Автор Тема: Севгин 54 л.  (Прочетено 11409 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
Отг: Севгин 54 л.
« Отговор #45 : вторник, 16 януари 2018 г., 16:03 ч. »
Градски, кво става..... нещо гледам не си доволен. Аз не съм член на висшия пилотаж ;) на любителите на растителни аквариуми, но ще се опитам да ти дам съвет, относно справянето на проблема с черната брада. Абсолютно във всеки аквариум има 2 типа растителност - висши растения (твоите китки) и нисши растения (примерно черната брада). И двата типа растения се хранят с едни и същи химични елементи и също им харесва светлина и СО2 за осъществяване на биохимичните процеси в организма им, НО РАЗЛИКАТА Е, че висшите растения имат свойството да складират хранителни запаси в организма им, докато при нисшите растения не могат да складират енергийни запаси от храна и при липса на подаване на микроелементи те бързо загиват......с всичко това искам да ти подскажа , че за да се справиш с проблема с водораслите е нужно да спреш за известно време захранването с торове.........обаче проблемът е, че при твоя малък аквариум с дебел грунд от биоамазонска почва богата на всевъзможни микроелементи това едва ли ще е възможно. В твоя случай те съветвам временно да сложиш още бързорастящи растения и 50% седмична смяна на аквариумната вода. Послушай съветите на Раким, т.е. махни подложките......и съвета на Асито- използвай глутаралдехит за по-бързо почистване на черната брада.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #46 : вторник, 16 януари 2018 г., 17:32 ч. »
Здравей adam.
Как да махна подложката, нали за тва е подложка, щото е под грунда. Тва е равносилно на заличаване на аквата.
Иначе сменям масивно 2х50% седмично. Но или излишъкът е МЕГА много или има нещо което не достига на растенията. Съответно без тестове, няма как да разбера.
Бързо растящи не знам..то няма място за тях, елеохариса полянката е навсякъде.
Ще помисля над това.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #47 : вторник, 16 януари 2018 г., 17:47 ч. »
Нещата като не са добре и човек почва да променя условията постоянно.
С известен късмет може да се оправи положението, но по-често резките промени само влошават нещата.
Висшите растения искат време да се приспособят към определени условия. Когато са приспособени са много по-силни от конкуриращите ги водорасли. При постоянни промени растенията страдат и водораслите се възползват от това.

Аз също имам лош опит с аквариум с подложка и СО2, при мен бяха нишковидни водораслите и всичко отиде по дяволите, не успях да ги преборя. Дано при теб изходът е друг.

Между другото твърдението, че микрозорума не обича силна светлина малко издиша. Виждал съм микрозорум в бързи аквариуми с много силна светлина, който си расте прекрасно.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #48 : вторник, 16 януари 2018 г., 18:01 ч. »
2 на 0 за мен, казваш, обаче продължаваш да слушаш хора, които... 
Ами осветлението беше на 4та степен от общи 7. Сега го направих 2ра. А и подавам СО2, би трябвало да са наред нещата, но явно нещо куца.
Проблема вече ми е ясен, доста мнения получих. 90% всичко идва от подложката. Тя в комбинация с амазонията и НЕ торенето с фирмените химии на ADA, ще ме прецака. Амазонията не пуска нищо във водата, всичко задържа и пуска най-вече на вкоренените в нея растения. За това, микрозориума почти загива, а и вече е някъде във ВиК мрежата на града.
Днес сложих профито като преди това смених водата. Ще наблюдавам как е.
Просто така са направили тия фирмени грундове, че без торене с препарати от съответната фирма, само проблеми с създава човек.
Може би съм поредният разочарован от амазонията, поради причините по-горе. НЕ че ги обвинявам, щото аз не знам и не разбирам ама както и да е.
Сипах около 6 мл глутерал, имах известно количество, ама не му вярвам, дори и да направи нещо, няма да промени причината, а само последствията.
Имам навика винаги да се подготвям за най-лошото, тук мисля, че най много да сипя едно шише кислородна вода/глутерал и после всичко да махам и т.н. Дано да не стигна до там.

да кажа не са много в час с проблемите на този грунд. Доста си упорит. :grin: :drinks:

Всичко съм ти казал. Ако искаш, ще се опитам да помогна, но с тази подложка не знам дали ще може проблема да се реши бързо. На микрозорума не му пречи светлината, гарантирам.
RAKIM, последно бързи или бавни са му растенията, че взе да се объркваш нещо?!

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #49 : вторник, 16 януари 2018 г., 18:23 ч. »
PAC, прав си  :)
Да и bustama, обаче май не слушам никой конкретно. Напълно съм наясно, че така дистанционно малко трудно да ми помогне някой.
Че съм упорит, вярно е, но както казах, границата между това и будализма е много тънка, мисля че попадам във 2ра категория.
Никой не ми е виновен, трябва много четене за тия неща. А аз покрай работата, няма време а и не чета, че и без туй по 12-14 ч съм пред монитор. Най-много да се оплача и да отговарям на мнения на колеги.
Но да, имам наистина нужда от помощ.
Звъннах да питам Евгени, дали може да ми прати растения, бързи. Отказа, заради студеното и е прав. И той зает, там heat pack и т.н., не е работа за 5-15 лв.
Обаче като чу какви съм ги надробил..ще прескоча че ми се накара възпитано, но каза че единственото спасение е да рестартирам някак и да се отърва от подложката. Това ОК, ама физическо време нямам, то стартирането ми отне един пълен ден. И за тва никой не ми е виновен, знам.
Микрозорима и светлината - прескочих тези коментари, защото има много акви с мега светлина и яки микрозориуми, проблема е другаде.
Та, bustama, кажи да видим, ти как виждаш нещата, че хич не ми се занимава с рестарта, просто нямам време за това.
Иначе, ако някой не даде конкретен съвет, ще си го оставя така аквата, и като стане пълен таш*к, източвам водата до дъно и ще ..и аз не знам какво.
Другото което каза Евгени, светлината ако ни се струва силна, това не значи че е силна или ОК за растенията. 5800лм на този лед по хартия, се постигат някъде на 6-7 степен. От днес намалих на 2ра. Единственото, което ми одобри е че разтварям с дифузер и канистъра  :) . Да е жив и здрав, ако чете тия редове, отдели време, влезна в положеие и ми каза - източвай, махай всичко, промивай така че да остане само амазонията и на ново. Ок, на ново, ама дали ще стане като моя майстор на колата, вече 4 пъти сменят разни части, докато стане.
Сам съм си виновен, знаех си че не ми трябва подложка и въпреки това я взех. Че и сложих. По малко от половината, но я има да му се невиди...
Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #50 : вторник, 16 януари 2018 г., 18:58 ч. »
 :) Не е толкова трагично положението... по - весело, и спокойствие - това е цаката не всеки проблем! Няма да правим от мухата слон, всичко се решава, като помисли човек/за това му е тази глава/ и най-важното спокойствие и силно храна. :grin:

Добре си решил да намалиш светлината.Спирай со2 и никакво торене! Сега, действай: махай керамиката и търси фина вата. Пълни кънистъра само с фина и едра вата, сложи на входа на канистъра фина вата. Сменяш поне 50% от водата всяка седмица, като миеш - задължително ватите в канистъра и то много добре! Разкарай корена, на този етап само ще те дразни. Търси много водна леща или писция, други растения не ти трябват - след време ще се чудиш как да ги изкорениш. За това ти предлагам този вариант с водната леща.Но ако не ти е проблем - хем ще си имаш холандче. :) За сега това. Повече на скайп, че във времето не ми се пише, пък и е друго човек като чуе отсрещната страна. Ако искаш ми прати на лични скайпа си. Търпение! Риби има ли в аквариума?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #51 : вторник, 16 януари 2018 г., 19:32 ч. »
Предполагам, че след като всички казвате, че проблема не е в светлината, значи не е, разбрах. Но нека споделя нещо за подложката, че вие я изкарахте по-вредна, от колкото полезна.
Преди 3-4 седмици sevginsali ми подари от този изсъхнал елеохарис /за което благодаря/. Два дена след като го взех от еконт рестартирах растителното ми акраиумче напълно. Информация за аквариума:
10л./8W светлина/малко филтърче само с вата/торове на EasyLife/СО2 подавам с мая и захар -1 балонче на 5 секунди/грунд - само подложка за растения на JBL с много микро и макро елементи в нея/няма риби.
Опитвам се да кажа, че нямам друг грунд, растенията са засадени направо в подложката. Елеохариса се разви и почна да превзема аквариума. Други растения, които имам, са хигрофила, бакопа, валиснерия и още едно с малки, тънки, зелени листа. Водорасли няма, водата е кристална и правя смени 50% на 2 седмици, но все пак аквариумчето е на 3-4 седмици само. С други думи - аквариумчето върви и се развива супер, без наличие на водорасли.
Надявам се поне малко от тази информация да ти е полезна.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #52 : вторник, 16 януари 2018 г., 19:56 ч. »
Това ще е последния ми пост по темата специално за Bustama ,иначе всичко беше ясно от самото начало.ДА,елеохариса е растение за бърз аквариум и е бързорастящо когато тръгне и има Условия! Не е бързорастящо за старт на такъв аквариум,дългостеблено което като го боднеш и от утре тръгва да расте.Той прави бърз аквариум с подложки,ЦО2 и тн...Няма бърз аквариум който да не се тори Bustama,освен ако не си някое ново светило и не си измислил нещо ново  :D За това му се скапват другите растения които не се хранят от грунда.Разбира се че микрозорум расте и става перфектен и на силно осветление, неговия не брадясва заради това.Не брадясва и заради големия му корен ( :D :D :D ).Брадясва защото подложките отделят от ден първи, този елеохарис му трябва месец за да тръгне.И освен всичко друго има липси,за това и не расте а му брадясва микрозорума.Когато има подложка не значи че няма да ториш,както казах още в първия си пост.  :drinks:

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #53 : вторник, 16 януари 2018 г., 20:33 ч. »
sevginsali, сори за спама!

Ракиме, по-добри условия за растенията от тези, които има Севгин - само здраве. Проблеми много, но един от първите е новостартиран съд и не правилен подход. Не правилен защото: торисе, подава се со2 и най-вероятно светлината е силна.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #54 : вторник, 16 януари 2018 г., 21:37 ч. »
В спора се ражда истината.
И двамата може да сте прави или да грешите, но нямам тестове за да видя кое колко ми е.
Радвам се за съветите, каквито и да са, още повече че научавам все нови неща, форума се движи и т.н.
RAKIM, никой не може да те задължи да пишеш или не, но все пак ще се радвам да се включваш при възможност.
Кръстев, стискам палци поне при теб да тръгне и ако всичко е наред, значи аз яко съм се прецакал с подложка и неправилно подбрани за това китки. Иначе, в кръга на шегата, никога не е късно да се оплеска нещо ;)
Хоби или тиха лудост?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #55 : вторник, 16 януари 2018 г., 22:16 ч. »
Знам, че не е късно за оплескване, но каквото стане - такова, аз повече от това не мога да направя. Смятам, че и при теб ще тръгнат нещата отново и НЕ е главния проблем подложката! Идеята да сложиш още бързорастящи растения е доста добра - трябва да пробваш.  И не прибързвай с рестарти, химии, смени на грунда и т.н, кой знае нещата могат да се нормализират и от само себе си.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #56 : неделя, 28 януари 2018 г., 22:18 ч. »
Нещата се поуспокоиха.
Спрях със всичко, само вода сменям.
Вече почвам да мисля за рибки..

Хоби или тиха лудост?

Неактивен Горан

• Активен потребител
  • Публикации: 258
« Отговор #57 : понеделник, 29 януари 2018 г., 11:35 ч. »
Ами, ето виж... нещата си влизат в норма. Хубаво аквариумче става. Наистина му е време за заселване. Добре, че не го рестартира.  :ok:

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #58 : понеделник, 29 януари 2018 г., 11:56 ч. »
Градски, какви рибки мислиш да пуснеш в наното?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #59 : понеделник, 29 януари 2018 г., 15:12 ч. »
Прав си Горан, добре че не го рестартирах. Това стана, благодарение на всички колеги, които се включиха, благодаря за което. Не че имах време, сигурно щях да изчакам да стане блато и.. Както и да е.
Кандидатите към момента са пасаж зелени неони (15-20 парчета) + чифт апистограми. Или пасаж от дребни разбори, всичко зависи от това, какво къде ще намеря.
Хоби или тиха лудост?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.