Автор Тема: Севгин 54 л.  (Прочетено 11387 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
Севгин 54 л.
« : петък, 15 декември 2017 г., 21:15 ч. »
Здравейте колеги.
Дадох нов старт на един от наличните си аквариуми.
Обема е познат на по-редовните тук, 54 л - 60/30/30 cm.
Не знам добре ли направих или лошо, но този път стартирах с подложка - Субстрат Dennerle Deponit Mix 60. Сложиш около 2 см слой в зоните където ще има китки. Количеството го дават за 60 л аква, но ме достраша и сложих много малко, голяма част от пакета остана.
Над подложката сложих Амазония. Да ви кажа честно, поне на 1во четене, останах леко разочарован. Имах чуството че не е грудн, а хумусна почва. Нали уж не се изплаквал, ей така го изсипах в аквата и след пълненето сумати неща останаха да плуват.
Доста се затрудних със скейпа, знам че не ми е сила, аи времето ми е оскъдно. Скейпа се състои от два големи мангрови корена и 3 склани къса, на заден план.
Остава ми да бодна китките, основно елеохарис, зазимен и изъхнал акто плевел е в момента, надводно гледан.
Тъй като в момента водата е като чай, съм пуснал един малък филтър с гъба да върти водата и да вия какво ще потъне и какво ще остане да плува, че да го обера и хвърля.
В готовност чакат канистър Ехайм 2213, предфилтър, скимер, Со2 система.
Чакам китайско лед тяло да пристигне тия дни.
Така както гледам, малкият размер си казва думата и като закача цялата предвидена техника, ще стане много натрупано, но няма как.
Сега като си гледам снимките на спокойствие, май ще трябва да сваля още малко предната част и да вдигна отззад.
Ако имате критики и съвети, сега е момента, че утре ще източвам водата и ще почвам с китките.
Към момента това е положението, качвам няколко снимки, по скоро за статистиката.

Хоби или тиха лудост?

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
Отг: Севгин 54 л.
« Отговор #1 : събота, 16 декември 2017 г., 02:42 ч. »
Успех в начинанието градски!

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #2 : събота, 16 декември 2017 г., 14:03 ч. »
Добро утро!
Градски, малко конструктивна критика- аквариумът е нано и според мен тези корени са големички, гледам, че заемат почти 1/3 от пространството.
Какви обитатели мислиш да пуснеш?

Неактивен anabelll

• Активен потребител
  • Публикации: 50
  • Нас. място: Варна
« Отговор #3 : събота, 16 декември 2017 г., 14:54 ч. »
Здравей! По мое виждане много хубавичко е станало....като се поизчисти водичката и като тръгнат растенията аквата ще стане кукличка  :clapping:. За претрупано...мисля че не е,  но и зависи какви обитателите ще настаняваш  :drinks:
Успех!

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #4 : събота, 16 декември 2017 г., 19:23 ч. »
Здравейте.
По долу на снимката се вижда, какво се получи в крайна сметка.
Беше голяма битка, много зор видях заради липсата на вода в офиса, за всяко нещо се търчеше до WCто горе. А и разчепкването на елеохариса за малко да ме побърка, но на помощ се притече колежката и свърши доста черна работа.
Входната тръба на канистъра дойде доста дълга, в капака и без туй нямаше дупки, та си седи така накриво, уж временно.
Не ми останаха сили за Со2, то май утре.
Има подложка отдолу и ме е страх да не съм си сложил бомба, тази седмица яко смени на водата ще има.
Градски, корените са големи, хем продавача беше сложил метър да се вижда кое колко е, но формата ми хареса. Виках си, че ще ги кръцна ако трябва и така. Обаче, вчера по спешност почнах с аранжировката и нямах подготовка, и стана тя една...
Да ви кажа честно, обитателите въобще не са ми приоритет в момента. Искам да имам сносна полянка и само това ми е в акъла. Нещо като предизвикателство ми е, защото досега не съм си давал зор, каквото и да стане ме да ме кефи и до там. А сега искам да е по-шик. Освен това от тук каквото науча, ще го приложа за по-голям аквариум, ако някой ден имам място и вода  :)
Освен елеохариса, от немай къде боднах няколко малки мирозориумчета и лимонче две коренчета, но едва ли ще са за дълго.
Ако успея да стабилизирам нещата и всичко мине Ок, ще мисля за някакви много дребни рибки като галаксита, но след няколко месеца предполагам.
Сега малко тъп въпрос, с тия подложки и амазонията, няма да се налага да торя, освен Со2, нали така? Поне за дълъг период от време..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #5 : събота, 16 декември 2017 г., 19:44 ч. »
Последният вариант ми хареса, добре се е получило!
Дано аквата да се развие според очакванията ти! Ще чакаме продължение.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #6 : неделя, 17 декември 2017 г., 02:45 ч. »
Разбира се че ще ти се налага да ториш с макроелементи,а според мен и с микро макар че уж има в субстрата.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #7 : неделя, 17 декември 2017 г., 12:46 ч. »

Сега малко тъп въпрос, с тия подложки и амазонията, няма да се налага да торя, освен Со2, нали така? Поне за дълъг период от време..

От много време те гледам как се мъчиш с тези растения и... не разбирам защо не искат да растат при теб. Освен водата, която ползваш, за друго не се сещам да е пречка.Също може би не слушаш правилните хора, когато ти дават съвети. Сега, чета, че си се подготвил и с подложка под Амазонията. Аз някъде бях писал за моите проблеми в началото с този субстрат, мисля в профила ми. Ако искаш прочети, какво съм писал. В никакъв случай недей да ториш, това просто го забрави в този 40л.съд  с Амазонията, подложка и с тези, толкова малко растения! Като стабилизираш аквариума и пуснеш рибите, след време - въпреки че не ми се вярва може веднъж месечно. Даже, аз бих пробвал без со2 поне първите месеци. со2 само при бърз аквариум с много китки.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #8 : неделя, 17 декември 2017 г., 15:04 ч. »
 bustama - Ако искаш мжем да се обзаложим дали няма да трябва да тори ? Иначе елеохариса е едно от най бавните растения.... :D За едно си прав,наистина трябва да реши кой да слуша и кой не .

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #9 : неделя, 17 декември 2017 г., 15:14 ч. »
bustama минах профила ти, признавам на бързи обороти. Видях какво си писал за амазонията.
Аз се поддадох на комерсиализъм. Този аква, трябваше да има само камини, пясък и риби.. Но едни промоции и т.н.
Ще си позволя да не се съглася, специално за този елеохарис - не знам колко е бърз, но аз го гледах в манадо без Со2 едно време и беше ОК, но манадото си каза думата и с времето всичко изплува. Визирам че не е много бавен.
Не се самозалъгвам, толкова си мога, не си давам зор, стигнал съм някакво ниво и съм зациклил. Иначе водата ни е доста мека..
Сега ще гледам да сменям честичко и по много вода, и някак да не ми гръмне всичко.
Не разбрах, защо да пробвам без Со2, нали това е фактора, който кара растенията да консумират?
Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #10 : неделя, 17 декември 2017 г., 15:25 ч. »
 sevginsali, амазонията е органична! Което ще рече, че в нея има въглерод. А той щом е там и до растенията ще стигне в правилната форма. род Елеохарис наистина са бързи растения, но какво от това казвам аз.  На всичкото и отгоре съм ги и гледал и то още в първият си аквариум и то успешно.  :) Аз и Ротали имам и се късат да растат, обаче  RAKIM ми ги тори и заслугата е негова, признавам.  :bow:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #11 : понеделник, 18 декември 2017 г., 17:26 ч. »
Разбрах bustama.
Все пак мисля да пусна лекичко от мерак..
Удари  ме и грипа, едва стигнах до офиса за малко, да видя какво е положението.
Смених и 50% вода, bustama много добре уцели литража, 40 л вода има.
Ето и снимка, за хронология.
Не обръщайте внимание на капака..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #12 : понеделник, 18 декември 2017 г., 18:00 ч. »
Не съм много по растенията, но този изсъхнал елеохарис се очаква да расте?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #13 : понеделник, 18 декември 2017 г., 22:02 ч. »
Не съм много по растенията, но този изсъхнал елеохарис се очаква да расте?

Да  :) Даже би трябвало яко килим да направят. Това е зазимен елеохарис, пригоден за нашите условия. Даже като плевел го дават, на теория тръгнели не бо трябвало да спре. Гледах го преди в манадо, но все изплуваше. Дано сега стане номера.

Хоби или тиха лудост?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #14 : понеделник, 18 декември 2017 г., 22:25 ч. »
Може би малко тъп въпрос, но как се "зазимява" аквариумно растение?  :wink1:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #15 : понеделник, 18 декември 2017 г., 23:02 ч. »
Въпроса никак не е тъп, но не съм се замислял как а и не знам. Това което знам, че не ми го продват като аквариумно, а като подходящо за крайбрежни зоми. Но аз веднъж съм минал това упражнение, и знам че този вид лесно се адаптира в аквариума..
Аз ги взимам готови саксийки, даже две ми останаха и една хидрокотиле та се чудя какво да правя
Остана ми и доста Амазония, нещо ми минаават помисли да пренаредя и другият аква.
Крастев, дано някой друг се включи, да ти отговори по - подробно.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #16 : понеделник, 18 декември 2017 г., 23:27 ч. »
От къде мога да си купя? Едва ли цветарките имат подобни неща? Запали ме и сега искам да го пробвам...
Да, дано и други се включат.

П.С. Малка забележка - аз съм Димитър КрЪстев /като преводача на филми/
 :highfive:

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #17 : вторник, 19 декември 2017 г., 23:42 ч. »
Севгине, градски, внимавай с правописа, между Кръстев и Крастев има огромна разлика :D
Момчета, извинявам се за спама, но определено ми подобрихте настроението след тежкия работен ден :)

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #18 : четвъртък, 21 декември 2017 г., 10:19 ч. »
Лека полека зеленеят..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #19 : четвъртък, 21 декември 2017 г., 20:28 ч. »
 :) Така е, без да искам съм нацелил литража. С Амазонията и при тези растения, които в момента имаш / като броя, че елеохариса ще се развие/ не би трябвало да ториш поне 5-6 месеца, а може и повече. В Амазонията има всичко нужно за растенията ти, а имаш и подложка. Само ме притесняват подложката и корените. Този елеохарис, аз не го броя за растение, че да го мислиш - трева. :D

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 518
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #20 : четвъртък, 21 декември 2017 г., 20:59 ч. »

П.С. Малка забележка - аз съм Димитър КрЪстев /като преводача на филми/
 :highfive:

Не си и ДимитАр, ама така си се писал!

Приятел само аз ли виждам крокодил в аквариума?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #21 : петък, 22 декември 2017 г., 09:35 ч. »
bustama, какво те притесняват корените, я сподели?
Манагрови са, тва е ясно. Мислех си, че ще отделят я тинин, я слуз, но засега нищо няма.
Подложката, вече споменах, подведох се по комерсиализма. На опаковката на кутията пише 2.4 кг, а аз имам останоло количество 1232 гр (меря само сместа, без опаковка), т.е на теория съм сложил около 1168 гр, по спомен 4-5 пластмасови чаши за вода, от тия за еднократна употреба. Слоят който се беше образувал, не съм снимал, но на дебелина едва ли минава 1,5 cm.
Опитвам се да кажа, че съм сложил, доста под теоретично предписаното за аквариума.
И все пак съм сложил, да.
Не знам, защо не броиш елеохариса за растение, то си се води направо плевел  :) и за това съм го избрал. Тънка цена, лесно (уж) за отглеждане, като се развие трябва да стане гъст килим. Все неща, които аз искам.
Има голям избор от към растения по форумните пазари, но моят избор е силно ограничен. Аквата ми се получава доста нисък за по-високи, а тези които се водят за среден план или не ми допадат или ми идват трудни. Сложих малко микрозориум в дупките на корените, ей така за цвят. Имал съм болботис, ам той расте със скорост на мангровият корен. Мъхове също прескачам, наситих се на тях. Искаше ми се малко бликса да сложа, но много избързах със скейпирането и не можах да реагирам. Иначе има една празнина между корените, там може и да добавя. Нещо червенко за цвят можех да вкарам, но това ми е над възможностите.
Има много различни растения, естествено, които стават за такъв обем, но предпочетох да заложа на нещо познато без големи експерименти (не броя подложката) и целта беше гъст килим.
Не на последно място, скейпирането като цяло не е лесна работа, за да стане както трябва, се налага добра предварителна подготовка, знания и железни нерви. Тва последното е на-големият ми проблем. Ако не беше колежката, да помогне с чепкането на елеохариса, направо щях да превъртя. Бавно, бавно..много бавно.  Накратко, толкова си мога.
И пак да повторя, ако някой не е разбрал, основната цел беше и все още е гъст килим  :D
Сега обаче се сещам, какво се прави, когато такъв скепй омръзне и тръгна да разтурвам аквата. Той елеохариса едва ли мога да го изкореня. А и в книжката на амазонията, умните и създатели казват, че не ставала за повторна употреба (изплакни и изсуши), а трябвало да си взема нова. Не че ги обвинявам в лъжа, ама шЪ ма извиняват, още веднъж 30евро за 9 л горска почва, май няма да дам.

geshi, човек, направо ме закопа  :D трябваха ми 2-3 мин, но накрая и аз го видях крокодила  :D

Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #22 : петък, 22 декември 2017 г., 23:34 ч. »
Не го броя, защото си е трева, трева - проста тревица. Какво висше има в това. :grin:
Корените дано не брадясат, това ми е  съмнението. Ти си сменяш, чета редовно водица, дано няма проблеми. Само място ти заемат тези дървета и са големи за аквариума, както са ти казали.
Болбитиса, и не само той, растат според условията. Просто при теб не му харесва явно. Аз мога да кажа следното: Болбитиса при мен расте с темп на бързорастящите, така че, не съм съгласен с описанието му по форумите, че бил бавно растящ, въобще не съм съгласен - ако ме питат, да знаят. :) Ще залитнеш към холандче ме съмнява, само да ти омръзне да  гледаш клоните и с твоята подготовка - со2, почва, филтрация си готов. Какво е осветлението, че не ми стана много ясно? Пишеш китайско, има ли някакви данни за него? При трийсе санта височина, ще пече яко. Бърз аквариум ли искаш?!

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #23 : събота, 23 декември 2017 г., 10:06 ч. »
Осветлението е  Chihiros A 601, от aliexpress го поръчах. Но не знам какво ще дойде  :)
Иначе не си прав за 30 cm, този път не позна  :) , 25 cm ( слоя на грунда е между 4 и 6 cm). Виж, тва съм го пропуснал да осмисля. Но пък тялото си има вграден димер, общо 7 степени на светене, по спомен.
Към холандски едва ли да залитна, не ми допадат такива равни "гористи терени", а и тва си е висш пилотаж, далече ми е.
Корените да брадясат..ами няма невъзможни неща. Е, не си го пожелавам. А и няма спор, големи са за този съд, но вече им свикнах на визията.
Тази седмица сменях през ден 50 %, днеска мим е за последно. Другата седмица пак през ден, 30%. Третата 2х30%. На четвъртата 1х50% и от там се надявам да влезна в ритъм вече.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #24 : събота, 23 декември 2017 г., 10:33 ч. »
Ааа извинявм се за спама,да разбирам ли че ако имаш по голям корен в аквариума той брадясва? Следя темата с интерес.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #25 : неделя, 24 декември 2017 г., 10:24 ч. »
RAKIM, bustama може би визираше, вероятността брада като цяло, с оглед на моите условия. Едва ли мангровите корени, водят до брада, директно.
Имам нужда от акъл.
Дифузера продължава да се инати, а уж нов.
Мехурите излизат само от 3-4 места, по периметъра на диска. И има едно досадно съскане.  Дори и когато пусна на макс, няма равномерно разпръскване по цялата площ а на зони. Дали е повреден?
Дали да не осмисля да си купя нов дифузер, в аква.бг има един хубав на jbl, но леко солено ще ми дойде със теста. Не знам какво да правя, а това съскане има потенциал да ме изнервя, щом го чувам и с при наличие на музиа в офиса.

Хоби или тиха лудост?

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #26 : неделя, 24 декември 2017 г., 11:11 ч. »
Какви са ти условията в аквариума че ако имаш голям корен вътре да брадяса? То ако е заради условията и да имаш и да нямаш корен пак ще брадяса аквариума.  :D Аз съм подавал ЦО2 с камъче за въздух и всичко беше окей,стига се набутвай с пари за щяло и нещяло.Като го гледам изпуска балончета значи е добре.

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #27 : неделя, 24 декември 2017 г., 16:39 ч. »
Това съскане на дифузерита е супер изнервящо.  :D 

Неактивен Горан

• Активен потребител
  • Публикации: 258
« Отговор #28 : понеделник, 25 декември 2017 г., 12:23 ч. »
На мен ми се чини, че дифузера ти е добре. Пуска си хубави, ситни мехурчета, и това е важното. Шума мисля, няма начин да бъде избегнат.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #29 : понеделник, 25 декември 2017 г., 12:40 ч. »
RAKIM,точно така, заради условията май.
Е, за сега нямам индикации за проблеми, но никога не е късно да се обърка нещо, в уж подредена ситуация.
JIX Коелга, ти по-принцип правиш хубави коментари, сега тва не го разбрах.
Иначе наистина спирам за известно време с харочвете, Дядо Коледа трябва да зарадва и другите в семейството.
За сега ще го трая дифузера, няма как. Наистина са ситни Горан, около балонче в секунда върви.
Но, за пореден път се убеждавам, че за Со2, трябва реактор - там с разбиване с перка или топчета се разтваря най-добре.
Благодаря Ви за коментарите.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен JIX

• Активен потребител
« Отговор #30 : понеделник, 25 декември 2017 г., 13:02 ч. »
Незнам как си го разбрал, но и мен лично много ме дразнят разни паразитни шумове от аквариума. Аз затова не подавам СО2 вече,  много ме дразни това съскане на дифузерите, а за малък аквариум не си заслужава реактор- незнам и те дали не шумят . Дори преди време имах един окачваем филтър, и от него чувах дразнеш лек шум, и го махнах. Те повечето неща не ги казват търговците. Тези аквариуми с дифузерите са за помещения ,в които не се стои постоянно, отделно тези откритите аквариуми изпаряват много вода ....влажноста скача много в помещението...ама нали е гъзария ,никой не говори за тези неща.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #31 : понеделник, 25 декември 2017 г., 13:24 ч. »
Аз много добре разбрах, очаквах съвет  :D
Иначе си прав, никой не споменава тия неща.
Абе чак гъзарията не знам, но някои китки, без Со2 и салтанати не вървят.
Аз исках бърз, хайтек..да видим като се почне да кастря често, дало няма да му тегля едни майни.
Но за мерака, граници няма.
Първата ми Со2 под налягане дойде с филтърна колона, не реактор 77. От Евгени беше. Шум 0. Най-много за нея съжелявам,че я продадох, сега не мога да намеря такова нещо да го пригодят знаещите.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен JIX

• Активен потребител
« Отговор #32 : понеделник, 25 декември 2017 г., 16:09 ч. »
За хубави растения си иска СO2, въглерода е основен елемент. На мен лично не ми се занимава в момента. Но ако в бъдеще реша да правя по джиджан растителен аквариум, задължително ще е с СО2. Има варианти и за нискотехнологични аквариуми, но избора на растения е доста ограничен....Начеши си крастата сега няколко месеца, и сам ще решиш дали ти се занимава с такива по скоростни скейпърски изпълнения.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #33 : петък, 29 декември 2017 г., 15:05 ч. »
Да се похваля с новата си придобивка

Хоби или тиха лудост?

Неактивен Горан

• Активен потребител
« Отговор #34 : събота, 30 декември 2017 г., 08:26 ч. »
Браво, много добре му стои на аквариума това осветление! Много ми харесва и като цяло как е станал аквариума  :drinks:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #35 : неделя, 07 януари 2018 г., 11:46 ч. »
Първо кастрене и един различен ъгъл.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #36 : понеделник, 15 януари 2018 г., 13:15 ч. »
2:0 за bustama. Не че съм се съмнявал в правотата, само малко бързо ми дойде.
Визирам атаката на черна брада. Появи се за има няма 10дни и расте със стабилни темпове. Най-много е по корните на микрозориумите, аз в началото мислех, че са ония мъхове, дет те си ги имат на разклоненията. Но вече плъзна и по листа и корена.
И нишковидните не закъсняха, но тях поне механично махам.
Сменям 2х50% седмично. Няма торове. Со2 работи с 1-2 мехурчета в сек. Чакам Со2 теста да пристигне, от някъде далеч, за 3 usd.
Нямам обитатели, макар че мислех да видя 1-2 молинезии да вкарам, от аквамагазина тука.
Бях подготвенза гадории, но темпа на брадата ме стряска.
Дали да не започвам да капя профито и NPK?
Нещо и елеохариса забави скоростта си. Все още не е оплетен от гадости.
Идеи? Умивам за кислородна вода, за локално приложение.

Хоби или тиха лудост?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #37 : понеделник, 15 януари 2018 г., 16:34 ч. »
Може ли брадата по микрозориумите да е от твърде силна светлина? /защото по другите растения я няма, а микрозориумите са по сенколюбиви/?

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #38 : понеделник, 15 януари 2018 г., 17:29 ч. »
Човече ти ме изумяваш с упоритоста си  :D Брада имаш не заради корена ,а защото сложи сумати подложки и като цяло направи бърз аквариум с бавни разстения.Този корен според теб малък ли е за този аквариум,защото брада съм нямал никога.То моите аквариуми винаги са 70% корени само  :D

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #39 : понеделник, 15 януари 2018 г., 18:01 ч. »
RAKIM, не знам какво да кажа.
От упоритост до глупост, съвсем малко има. Не знам моето кое е.
Аз винаги съм имал брада, къде малко къде много.
В другият складов аквариум, също имам, но на едни и същи листа, вече над година. Появи се там и не изчезва. Другаде поне не виждам.
Елеохариса трябваше да е бърза китка.
Брадата няма връзка с корените, това се опитах няколко пъти да обясня, но явно не мога. Но изглежда има афинитет към някои определени неща, визирам брадата.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен kasl

• Активен потребител
  • Публикации: 98
« Отговор #40 : понеделник, 15 януари 2018 г., 23:56 ч. »
Рядко си позволявам да пиша,тъй като не съм от най-компетентните.Според мен брадата е заради силната светлина,микрозорума не иска толкова светлина,елеохариса расте на всякаква светлина.

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
    • Моите аквариуми
« Отговор #41 : вторник, 16 януари 2018 г., 09:32 ч. »
Щом няма риби,бухай глутаралдехид стабилни дози.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #42 : вторник, 16 януари 2018 г., 13:54 ч. »
На същото мнение съм като kasl. Според мен - по-добре не слагай химии. Замени микрозориума с друго растение.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #43 : вторник, 16 януари 2018 г., 14:04 ч. »
Ами осветлението беше на 4та степен от общи 7. Сега го направих 2ра. А и подавам СО2, би трябвало да са наред нещата, но явно нещо куца.
Проблема вече ми е ясен, доста мнения получих. 90% всичко идва от подложката. Тя в комбинация с амазонията и НЕ торенето с фирмените химии на ADA, ще ме прецака. Амазонията не пуска нищо във водата, всичко задържа и пуска най-вече на вкоренените в нея растения. За това, микрозориума почти загива, а и вече е някъде във ВиК мрежата на града.
Днес сложих профито като преди това смених водата. Ще наблюдавам как е.
Просто така са направили тия фирмени грундове, че без торене с препарати от съответната фирма, само проблеми с създава човек.
Може би съм поредният разочарован от амазонията, поради причините по-горе. НЕ че ги обвинявам, щото аз не знам и не разбирам ама както и да е.
Сипах около 6 мл глутерал, имах известно количество, ама не му вярвам, дори и да направи нещо, няма да промени причината, а само последствията.
Имам навика винаги да се подготвям за най-лошото, тук мисля, че най много да сипя едно шише кислородна вода/глутерал и после всичко да махам и т.н. Дано да не стигна до там.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #44 : вторник, 16 януари 2018 г., 14:42 ч. »
И още нещо...
Имах една саксийка надводна хидрокотиле..листата бяха изсъхнали и т.н. но реших да пробвам, измих обилно с вода пръста и цялата връзка с корените я сложих във вече резервният аква.
Две седмици по късно на снимките се вижда какво се случва.
И не знам какво да правя, май ще превземе целият аквариум. Расте само и само нагоре..
Какво да правя? Да я махам или да разчиствам място за нея?

Прикачени файлове:

Хоби или тиха лудост?

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #45 : вторник, 16 януари 2018 г., 16:03 ч. »
Градски, кво става..... нещо гледам не си доволен. Аз не съм член на висшия пилотаж ;) на любителите на растителни аквариуми, но ще се опитам да ти дам съвет, относно справянето на проблема с черната брада. Абсолютно във всеки аквариум има 2 типа растителност - висши растения (твоите китки) и нисши растения (примерно черната брада). И двата типа растения се хранят с едни и същи химични елементи и също им харесва светлина и СО2 за осъществяване на биохимичните процеси в организма им, НО РАЗЛИКАТА Е, че висшите растения имат свойството да складират хранителни запаси в организма им, докато при нисшите растения не могат да складират енергийни запаси от храна и при липса на подаване на микроелементи те бързо загиват......с всичко това искам да ти подскажа , че за да се справиш с проблема с водораслите е нужно да спреш за известно време захранването с торове.........обаче проблемът е, че при твоя малък аквариум с дебел грунд от биоамазонска почва богата на всевъзможни микроелементи това едва ли ще е възможно. В твоя случай те съветвам временно да сложиш още бързорастящи растения и 50% седмична смяна на аквариумната вода. Послушай съветите на Раким, т.е. махни подложките......и съвета на Асито- използвай глутаралдехит за по-бързо почистване на черната брада.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #46 : вторник, 16 януари 2018 г., 17:32 ч. »
Здравей adam.
Как да махна подложката, нали за тва е подложка, щото е под грунда. Тва е равносилно на заличаване на аквата.
Иначе сменям масивно 2х50% седмично. Но или излишъкът е МЕГА много или има нещо което не достига на растенията. Съответно без тестове, няма как да разбера.
Бързо растящи не знам..то няма място за тях, елеохариса полянката е навсякъде.
Ще помисля над това.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #47 : вторник, 16 януари 2018 г., 17:47 ч. »
Нещата като не са добре и човек почва да променя условията постоянно.
С известен късмет може да се оправи положението, но по-често резките промени само влошават нещата.
Висшите растения искат време да се приспособят към определени условия. Когато са приспособени са много по-силни от конкуриращите ги водорасли. При постоянни промени растенията страдат и водораслите се възползват от това.

Аз също имам лош опит с аквариум с подложка и СО2, при мен бяха нишковидни водораслите и всичко отиде по дяволите, не успях да ги преборя. Дано при теб изходът е друг.

Между другото твърдението, че микрозорума не обича силна светлина малко издиша. Виждал съм микрозорум в бързи аквариуми с много силна светлина, който си расте прекрасно.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #48 : вторник, 16 януари 2018 г., 18:01 ч. »
2 на 0 за мен, казваш, обаче продължаваш да слушаш хора, които... 
Ами осветлението беше на 4та степен от общи 7. Сега го направих 2ра. А и подавам СО2, би трябвало да са наред нещата, но явно нещо куца.
Проблема вече ми е ясен, доста мнения получих. 90% всичко идва от подложката. Тя в комбинация с амазонията и НЕ торенето с фирмените химии на ADA, ще ме прецака. Амазонията не пуска нищо във водата, всичко задържа и пуска най-вече на вкоренените в нея растения. За това, микрозориума почти загива, а и вече е някъде във ВиК мрежата на града.
Днес сложих профито като преди това смених водата. Ще наблюдавам как е.
Просто така са направили тия фирмени грундове, че без торене с препарати от съответната фирма, само проблеми с създава човек.
Може би съм поредният разочарован от амазонията, поради причините по-горе. НЕ че ги обвинявам, щото аз не знам и не разбирам ама както и да е.
Сипах около 6 мл глутерал, имах известно количество, ама не му вярвам, дори и да направи нещо, няма да промени причината, а само последствията.
Имам навика винаги да се подготвям за най-лошото, тук мисля, че най много да сипя едно шише кислородна вода/глутерал и после всичко да махам и т.н. Дано да не стигна до там.

да кажа не са много в час с проблемите на този грунд. Доста си упорит. :grin: :drinks:

Всичко съм ти казал. Ако искаш, ще се опитам да помогна, но с тази подложка не знам дали ще може проблема да се реши бързо. На микрозорума не му пречи светлината, гарантирам.
RAKIM, последно бързи или бавни са му растенията, че взе да се объркваш нещо?!

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #49 : вторник, 16 януари 2018 г., 18:23 ч. »
PAC, прав си  :)
Да и bustama, обаче май не слушам никой конкретно. Напълно съм наясно, че така дистанционно малко трудно да ми помогне някой.
Че съм упорит, вярно е, но както казах, границата между това и будализма е много тънка, мисля че попадам във 2ра категория.
Никой не ми е виновен, трябва много четене за тия неща. А аз покрай работата, няма време а и не чета, че и без туй по 12-14 ч съм пред монитор. Най-много да се оплача и да отговарям на мнения на колеги.
Но да, имам наистина нужда от помощ.
Звъннах да питам Евгени, дали може да ми прати растения, бързи. Отказа, заради студеното и е прав. И той зает, там heat pack и т.н., не е работа за 5-15 лв.
Обаче като чу какви съм ги надробил..ще прескоча че ми се накара възпитано, но каза че единственото спасение е да рестартирам някак и да се отърва от подложката. Това ОК, ама физическо време нямам, то стартирането ми отне един пълен ден. И за тва никой не ми е виновен, знам.
Микрозорима и светлината - прескочих тези коментари, защото има много акви с мега светлина и яки микрозориуми, проблема е другаде.
Та, bustama, кажи да видим, ти как виждаш нещата, че хич не ми се занимава с рестарта, просто нямам време за това.
Иначе, ако някой не даде конкретен съвет, ще си го оставя така аквата, и като стане пълен таш*к, източвам водата до дъно и ще ..и аз не знам какво.
Другото което каза Евгени, светлината ако ни се струва силна, това не значи че е силна или ОК за растенията. 5800лм на този лед по хартия, се постигат някъде на 6-7 степен. От днес намалих на 2ра. Единственото, което ми одобри е че разтварям с дифузер и канистъра  :) . Да е жив и здрав, ако чете тия редове, отдели време, влезна в положеие и ми каза - източвай, махай всичко, промивай така че да остане само амазонията и на ново. Ок, на ново, ама дали ще стане като моя майстор на колата, вече 4 пъти сменят разни части, докато стане.
Сам съм си виновен, знаех си че не ми трябва подложка и въпреки това я взех. Че и сложих. По малко от половината, но я има да му се невиди...
Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #50 : вторник, 16 януари 2018 г., 18:58 ч. »
 :) Не е толкова трагично положението... по - весело, и спокойствие - това е цаката не всеки проблем! Няма да правим от мухата слон, всичко се решава, като помисли човек/за това му е тази глава/ и най-важното спокойствие и силно храна. :grin:

Добре си решил да намалиш светлината.Спирай со2 и никакво торене! Сега, действай: махай керамиката и търси фина вата. Пълни кънистъра само с фина и едра вата, сложи на входа на канистъра фина вата. Сменяш поне 50% от водата всяка седмица, като миеш - задължително ватите в канистъра и то много добре! Разкарай корена, на този етап само ще те дразни. Търси много водна леща или писция, други растения не ти трябват - след време ще се чудиш как да ги изкорениш. За това ти предлагам този вариант с водната леща.Но ако не ти е проблем - хем ще си имаш холандче. :) За сега това. Повече на скайп, че във времето не ми се пише, пък и е друго човек като чуе отсрещната страна. Ако искаш ми прати на лични скайпа си. Търпение! Риби има ли в аквариума?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #51 : вторник, 16 януари 2018 г., 19:32 ч. »
Предполагам, че след като всички казвате, че проблема не е в светлината, значи не е, разбрах. Но нека споделя нещо за подложката, че вие я изкарахте по-вредна, от колкото полезна.
Преди 3-4 седмици sevginsali ми подари от този изсъхнал елеохарис /за което благодаря/. Два дена след като го взех от еконт рестартирах растителното ми акраиумче напълно. Информация за аквариума:
10л./8W светлина/малко филтърче само с вата/торове на EasyLife/СО2 подавам с мая и захар -1 балонче на 5 секунди/грунд - само подложка за растения на JBL с много микро и макро елементи в нея/няма риби.
Опитвам се да кажа, че нямам друг грунд, растенията са засадени направо в подложката. Елеохариса се разви и почна да превзема аквариума. Други растения, които имам, са хигрофила, бакопа, валиснерия и още едно с малки, тънки, зелени листа. Водорасли няма, водата е кристална и правя смени 50% на 2 седмици, но все пак аквариумчето е на 3-4 седмици само. С други думи - аквариумчето върви и се развива супер, без наличие на водорасли.
Надявам се поне малко от тази информация да ти е полезна.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #52 : вторник, 16 януари 2018 г., 19:56 ч. »
Това ще е последния ми пост по темата специално за Bustama ,иначе всичко беше ясно от самото начало.ДА,елеохариса е растение за бърз аквариум и е бързорастящо когато тръгне и има Условия! Не е бързорастящо за старт на такъв аквариум,дългостеблено което като го боднеш и от утре тръгва да расте.Той прави бърз аквариум с подложки,ЦО2 и тн...Няма бърз аквариум който да не се тори Bustama,освен ако не си някое ново светило и не си измислил нещо ново  :D За това му се скапват другите растения които не се хранят от грунда.Разбира се че микрозорум расте и става перфектен и на силно осветление, неговия не брадясва заради това.Не брадясва и заради големия му корен ( :D :D :D ).Брадясва защото подложките отделят от ден първи, този елеохарис му трябва месец за да тръгне.И освен всичко друго има липси,за това и не расте а му брадясва микрозорума.Когато има подложка не значи че няма да ториш,както казах още в първия си пост.  :drinks:

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #53 : вторник, 16 януари 2018 г., 20:33 ч. »
sevginsali, сори за спама!

Ракиме, по-добри условия за растенията от тези, които има Севгин - само здраве. Проблеми много, но един от първите е новостартиран съд и не правилен подход. Не правилен защото: торисе, подава се со2 и най-вероятно светлината е силна.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #54 : вторник, 16 януари 2018 г., 21:37 ч. »
В спора се ражда истината.
И двамата може да сте прави или да грешите, но нямам тестове за да видя кое колко ми е.
Радвам се за съветите, каквито и да са, още повече че научавам все нови неща, форума се движи и т.н.
RAKIM, никой не може да те задължи да пишеш или не, но все пак ще се радвам да се включваш при възможност.
Кръстев, стискам палци поне при теб да тръгне и ако всичко е наред, значи аз яко съм се прецакал с подложка и неправилно подбрани за това китки. Иначе, в кръга на шегата, никога не е късно да се оплеска нещо ;)
Хоби или тиха лудост?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #55 : вторник, 16 януари 2018 г., 22:16 ч. »
Знам, че не е късно за оплескване, но каквото стане - такова, аз повече от това не мога да направя. Смятам, че и при теб ще тръгнат нещата отново и НЕ е главния проблем подложката! Идеята да сложиш още бързорастящи растения е доста добра - трябва да пробваш.  И не прибързвай с рестарти, химии, смени на грунда и т.н, кой знае нещата могат да се нормализират и от само себе си.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #56 : неделя, 28 януари 2018 г., 22:18 ч. »
Нещата се поуспокоиха.
Спрях със всичко, само вода сменям.
Вече почвам да мисля за рибки..

Хоби или тиха лудост?

Неактивен Горан

• Активен потребител
« Отговор #57 : понеделник, 29 януари 2018 г., 11:35 ч. »
Ами, ето виж... нещата си влизат в норма. Хубаво аквариумче става. Наистина му е време за заселване. Добре, че не го рестартира.  :ok:

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #58 : понеделник, 29 януари 2018 г., 11:56 ч. »
Градски, какви рибки мислиш да пуснеш в наното?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #59 : понеделник, 29 януари 2018 г., 15:12 ч. »
Прав си Горан, добре че не го рестартирах. Това стана, благодарение на всички колеги, които се включиха, благодаря за което. Не че имах време, сигурно щях да изчакам да стане блато и.. Както и да е.
Кандидатите към момента са пасаж зелени неони (15-20 парчета) + чифт апистограми. Или пасаж от дребни разбори, всичко зависи от това, какво къде ще намеря.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен saxon

• Активен потребител
  • Публикации: 97
« Отговор #60 : вторник, 30 януари 2018 г., 09:47 ч. »
Мисля,че ако сложиш скимера на лявата стена , а цо2-то на дясната и пред нагревателя ротала ще е по - добре

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #61 : вторник, 30 януари 2018 г., 13:51 ч. »
saxon, визираш че визуално ли ще е по-добре, или нещо функционално?
Со2 не работи в момента. А скимера нарочно съм го сложил остреща, за да обръща водата по-добре към входната тръба на канистъра. Макар, че и него ще махам, само заема място и евентуално при нужда ще го пускам.
Ротала, каот визия не ми допада, надявам се лимочето да тръгне по някое време и да скрие техниката там, нагревател и входяща тръба.
То като цяло в аквата няма свободно място за китки, визирам в грунда.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #62 : четвъртък, 22 февруари 2018 г., 08:46 ч. »
Здравейте колеги.
При мен нещата се успокоиха и в момента съм в режим - бавен. Черната брада доста се поизгуби, и да я има, не прави впечатление.
Сменям си вода, пускам по малко храна за временните обитатели - 4 неона.
Смених мястото на снимера. Без него няма да го бъде при мен, няколко пъти го махнах, но за 10тина дена веднага хващаше ципа и почваше да се пени водата. Явно така ще я караме.
Чудя се дали да пускам вече Со2 и да кача осветлението на 3та степен?

Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #63 : петък, 23 февруари 2018 г., 12:45 ч. »
Чудя се дали да пускам вече Со2 и да кача осветлението на 3та степен?

Само ти знаеш най-добре какво е положението в аквариума. Аз пак обаче ще ти кажа, в аквариума ти има огромно количество ограника и няма смисъл да ториш и подаваш со2 поне... месеци. Със светлината, може да пробваш, само така ще разбереш, дали ще има положителен ефект.

Неактивен Горан

• Активен потребител
« Отговор #64 : събота, 24 февруари 2018 г., 06:41 ч. »
С този силен грунд няма да ториш и подаваш CO2 поне половин година. Така мисля и аз.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #65 : събота, 24 февруари 2018 г., 08:31 ч. »
Ами вдигнах осветлението с една степен и да видим до къде ще изкара.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #66 : събота, 24 февруари 2018 г., 10:45 ч. »
Разгледай си последните снимки на аквариума и сам ще се убедиш за какво ти говорим. Тревата в аквариума от първата снимка, когато тореше и подаваше со2 до последната, се е увеличила сигурно 3/4 пъти. Как се случва това, като спря со2 и тора??? Като подаваш со2 в аквариума трябва да познаваш и следи какво се случва с водата, но това го знаеш. Какво става обаче когато газа не се консумира и не пущаш о2 или сменяш като мен вода веднъж на два месеца - трагедия. За това е добре да имаш много растения и в малки съдове ти трябват поне основните тестове за водните параметри или вечер задължително о2. След време, като си обясниш повече неща за това как въглерода влияе на всичко или на почти всичко в аквариума ти, ще ти е по-лесно.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #67 : събота, 24 февруари 2018 г., 22:54 ч. »
sevginsali, да те питам как премахна кафевите изсъхнали листенца от началното засаждане. Елеохарисът, който ми подари се разви и попревзе аквата, но тези кафевите изсъхнали листенца много грозят картинката. Ако искаш мога до пусна снимка утре - тук.

Иначе днес им направих подстрижка и смених 50% от водата. Два часа по късно аквата се беше включила на "турбо" режим. От всички растения излизаха малки мехурчета, все едно бях пуснал слаба помпичка за въздух.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #68 : събота, 24 февруари 2018 г., 23:13 ч. »
Кръстев, не съм правил нищо специално. А и при мен не са изчезнали напълно, просто не се виждат на снимката.
Като подрежа и при мен е така.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Горан

• Активен потребител
« Отговор #69 : неделя, 25 февруари 2018 г., 00:54 ч. »
Полека-лека тия кафявите ще изчезнат, ще опадат. Имайте търпение. Ще бъдат заменени на по-късен етап от свежо зелени, просто време си му трябва.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #70 : сряда, 14 август 2019 г., 13:50 ч. »
След година и половина...
Предстои кастрене.
Обитатели ред черите и охлюви убийци. Всички риби, скачат и изсъхват на земята та се отказах да купувам.
Не съм правил нищо, освен смени на вода и третиране с глутаралдехид заради брадата.
Торене 0.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #71 : петък, 16 август 2019 г., 07:01 ч. »
Уау... То вода не останала.  :D

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #72 : събота, 17 август 2019 г., 11:11 ч. »
Последно това аквариум или Полудариум е  :crazy:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #73 : вторник, 20 август 2019 г., 11:18 ч. »
След сериозно разчистване, мога да кажа, че е аквариум  :)
Хоби или тиха лудост?

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #74 : вторник, 20 август 2019 г., 21:57 ч. »
 Хубаво нано!
 Ако видиш Коцето, да му пратиш поздрави!

Неактивен razr

• Регистриран потребител
  • Публикации: 11
« Отговор #75 : понеделник, 14 октомври 2019 г., 20:53 ч. »
Ехее,помня го при старта,ама каква джунгла е станал на предпоследната снимка :clapping:
Обаче май е трябвало да оставиш зелентиите стърчащи над водата в задния край и само отпред да окастриш.
По-диво щеше да е.
Обаче при нулево торене,макар и за година,растежа е доста приличен.Най-вече растенията са останали свежи.
Определено Амазонията си остава най-добрия грунд за растителен аквариум.Със и без co2.
А за алгите-ако са упорити,сваляй Chihiros-a още една степен надолу.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #76 : петък, 15 януари 2021 г., 21:17 ч. »
Повдигам си темата. Повече от година, ужас. Няколко плана за промяна на аквата, все пропаднали в последният момент.
Май и за добро, тотално ми липсва време или желанието е толкова не знам вече..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #77 : събота, 16 януари 2021 г., 13:04 ч. »
Много добре изглежда аквариума! Какви са дребосъците, които плуват вътре?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #78 : събота, 16 януари 2021 г., 13:09 ч. »
Благодаря, и на мен ми допада сегашният мързелив вид  :)
Проклетниците са гупи, истинска напаст, дадоха ми 2-3 сега не мога ги преброя. За 3ти път пускам по кенафа големи женски щото измориха скаридите. Подарих тук таме, ама вече няма на къде.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #79 : неделя, 17 януари 2021 г., 14:59 ч. »
Супер е че не си се отказал,ама очаквах да видя по-голям аквариум вече ;)
Добре се е стабилизирал аквариума вече явно :up:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.