ако някой не е разбрал, основната цел беше и все още е гъст килим
Сега обаче се сещам, какво се прави, когато такъв скепй омръзне и тръгна да разтурвам аквата. Той елеохариса едва ли мога да го изкореня. А и в книжката на амазонията, умните и създатели казват, че не ставала за повторна употреба (изплакни и изсуши), а трябвало да си взема нова. Не че ги обвинявам в лъжа, ама шЪ ма извиняват, още веднъж 30евро за 9 л горска почва, май няма да дам.
geshi, човек, направо ме закопа
трябваха ми 2-3 мин, но накрая и аз го видях крокодила